Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 15 nov 2017 / 15:23 uur

Van Ghadaffi’s pet, Ali Comical tot live op Facetime

Staatsgrepen en machtswisselingen zijn vaak historische gebeurtenissen. Nu de 93-jarige Robert Mugabe eindelijk dreigt te vallen, zochten we nog een paar andere iconische machtswisselingen. 

Militairen nemen tv over, maar geen staatsgreep

Het heeft lang geduurd, maar het lijkt er nu toch op dat het feestje voor de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe eindelijk voorbij is. De hoogbejaarde (93) president heeft huisarrest gekregen en militairen hebben de macht overgenomen. Het leger verscheen op de staatstelevisie ZBC om te melden dat het geen staatsgreep betrof. Het zou een actie van het leger zijn gericht op ‘criminelen rond Mugabe’. De Zimbabwaanse oppositiepartij MDC riep gisteren op tot een vreedzame terugkeer naar de constitutionele democratie na de militaire interventie. De partij zei ook te hopen dat de militaire actie zal leiden tot de ‘oprichting van een stabiele, democratische en progressieve natie’.

De pet, ketting en gouden staf van Ghadaffi

Na een dictatoriaal schrikbewind van ruim 42 jaar in Libië eindigde het leven van Moammar Mohammed Khadaffi op 20 oktober 2011 in een lynchpartij. ‘De Kolonel’, zoals hij altijd genoemd werd, was na de volksopstand die in het begin 2011 uitbrak op de vlucht en kwam in oktober van dat jaar in handen van de rebellen. Terwijl Khadaffi op de vlucht was drongen woedende burgers zijn paleis in Tripoli binnen. Deze door de BBC geïnterviewde jongen paradeerde met de pet, de gigantische gouden ketting en de gouden staf van de dictator, die hij had gevonden in de slaapkamer van Khadaffi.

‘Comical Ali’ werd hét gezicht van de Tweede Golfoorlog

De Tweede Golfoorlog, die Amerika onder valse voorwendselen (weapons of mass destruction) was begonnen, draaide in 2003 om het oppakken en afzetten van dictator Saddam Hoessein. Toch groeide Mohammed Saïd al-Sahar, beter bekend als Comical Ali, uit tot hét gezicht van de oorlog. Het verslag van Al-Sahar, die zo uit een sketch van Van Kooten en De Bie leek te zijn weggelopen, stond altijd haaks op de berichten die Amerika bekendmaakte. Zelfs toen de Amerikaanse tanks Bagdad binnenreden bleef Al-Sahar stug volhouden dat de Iraakse overwinning een kwestie van dagen was. Door de ijzig kalme en quasi zelfverzekerde manier waarop hij communiceerde werd hij een cultfiguur, dat tot op de dag van vandaag wereldberoemd is.

Ceausescu en zijn vrouw, een paar minuten later waren ze dood

De Roemeense dictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena leefden tussen 1967 en 1989 in enorme weelde in een krankzinnig groot paleis in Boekarest, terwijl de bevolking omkwam van de honger. Roemenië was zo arm dat de regering het volk had verboden om hun huizen warm te stoken. Geen enkel huis mocht warmer zijn dan 14 graden Celsius, ook in de ijskoude Roemeense winter. De meedogenloze geheime politie (Securitate) hield dat nauwlettend in de gaten. Tot december 1989 toen Roemenië massaal in opstand kwam. Totaal verbijsterd sloeg Ceausescu met zijn vrouw en enkele lijfwachten in een helikopter op de vlucht. Maar het gehate koppel kon nergens landen, omdat het land in chaos verkeerde. Toen de benzine op was moesten ze wel. Via een gekaapte auto ging de vlucht verder. Tot ze herkend werden en uit de auto gesleept. Na een showproces werden Ceausescu en zijn vrouw live op tv geëxecuteerd.

Turkse leider Erdogan spreekt volk toe via Facetime

Uitgerekend social media, het communicatie-middel dat Recep Tayip Erdogan zo graag in de ban doet, redde de Turks president op 15 juli 2016 tijdens een mogelijke staatsgreep door militairen. Live op op tv op zender CNN Türk belde de ondergedoken Erdogan in via Facetime. In één klap had hij de sympathie van een groot gedeelte van de bevolking. Ook via het door Erdogan zo gehate Twitter stuurde de president berichten de wereld in om de coup in de kiem te smoren. Dat lukte en de president verstevigde zijn greep op Turkije. Inmiddels heeft Erdogan duizenden ‘tegenstanders’ laten ontslaan en oppakken. Ook de sociale media, die hem in het zadel hielden, worden weer als vanouds door hem aan banden gelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Ghadaffi’s pet, Ali Comical tot live op Facetime
Sluiten