Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 1 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je weten op woensdagochtend 1 november

Wat moet je op deze woensdagochtend 1 november weten? Metro zet het voor je op een rij.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

‘Aanslag uit naam van IS’

Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft de aanslagpleger in de truck die hij dinsdagavond gebruikte in New York een briefje achtergelaten. Hierop zou staan dat hij handelde uit de naam van de Islamitische Staat. De aanslagpleger is volgens bronnen de 29-jarige Sajfoello Sajpov, die zeven jaar geleden vanuit Oezbekistan naar de Verenigde Staten vluchtte. De neergeschoten man is opgenomen in het ziekenhuis, waar hij vooralsnog weigert te praten. De aanslag op de fietsers en wandelaars in Manhattan leverde acht doden en elf gewonden op. Onder de doden waren liefst vier Argentijnen en een Belg.

Aftapwet uitgesteld

De veelbesproken aftapwet, inmiddels ook wel bekend als de sleepwet, zal worden uitgesteld. Dat meldt de kersvers minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de politica gaat het niet lukken om voor de jaarwisseling een toetsingscommissie – bestaande uit drie rechters – aan te stellen. Het plan was om de wet per 1 januari in te laten gaan.

World Series naar beslissend zevende duel

De finale van de MBL krijgt een zinderende apotheose. De honkballers van de Los Angeles Dodgers – met de Nederlandse pitcher Kenley Jansen – hebben het zesde duel met Houston Astros in de World Series gewonnen en daarmee de stand weer gelijkgetrokken: 3-3. De Dodgers wonnen in het eigen Dodger Stadium met 3-1 en hebben daarmee een allesbeslissende zevende duel afgedwongen.

Feest bij de LA Dodgers/ANP

WAT ER VERDER IN HET NIEUWS IS

’15 miljoen meisjes tot seks gedwongen’

Ongeveer 15 miljoen meisjes wereldwijd, in de leeftijd van vijftien tot en met negentien jaar, zijn minstens een keer gedwongen tot seks of seksuele handelingen. Dat stelt Unicef in een rapport. Slechts één procent van die jonge meisjes zoekt professionele hulp na zo’n ervaring. Volgens de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties komt het vaak voor dat slachtoffer en dader elkaar persoonlijk kennen. Unicef baseert zich op gegevens tussen 2005 en 2016 en heeft data gebruikt uit vijftig verschillende landen.

Automobilisten gebruiken technische hulpmiddelen amper

Er zijn zo’n vijftig verschillende Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), technische hulpmiddelen die de autobestuurders moeten helpen. Maar het overgrootte deel van de automobilisten gebruikt opties als cruisecontrol of de navigatie amper. Dat blijkt uit een onderzoek over 1.400 voor hun werk veel met de auto reizende mensen gehouden door Connecting Mobility. „We dachten: die hebben vaak moderne auto’s en zullen wel weten wat de auto allemaal kan. Maar dat valt dus tegen."

ANP

Schrijven met een robot

Heel Nederland kan vanaf medio november verhalen schrijven samen met een robot. Dan wordt het systeem toegankelijk van de Asibot, waarmee Ronald Giphart al een experimenteel verhaal schreef. Dat wordt woensdagmiddag gepubliceerd.

Toename vuurwerkincidenten rondom stadions

Het gebruik van vuurwerk in en rond voetbalstadions baart de politie zorgen. Afgelopen voetbalseizoen steeg het aantal incidenten met vuurwerk in en rond stadions van 236 naar 277. Daarbij vielen ook slachtoffers. De Rotterdamse korpschef Frank Paauw, portefeuillehouder Voetbal voor de Nationale Politie, wil daarom meer inzetten op de bestrijding van vuurwerk.

WAT ER VANDAAG STAAT TE GEBEUREN

Feyenoord vecht voor laatste kans

In de Champions League gaat Feyenoord woensdagavond op bezoek bij Shakhtar Donetsk. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst verloor de eerste drie wedstrijden in de groepsfase en moet winnen indien het kans wil houden op Europese overwintering. De wedstrijd in Oekraïne begint om 20.45 en is te zien op Veronica.

Twee weken geleden verloor Feyenoord in de Kuip met 1-2 van Shakhtar/ANP

Komt er een aftapreferendum

De Kiesraad verwacht vandaag bekend te maken of er een referendum gaat komen over de aftapwet. Bij een petitie over de zogenaamde sleepwet werden de voorbije weken meer dan 400.000 handtekeningen opgehaald. CDA-leider Sybrand Buma heeft al aangegeven dat het kabinet zich waarschijnlijk niks van de uitslag zal aantrekken.

Het weer

Nog altijd blijven de grote herfstbuien achterwege. De verwachting voor vandaag is dat het (half)bewolkt is met een af en toe doorbrekende zon. Hier en daar zal er ook wat regen vallen. De temperatuur loopt op tot maximaal vijftien graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.