Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 30 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Iedereen houdt plots van de Britse royals

De hitserie The Crown op Netflix, het aankomende huwelijk van Harry en Meghan. Het Brits koningshuis is hipper dan ooit tevoren.

Stoffig?

Groot-Brittannië is al sinds 802 een monarchie en kampte jarenlang met een stoffig imago. „Ten onrechte”, vindt royaltyjournalist Rick Evers van onder meer SBS Shownieuws en Tijd voor Max. „Ons koningshuis is tweehonderd jaar oud, veel jonger dus, maar kan nog veel leren van het Britse koningshuis. Zo liet Queen Elizabeth II haar kroning live uitzenden en was het Britse koningshuis de eerste monarchie die actief werd op social media.”

Toch snapt Evers wel dat veel mensen het Britse koningshuis lang als ‘stoffig’ bestempelden. „Dat komt door de uitstraling, het is allemaal pompeuser, traditioneler dan wij gewend zijn. Maar een beetje afstand is ook goed, vind ik. Het is het koningshuis waarover we hebben, dat moet sprookjesachtig blijven, niet té toegankelijk worden. Maar het belangrijkste verschil is misschien wel dat de Queen en straks de King ook het hoofd zijn van de Anglicaanse kerk. In de meeste landen, zo ook in Nederland, zijn staat en geloof gescheiden.”

The Crown

Maar er is een kentering gaande in de uitstraling van het Britse koningshuis. „De Britse monarchie is wereldwijd altijd erg populair geweest, maar door de Netflix-serie The Crown, het huwelijk van William en Kate en het aanstaande huwelijk van Harry en Meghan raken nu meer jongeren geïnteresseerd in het Engelse koningshuis.”

„Britten houden van sprookjes. Dat Kate een burgermeisje is vinden ze prachtig. Maar verder is het geen spraakmakend stel. Wat dat betreft is de kans groter dat Charles verrassender uit de hoek komt als hij straks op troon zit dan later William. Die is gereserveerder dan zijn vader.”

Verbod

Vooral de verloving van Harry en Meghan spreekt tot de verbeelding volgens Evers. „Het wordt een sprookjeshuwelijk. Opmerkelijk is wel dat de relatie tussen Harry en Meghan zonder slag of stoot is goedgekeurd. Meghan is al een keer gescheiden, is Amerikaans, heeft een Afro-Amerikaanse moeder en is actrice. Je kunt er vergif op innemen dat de beelden van haar uit de tv-serie Suits straks veelvuldig herhaald worden op tv en social media. Toch weerhield dat Queen Elizabeth er niet van om haar goedkeuring te verlenen aan het huwelijk. Daarin laat zij zien met haar tijd mee te gaan. Zij verbood immers zestig jaar geleden om haar zus te trouwen met RAF-piloot Peter Townsend, omdat hij gescheiden was. Ze is dus met haar tijd meegegaan, maar de tijden zijn natuurlijk ook veranderd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.