Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 2 dec 2017

De prijs van eieren was nog nooit zo hoog

Uit de cijfers van supermarktvergelijkingsapp Hijper is gebleken dat de prijs van eieren in veertien jaar nog nooit zo hoog is geweest, dit schrijft RTL Nieuws. Reden hiervoor is dat er door de fipronilcrisis een tekort aan eieren is ontstaan.

Prijsstijging

Eerder dit jaar kostte een doosje met tien scharreleieren bij supermarktketen Jumbo 1,67 euro, deze prijs is inmiddels gestegen naar 2,19 euro. Niet alleen bij de Jumbo steeg de prijs van een doosje eieren. In de Albert Heijn werd de prijs verhoogd met 35 procent, en bij de Plus met 54 procent.

Peter van Horne, pluimvee-econoom van de Universiteit Wageningen vertelt dat de prijs van een doosje eieren altijd aan het eind van het jaar iets omhoogschiet. Dit ligt volgens hem aan het velen koken en bakken tijdens sinterklaas en kerst. „Maar deze prijsstijging is wel heel extreem,” aldus van Horne.

Andere producten

Naast een prijsstijging van eieren valt echter ook een prijsstijging bij andere producten op. Ei zit namelijk echt overal in. Gerard Mastenbroek een bakker uit Purmerend vertelt dat de maanden november en december heel belangrijk zijn voor een bakker. „Er is een gigantische vraag naar speculaas, marsepein en gebak. Overal gaat ei in, dus ik gebruik wel 8000 eieren per week." Mastenbroek verhoogt zijn prijzen dan ook vanaf januari met 5 procent. „Ik moet wel.”

Van Horne gaat er niet vanuit dat we voor altijd met deze hoge prijs zitten opgescheept. De fipronilcrisis zorgde voor een productieafname van 8 procent, maar we eten er geen eitje minder om. „Binnen twee weken na het hoogtepunt van de fipronilcrisis kochten we er weer evenveel in de supermarkt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
De prijs van eieren was nog nooit zo hoog
Sluiten