Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Werkgever moet beter op ongelijk loon letten

Verdient je mannelijke collega meer dan je vrouwelijke collega met dezelfde functie? Volgens het College voor de Rechten van de Mens ligt die fout bij werkgevers. Ongelijke lonen tussen mannen en vrouwen ontstaan doordat werkgevers van de verkeerde criteria uitgaan. Volgens het College kan de werkgever dat voorkomen door te vragen naar relevante werkervaring en niet naar eerder verdiend loon. Het College concludeert dit na onderzoek over ongelijke lonen in drie sectoren.

Salarisonderhandelingen

Volgens het College gaat het nu vaak mis door het loon te laten bepalen door salarisonderhandelingen, door te vragen naar het laatstverdiende loon en door toeslagen voor moeilijk invulbare functies. Als een werkgever het salaris op deze punten baseert, wil dat niet meteen zeggen dat hij of zij verkeerd handelt of discrimineert. Volgens de instantie loopt de werkgever echter wel een grotere kans om dit te doen.

Valkuilen

Het College vraagt aandacht voor dit onderwerp met de campagne ‘grip op gelijk loon’. Via de campagnewebsite kunnen werknemers testen of zij weleens in deze valkuilen van ongelijk belonen trappen.

Dat de valkuilen vooral in het nadeel van vrouwen werken, komt ook naar voren in een onderzoek bij vier Nederlandse verzekeraars. Daar onderzocht het College ongelijk loon en in bijna alle gevallen werkten dit in het nadeel van de vrouwen terwijl het om hetzelfde werk ging.

Ook bij ziekenhuispersoneel blijkt dit twee keer zo vaak in het nadeel van vrouwen te werken. Volgens het College krijgen vrouwen op hogescholen vaak ook onterecht te weinig salaris.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.