Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 27 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

In Nederland en België statiegeld op PET-flessen

Verschillende maatschappelijke organisaties in Nederland en Vlaanderen hebben de krachten gebundeld om de regeringen in beide landen ertoe aan te zetten statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Maandag is de Statiegeldalliantie gelanceerd, waaraan 21 organisaties meedoen.

Draagvlak

De deelnemende organisaties willen laten zien dat het draagvlak voor het invoeren van statiegeld groot is. Het zou namelijk niet alleen een zaak zijn van milieuorganisaties. „Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn, maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek.”

De hoop is door met de verdere invoering van het statiegeld, het zwerfafval, dierenleed, en opruimkosten te verminderen. Nederlandse deelnemers zijn onder meer de gemeente Weert, Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht, en stichting De Noordzee.

Vlaanderen

Uit Vlaanderen doet TestAankoop mee, de consumentenorganisatie met 350.00 leden. Limburg.net heeft zich ook bij het initiatief aangesloten, zij verzamelen afval in 45 gemeenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.