Els Anker
Els Anker Nieuws 12 nov 2017

Massagraven IS geëxecuteerde burgers ontdekt

In de Iraakse provincie Kirkuk zijn massagraven ontdekt van honderden burgers die door terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn geëxecuteerd. Dat hebben Iraakse autoriteiten zaterdag gemeld bij een persconferentie, waar ook CNN aanwezig was.

De persbijeenkomst werd gehouden bij het ontdekte massagraf in het gebied al-Bakara, net boven de stad Hawija. Die regio was in Amerikaanse handen voor 2011. „We staan hier bij de plek waar zeker vierhonderd burgers naar toe zijn gesleept en barbaars om het leven zijn gebracht door IS’ers", zei de gouverneur van Kirkuk Rakan Saeed.

Executies

De gouverneur heeft de Iraakse regering en een mensenrechtencommissie gevraagd om naar de massagraven te komen om met DNA-testen de lichamen te identificeren.

Saad Abbas al-Nuaimi, een herder in het gebied, zag hoe IS-strijders voertuigen vol burgers vervoerden en ze uiteindelijk executeerden. Volgens de herder zijn er zeker vijf massagraven in het gebied van al-Bakara.

Olie

Het olierijke gebied Kirkuk, in het noorden van Irak, werd in 2014 ingenomen door IS. Koerdische troepen verdreven IS later uit het gebied en weigerden het gebied af te staan. Iraakse regeringstroepen namen het gebied in oktober over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Massagraven IS geëxecuteerde burgers ontdekt
Sluiten