Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 4 dec 2017 / 15:38 uur

Boze haringboeren klagen AD aan voor smaad en laster

De haringtest van het Algemeen Dagblad roept bij een paar haringboeren zoveel woede op, dat ze de krant aanklagen voor smaad en laster.

De aanklacht van de twee haringboeren volgt op de conclusie van Ben Vollaard, econoom aan de universiteit Tilburg, dat de test onbetrouwbaar zou zijn. Uit zijn onderzoek bleek dat keurmeester Aad Taal zakelijke belangen had bij leverancier Atlantic. Opvallend veel viswinkels die hun haring krijgen van deze groothandel kregen een hoog cijfer.

Niet genoeg

Naar aanleiding van de kritiek liet het AD weten dat ze hun haringtest gaan aanpassen. De redactie noemt de test zoals hij er nu uitziet niet meer „levensvatbaar”. Hoe de nieuwe variant van de test er ook uit komt te zien, waarschijnlijk wordt keurmeester Aad Taal vervangen, liet hoofdredacteur Hans Nijenhuis weten.

Deze aanpassing is voor onder anderen visboer Lon Oosterbroek niet voldoende. Hij zegt dat de krant al langer signalen krijgt dat hun haringtest niet deugt. „Het AD heeft jarenlang verdiend aan het doelbewust schade toebrengen aan visdetaillisten. Dat moet stoppen.”

Naast de haringtest wordt ook de oliebollentest van het AD niet door iedereen gewaardeerd. Elk jaar komt er weer kritiek op de uitslag. Een verkoopster van een Groningse oliebollenkraam kwam in november van dit jaar in actie door een zak oliebollen af te pakken van een vermeend oliebollentester. Volgens haar krijgt geen enkele oliebollenbakker in het noorden van het land een goed cijfer en dat is onterecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Boze haringboeren klagen AD aan voor smaad en laster
Sluiten