Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 3 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Duitse vluchtelingen krijgen vertrekpremie mee

In Duitsland krijgen afgewezen asielzoekers een vertrekpremie mee als ze vrijwillig terugkeren naar hun eigen land. Het doel van de overheid is om op deze manier geweigerde vluchtelingen een extra stimulans te geven om vrijwillig te vertrekken.

Vertrekpremie

De premie is een initiatief van het programma Dein Land. Deine Zukunft. Jetzt! Oftewel: ‘Jouw land, jouw toekomst, nu!’ De NOS schrijft dat er volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) steeds meer mensen vanuit Duitsland terugkeren naar Syrie.

Hoewel de afgewezen asielzoekers in eerste instantie al een premie ontvingen bij vertrek. Is dit bedrag nu voor drie maanden verhoogd. Volgens correspondent voor de NOS Jeroen Wollaars krijgen volwassenen straks maximaal 1500 euro, in plaats 1200 euro mee. Voor kinderen wordt het bedrag verhoogd van 600 euro naar 1000 euro per kind. Gezinnen bestaande uit drie kinderen kunnen in totaal 6000 euro meekrijgen.

Crisis

Deze vertrekpremie is niet bestemd voor mensen afkomstig uit de balkan. „Door hen werd de afgelopen jaren misbruik van de premies gemaakt”, aldus Wollaars. Hij vervolgt: „Hele families gingen hier aan het begin van de vluchtelingencrisis heen om geld te incasseren.”

Nederland

In Nederland is het weggeven van een dergelijke vertrekpremie aan strenge regels gebonden. Migranten afkomstig uit landen rondom de EU, zoals Algerije en Marokko krijgen geen premie mee. Uit cijfers van de Immigratie-en Naturalisatiedienst komt naar voren dat er onder andere daarom minder asielzoekers naar Nederland komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.