Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 18 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Pro-Zwarte Piet-demonstranten blokkeren verkeer A7

Het verkeer op de A7 tussen Joure en Heerenveen is op zaterdag geblokkeerd door Pro-Zwarte Piet-demonstranten. De demonstranten willen de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die met bussen naar de intocht in Dokkum gaan om hun eigen protest op te zetten, hinderen. Er zijn mensen die uit de auto stappen en over de snelweg lopen.

De politie is ter plaatse en probeert het verkeer weer op gang te helpen. Politiewoordvoerder Anne van der Meer neemt de actiegroep deze manier van protest kwalijk, vertelt zij aan Omroep Friesland: volgens haar ontstaat hierdoor een „levensbedreigende en criminele” situatie.

In Dokkum zelf is de politie ook actief. Daar worden jongeren preventief gecontroleerd. Ook staan er betonblokken die verpakt zijn in sinterklaaspapier, om eventuele auto-ongelukken of aanslagen te voorkomen. De situatie is in Dokkum voorlopig nog rustig.

Sinterklaasjournaal

De Zwarte Pieten-discussie laait bijna traditiegetrouw ook dit jaar weer op. In het Sinterklaasjournaal van gisteren was zowel een Zwarte als een Witte Piet te zien. De Witte Piet ging voor het eerst mee vanuit Spanje.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Ook de gemeente Amsterdam heeft geprobeerd om de tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen door een nieuwe Piet te introduceren. Deze Pieten hebben een ander kostuum aan en zijn niet meer zwart maar hebben à la ‘Veegpiet’ zwarte plekken op hun gezicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.