Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Beloon goed gedrag jongeren rond oud & nieuw

Hoe minder schade jongeren uit Wijk bij Duurstede deze jaarwisseling aanrichten, hoe meer geld zij daarmee kunnen verdienen bij de gemeente. Oftewel: geen nitraten in de prullenbak en het skatepark wordt opgeknapt. Dat is het plan dat wethouder Hans Marchal in De Volkskrant bespreekt.

Omdenken

Vorig jaar kostte de dag van knallen en lichtflitsen de gemeente zo’n 13.000 euro. Om dat nu tegen te gaan, vindt Marchal het tijd om te gaan ‘omdenken’. In principe is de wethouder voor het straffen van vernielers, maar hij weet dat dit vrijwel onmogelijk is. ,,Ze op heterdaad betrappen lukt niet, daar hebben we niet de mensen en de middelen voor. Daarom moet je omdenken. We proberen jongeren te verleiden hun gedrag aan te passen door het bedrag dat we anders aan schade kwijt zijn, in te zetten voor het jongerenbeleid.”

Nu staat er wel een klein obstakel tussen jongeren en het maken van slimme, rationele keuzes in, vertelt ontwikkelings psycholoog Barbara Braams aan RTL. Namelijk: tijd. Het idee jongeren te belonen voor goed gedrag kan in principe werken, maar de tijdspanne maakt het lastig. Braams beschrijft een experiment waarin jongeren wordt gevraagd of ze nu vijf euro willen of over een week tien.

Beloning

De slimste keuze is natuurlijk om een weekje te wachten en je geld verdubbeld te zien worden, zonder dat je daar iets anders dan tijd voor inlevert. Maar, verklaart Braams: ,,We zien dat jongeren moeite hebben met een beloning in de toekomst.” Volgens het huidige plan van de gemeente weet men in de tweede helft van januari of deze aanpak werkt.

Als de schade op 31 december onder de 10.000 euro blijft, krijgen de jongeren het verschil van de gemeente terug. Dit betaalt de gemeente van het geld dat ze sowieso gereserveerd houden voor vuurwerkschade. Een week voor en een week na de jaarwisseling zal Wijk bij Duurstede onder de loep worden genomen. Blijft de schade beperkt? Dan is het twee keer feest voor de jongeren. Suggesties om het geld aan te besteden bestaan tot nu toe uit het opknappen van de skatebaan of een dagje lasergamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.