Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 20 nov 2017 / 15:18 uur

Tweede Kamerlid: VOG voor alle sportvrijwilligers

GroenLinks lanceerde maandag in de Tweede Kamer een plan om het sportklimaat in Nederland veiliger te maken. Voor sportverenigingen bestaan er nog nauwelijks regels om een veilige omgeving te garanderen. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat sportclubs bovendien amper gebruik maken van instrumenten om grensoverschrijdend seksueel gedrag aan te pakken. Ook hebben lang niet alle clubs voldoende medische hulpmiddelen in huis.

VOG

GroenLinks wil daar verandering in aanbrengen. Zo wil de partij dat voor alle vrijwilligers, coaches en oefenmeesters een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht wordt. Bovendien moet bij iedere sportvereniging een vertrouwenspersoon aangesteld worden. Op dit moment heeft slechts de helft van alle sportclubs zo’n vertrouwenspersoon. Als laatste punt wil GroenLinks dat iedere sportvereniging de beschikking heeft over een Automatische Externe Defibrillator (AED).

„Of ik blij ben met dit voorstel? Het is niet dat ik vanavond een fles champagne openmaak, maar het is een positieve stap”, zegt Henk van der Pol, bestuurslid van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV). „Ik ben alleen bang dat dit een beetje maatregelen voor de bühne zijn. We moeten oppassen dat we denken als iedereen een papiertje heeft dat het dan klaar is. Dat er dan geen vervelende dingen meer kunnen gebeuren. Zo’n VOG pikt mensen eruit die al in de fout zijn gegaan, maar de zogenaamde ‘first time offenders’ niet. Om het duidelijker te zeggen: er lopen heus pedofielen rond die keurig een VOG hebben, omdat ze nog niet in de fout zijn gegaan. Een VOG is dus geen garantie dat er niets meer mis kan gaan.”

Tweede Kamerlid Westerveld

„Dit is absoluut niet voor de bühne”, reageert GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld. „Ruim de helft van de Nederlanders sport wekelijks en zij hebben allemaal belang bij een veilige sportvereniging. Als we de sportverenigingen veiliger kunnen maken, moeten we dat wat mij betreft altijd doen.”

Het is echter de vraag of sportclubs staan te springen om de nieuwe plannen. In bijvoorbeeld het amateurvoetbal komen de clubs nu al duizenden vrijwilligers te kort. Als mensen straks eerst een verklaring moeten aanvragen, zal het extra gedoe wellicht nog meer mensen afstoten. „Het klopt dat er te weinig vrijwilligers zijn”, zegt Van der Pol. „Maar dat wil niet zeggen dat we misstanden dan maar onder de pet moeten houden.”

„Wij hebben de minister gevraagd om in gesprek te gaan met de sportbonden en sportverenigingen om precies deze vragen te stellen”, vult Westerveld aan. „Op dit moment hebben bijna honderdduizend vrijwilligers een VOG. Dat lijkt veel, maar als je bedenkt dat tien procent van de mensen boven de twaalf jaar in Nederland vrijwilliger is bij een sportvereniging, komt dat op ruim 1,5 miljoen. Dan zijn honderdduizend VOG’s wat ons betreft te mager. Vooral ook, omdat uit een recent onderzoek van de politie blijkt dat de geregistreerde gevallen van seksueel overschrijdend gedrag slechts het topje van de ijsberg zijn. Wat GroenLinks betreft is het heel helder: een sportvereniging moet een veilige plek zijn. Daarbij denken wij niet dat het aantal vrijwilligers drastisch zal dalen. Een VOG aanvragen is gratis en er is dus geen financiële drempel. Het lijkt ons overigens logisch dat trainers, coaches en sportbestuurders een VOG hebben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweede Kamerlid: VOG voor alle sportvrijwilligers
Sluiten