Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 9 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Schoolfoto? Doe mij maar een muismat!

Wie denkt dat de schoolfotograaf nog steeds van die stijve foto’s met dat dodelijk saaie blauwe achtergrondje maakt, heeft niet op zitten letten. De schoolfotografie is de afgelopen jaren volledig veranderd. Dat moest natuurlijk ook wel. De meeste kinderen op de basisschool hebben tegenwoordig een smartphone waarmee ze de hele dag selfies kunnen maken. Bovendien hebben hun ouders op hun computers thuis waarschijnlijk honderden foto’s van hun kroost. De schoolfotograaf moet dus creatief zijn.

kidsfoto.nl

„Die stijve ouderwetse foto’s worden nog steeds gemaakt hoor”, reageert Ad Boogaard van kidsfoto.nl. „Tik ‘schoolfotografie’ in en je pikt ze er zo uit. Maar wij doen het veel frisser. Laatst hebben we bij een school herfstkleuren als achtergrond voor de foto’s gebruikt. Daarvoor gebruikten we werkjes van de kinderen zelf. En in de zomer gebruiken we weer wat meer kleur als achtergrond. De kinderen moeten er ook lol in hebben, ze moeten zichzelf kunnen zijn en plezier uitstralen. Ik weet nog dat ik vroeger als kind helemaal niet happy op de schoolfoto’s stond. Bij ons zal dat niet gebeuren. Kinderen kunnen een hoed op, of met een bal of hockeystick op de foto, of met hun favoriete knuffel. Ook nemen we foto’s van vriendengroepjes en met broertjes en zusjes.”

Allang zijn het niet alleen meer foto’s in verschillende formaten die ouders kunnen bestellen van hun kinderen als de schoolfotograaf langs is geweest. De foto’s kunnen desgewenst ook worden afgedrukt op koffiemokken, muismatten, T-shirts, broodtrommeltjes, schorten, mutsen, telefoonhoesjes en ga zo maar door.

Knappe Koppies

„Het digitale tijdperk heeft hiervoor gezorgd”, zegt Mariska Koppe, die samen met Manuela Grootscholten ‘Knappe Koppies’ runt, een bedrijf dat zich volledig richt op schoolfotografie. „Wij maken een minireportage met de kinderen. We proberen ze vast te leggen zoals ze echt zijn. Natuurlijk hebben ouders tegenwoordig verschrikkelijk veel foto’s van hun kinderen, maar toch willen er nog veel een foto die door ons is gemaakt. En vergeet de groepsfoto niet. Die blijft populair. Kinderen willen later toch zien met wie ze in de klas hebben gezeten.”

Koppe ziet het bij het maken van schoolfoto’s als doel om de ‘echte lach’ bij een kind op zijn of haar gezicht te toveren. Daarbij is het handig dat zij tien jaar als lerares op een basisschool heeft gewerkt. „Dat helpt zeker. Ik kan kinderen best snel peilen. Ik heb daar een soort fingerspitzengefühl voor. Niet ieder kind kan je op dezelfde manier benaderen. Om dit werk goed te doen moet je kinderen leuk vinden.”

Ondanks het enorme aanbod van alternatieve afdrukken op koffiemokken, T-shirts enzovoort geeft Boogaard aan dat ook de schoolfoto nog steeds uitermate populair is. „Mensen hebben wel veel foto’s op hun laptop, maar niet iedereen heeft professionele apparatuur en niet iedereen weet wat het juiste moment is om te klikken. Daarom blijft er altijd interesse in een goede schoolfoto.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.