Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 2 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Drie soldaten verlaten leger door mishandelingen

Drie Nederlandse soldaten hebben in 2014 hun eenheid in Schaarsbergen verlaten nadat ze slachtoffer waren van onder andere aanranding, pesterijen, afpersing, mishandeling en verkrachting door hun collega-militairen. Eén van deze slachtoffers heeft hier vorige week aangifte over gedaan.

Bizarre handelingen

„Allan is nooit op missie geweest, maar toch is het alsof hij jaren in een oorlogsgebied heeft verkeerd”, schrijft de Volkskrant. Allan en de andere twee getroffen soldaten worden momenteel behandeld voor de psychische schade die ze hebben opgelopen tijdens de ontgroeningsrituelen in het leger. Het verhaal van Allan laat een kant van Defensie zien die al jaren bestaat, maar die de krijgsmacht angstvallig stil probeert te houden.

In een interview met de Volkskrant zegt hij: „Als er een hele groep over je heen staat te pissen en een sergeant daarom moet lachen, dan weet je het gewoon niet meer." De soldaten zouden ook nog zijn gedwongen tot het gebruiken van drugs en hebben meermaals een wapen op zich gericht gekregen.

Ook wordt er gemeld dat Allan eens na gedwongen drugsgebruik op de grond lag en merkte dat er tegen zijn hoofd getrapt werd. Vervolgens werd hij opgetild door een paar mannen, en na een autorit op zijn buik op bed gelegd. Terwijl meerdere mannen hem vasthielden, werd hij naar eigen zeggen meermaals anaal verkracht door een korporaal.

Allan heeft het gevoel dat hij niet verder kan met zijn leven totdat de zaak grondig is onderzocht. Hij vreest voor andere jonge mannen die aan de zorg van Defensie worden toevertrouwd. Tegen de Volkskrant zegt hij: „Ik wil gerechtigheid. En ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen kan beschermen".

Vier militairen uit dezelfde eenheid zijn voor een deel van de misdragingen intern gestraft en de marechaussee heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Drie soldaten verlaten leger door mishandelingen
Sluiten