IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 29 nov 2017 / 15:00 uur

Homohuwelijk en euthanasie: loopt Nederland voor?

Het zijn goede weken voor veel Australiërs. Dat het homohuwelijk legaal wordt in het land, werd al eerder bekend. Vorige week kwam er na meer dan honderd uur debatteren nog een bijzondere wet door: in de deelstaat Victoria wordt euthanasie legaal.

Euthanasie in Australië is niet iets wat zomaar gebeurt: alleen bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden mag de arts helpen bij zelfdoding. Dat mag pas wanneer mensen niet meer dan zes maanden te leven hebben. Mensen met een zenuwaandoening, zoals ALS of MS, mogen ook om euthanasie vragen als ze nog een jaar te leven hebben.

Heel lang debatteren

De wet is aangenomen nadat er in totaal honderd uur gesproken is over de wet. Na een debat van 28 uur werd hij vorige week aangenomen. Wel nipt: er waren 22 stemmen voor en 18 stemmen tegen.

In Nederland is euthanasie al een tijd legaal, mits de patiënt aan een aantal voorwaarden voldoet. Ook in Nederland moet het leven uitzichtloos zijn. Dat geldt overigens alleen voor fysieke aandoeningen. In Nederland werd de wet in april 2001 aangenomen en een jaar later trad de wet in werking. Lopen we in Nederland op nog meer wetten voor?

Wietwet

Vele toeristen komen al jaren een weekend naar Amsterdam voor maar één ding: een lekker jointje roken. Dat kan in Nederland met gemak. In de hoofdstad vind je op elke hoek van de straat wel een koffieshop en ook in andere steden hoef je niet ver te zoeken als je een blowtje wil doen.

Dat doen we al jaren: het gedoogbeleid ontstond rond 1970. In eerste instantie werden in de vrije jaren 70 zowel softdrugs als harddrugs niet aangepakt. Na flink wat openlijke handel van harddrugs, is er in 1976 besloten om een onderscheid te maken tussen soft- en harddrugs. Sinds 1992 worden coffeeshops strenger gecontroleerd en sinds 2014 hebben we in Amsterdam de cannabis social club.

Blowen kunnen we dus wel, en dat gebeurt ook steeds meer in het buitenland. In 2012 stemden Amerikanen uit Washington en Colorado massaal voor het legaliseren van wiet. Sinds juli kun je ook in Nevada wiet kopen. Die mag je overigens niet in het openbaar gebruiken. Oregon en Alaska waren de derde en vierde staat waar je ongestraft wiet kunt verschaffen.

Homohuwelijk

1 april is niet alleen een datum om grapjes uit te halen, het is ook een historische datum waarop er in 2001 heel erg goed nieuws kwam. Sindsdien mogen mannen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen in Nederland. Inmiddels hebben we alweer bijna 17 jaar het homohuwelijk in Nederland.

Daarmee horen we in het rijtje Argentinië, België, Canada, Noorwegen, Portugal, Spanje, IJsland en Zweden. En sinds kort dus ook Australië. Daar werd door 61,6 procent van de Australiërs voor het homohuwelijk gestemd tijdens een referendum. In Amerika is het homohuwelijk sinds 2004 in de staat Massachusetts legaal. Sinds 26 juni 2015 mogen afzonderlijke staten het homohuwelijk niet meer verbieden.

Prostitutie

In een grote Nederlandse stad weleens in de rosse buurt beland? Prostitutie is in Nederland heel legaal. Mits de seksuele handelingen plaatsvinden tussen twee volwassenen die het beiden vrijwillig doen. Dat is zo sinds het jaar 2000.

We zijn een van de weinige landen waar het helemaal legaal is, samen met onder andere Duitsland, Hongarije en Turkije. In dat laatste land is het als oud-prostituee alleen niet meer mogelijk om bij de overheid aan het werk te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Homohuwelijk en euthanasie: loopt Nederland voor?
Sluiten