Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 6 nov 2017 / 13:33 uur

Nederland wil geen belastingparadijs meer zijn

Nederland is een belastingparadijs voor buitenlandse bedrijven. Vooral Amerikaanse multinationals zijn dol op ons land.

1. Waarom zijn buitenlandse bedrijven dol op Nederland?
Nederland heeft veel kantoren die de moeilijkste belastingconstructies kunnen verzinnen en opzetten, de zogenaamde trustsector. Dit doen zij ook nog eens zonder kritiek te leveren of moeilijke vragen te stellen. Toezicht van de Nederlandsche Bank is er niet of nauwelijks. Ons land is daarom een gewild belastingparadijs. Die bekendheid leidt tot kopieergedrag bij andere bedrijven, die ook een fiscale route via Nederland opzetten.

2. Om hoeveel bedrijven gaat het?
Alleen al de helft van de vijfhonderd grootste ondernemingen in de Verenigde Staten heeft een of meer dochterondernemingen in Nederland. Singapore, Hongkong, Luxemburg en Zwitserland zijn andere populaire vestigingslanden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar het gebruik van belastingparadijzen door de ‘Fortune 500-bedrijven’ van een aantal kritische organisaties, zoals het instituut voor fiscaal beleid ITEP, de burgerorganisatie voor fiscale rechtvaardigheid CTJ en Oxfam.

3. Maar het kabinet wil toch dat er zoveel mogelijk buitenlandse bedrijven zich in ons land vestigen?
Klopt, maar Mark Rutte en co. willen dan wel bedrijven die echt een toegevoegde waarde hebben in plaats van bedrijven die Nederland alleen als postbus gebruiken. Volgens Oxfam, ITEP en CTJ gebruiken de multinationals hun dochterondernemingen vaak voor het ontwijken van belastingen.

4. Wat houdt dat in?
Dat Nederland – en in mindere mate Singapore, Hongkong, Luxemburg en Zwitserland – wordt gebruikt als doorgeefluik voor geld naar de echte belastingparadijzen. Dat zijn bijvoorbeeld de Kaaiman Eilanden en Bermuda, waar helemaal geen belasting wordt geheven. In theorie klinkt het mooi om te zeggen dat ‘Multinational X’ een dochteronderneming heeft in ons land, maar in de praktijk gaat het dan om een brievenbusmaatschappij; een firma die zich alleen op papier in Nederland vestigt om belastingvrij miljoenen te kunnen rondpompen.

5. En dat kan zomaar?
Tot dusverre wel, maar er komen maatregelen aan. Rutte III heeft onder druk van ‘Brussel’ belooft er iets aan te gaan doen. Zo moeten brievenbusmaatschappijen bronbelasting gaan betalen over royalty’s en rente als die worden overgemaakt naar eigen vestigingen in het buitenland. Ook zal De Nederlandsche Bank strenger toezien op de trustsector en krijgt de Belastingdienst meer opsporingscapaciteit. Verder gaat het nieuwe kabinet pleiten voor een internationale zwarte lijst van landen die belastingontwijking niet aanpakken. Multinationals moeten bovendien rapporteren wat ze in die landen doen en daar ter plekke belasting over betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland wil geen belastingparadijs meer zijn
Sluiten