Metro
Metro Nieuws 20 nov 2017 / 14:28 uur

Oud-rechter: Slachtoffers moeten Dutroux vergeven

Een Belgische oud-rechter heeft zich de woede van velen op de hals gehaald door slachtoffers van kindermoordenaar Marc Dutroux op te roepen hem te vergeven. Volgens Christian Panier moeten de nabestaanden „veerkrachtig” zijn en wordt het „tijd om Dutroux te vergeven wat hij heeft gedaan”.

Dutroux onder voorwaarden vrij?

Panier bood eerder onderdak aan Dutroux’ ex-vrouw en medeplichtige Michelle Martin. De oud-rechter is niet vies van provocerende uitspraken. Vorige maand stelde hij in een tv-debat ook al dat het tijd werd om Dutroux onder voorwaarden vrij te laten. Martin is al enkele jaren op vrije voeten.

Dutroux werd in 1996 opgepakt en acht jaar later veroordeeld voor ontvoering, verkrachting en moord. Slechts twee van zijn zes slachtoffertjes werden levend uit zijn keldergevangenis bevrijd. Toch stelt Panier dat het tijd wordt dat nabestaanden van de slachtoffers Dutroux vergeven. Panier verklaart dat hij dat in ieder geval wel zou kunnen, zelfs als een van de slachtoffers zijn eigen kind was geweest.

Vergeven? Nooit!

In een reactie tegenover Sudpresse liet Jean-Denis Lejeune, vader van de vermoorde Julie Lejeune, in niet mis te verstane woorden blijken daar absoluut niet over na te willen denken: „Ik heb van u geen adviezen of lessen te krijgen over vergiffenis schenken of wat dan ook. De feiten waren veel te ernstig. Het was geen ongeluk. Vergeven? Nooit.”

Volgen Lejeune zou Dutroux nooit meer vrij moeten komen, omdat hij dan opnieuw de fout in zal gaan: „Ik zal nooit vergeven wat Michelle Martin, Dutroux en de anderen mijn dochter hebben aangedaan. Maar je hebt wel over één ding gelijk: de gevangenis is geen oplossing voor deze personen… alleen de dood is een oplossing.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud-rechter: Slachtoffers moeten Dutroux vergeven
Sluiten