Metro
Metro Nieuws 3 nov 2017 / 15:00 uur

Voor het eerst geen stijging in AOW-leeftijd

‘Studeer je nog steeds? Ach, je moet toch nog de rest van je leven werken’, wordt er vaak gezegd tegen studenten. Maar je kan je pessimisme voortaan achterwege laten: voor het eerst in tien jaar blijft de AOW-leeftijd gelijk. Net als in 2022, mogen werknemers in 2023, met pensioen als ze 67 jaar en 3 maanden zijn.

Levensverwachting

Dit is besloten door Minister Koolmees van Sociale Zaken op basis van cijfers van het CBS over de levensverwachting. Hoe ouder mensen worden, hoe later het moment dat ze AOW krijgen. Maar de levensverwachting is in 2023 in de nieuwste prognose lager uitgevallen dan in de prognose van 2016. Dat komt doordat de nieuwe prognose gebaseerd is op recentere sterftecijfers.

„In de kern is het niet zo goed nieuws. We zien uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de levensverwachting iets achter blijft bij wat we eerder hadden verwacht. Tegelijkertijd: als je beter naar de cijfers kijkt zie je dat de levensverwachting wel zeker blijft stijgen de komende jaren. Dat is positief nieuws", aldus de bewindsman.

Er wordt altijd vijf jaar van tevoren gekeken of de AOW-leeftijd omhoog gaat, ja of nee. Dit is zodat mensen alvast eventueel aanvullende maatregelen kunnen gaan nemen, ze kunnen bijvoorbeeld alvast wat meer gaan sparen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst geen stijging in AOW-leeftijd
Sluiten