Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 3 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op vrijdagochtend 3 november

Wat moet je weten op vrijdagochtend 3 november? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Trumps Twitter-account tijdelijk onbereikbaar

Het Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump is gisternacht even offline geweest. Volgens het bedrijf achter het sociale medium was de pagina @realDonaldTrump 11 minuten niet te bereiken. Een medewerker van de klantenservice deactiveerde de presidentiële tijdlijn op zijn of haar laatste werkdag, zo heeft het bedrijf laten weten.

Trump is uitermate actief op Twitter. De republikeinse president heeft meer dan 41 miljoen volgers op het medium en maakt er vaak meningen, mededelingen en beslissingen wereldkundig.

Politie schiet bij achtervolging in Den Bosch

De politie heeft gisternacht bij de achtervolging van twee verdachten een waarschuwingsschot gelost. Dat gebeurde bij de Oude Vlijmenseweg in Den Bosch.

Tijdens de achtervolging reed de auto met twee verdachten een politieagent op een motor aan. Hij raakte niet ernstig gewond. De auto reed vervolgens verder en botste later ook op een politieauto. Toen de inzittenden vervolgens de auto uitstapten om te vluchten, loste de politie een waarschuwingsschot.

Honderden dode zeeschildpadden bij El Salvador

In El Salvador zijn aan de kust tussen de 300 en 400 dode zeeschildpadden gevonden. Volgens het ministerie van milieu van het land uit Midden-Amerika zijn de meeste dieren al in staat van ontbinding

De autoriteiten laten de schildpadden in een laboratorium onderzoeken om hun doodsoorzaak vast te stellen. In 2013 vonden ook al honderden zeeschildpadden bij El Salvador de dood. Toen was de oorzaak een grote hoeveelheid giftige micro-algen in het dieet van de dieren.

IS claimt aanslag New York

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de aanslag van dinsdag in New York geclaimd. Dat schrijft zij in haar wekelijkse nieuwsbrief. Bewijs voor de verantwoordelijkheid leveren de terroristen niet.

Bij de aanslag, die vlak bij de World Trade Center Memorial plaatsvond, reed een man in op fietsende en lopende mensen met een pick-uptruck. Daarmee bracht hij acht mensen om leven en verwondde hij elf mensen.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Geen ‘islamsafari’, Wilders toch naar Brussel

Ondanks het feit dat het PVV-leider Geert Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter verboden is om een ‘islamsafari’ te maken door Molenbeek, gaat Wilders vrijdag toch naar Brussel. Daar gaan de Nederlander en de belg samen een persconferentie geven.

De twee rechts-populistische politici wilden eerder een tocht maken door de Europese ‘jihadhoofdstad’ Molenbeek, om daar naar delen van de stad te gaan die het meest zijn getroffen door de ‘islamisering’. De burgemeester verwachtte echter een te grote verstoring van de openbare orde en verbood de twee mannen hun tocht te maken.

Dit moet je weten op vrijdagochtend 3 november
Geert Wilders gaat toch naar Brussel. / ANP

Wat er verder in het nieuws is

Nederlandse vlag in vergaderzaal Tweede Kamer

De Nederlandse vlag wordt voortaan gehesen in de Tweede Kamer. De motie, die werd ingediend door de SGP en de PVV, kreeg bijval van bijna de gehele Kamer en werd daarom aangenomen.

PVV-leider Wilders zegt „ontzettend trots" te zijn „dat onze nationale driekleur als teken van onze nationale identiteit nu in ons parlement zichtbaar wordt." GroenLinks-voorman Jesse Klaver opperde ook om naast de Nederlandse de Europese vlag te hijsen, maar dat voorstel nam de SGP niet over. Moties van wantrouwen van de PVV tegen onder meer ministers Kajsa Ollongren en Ferdinand Grapperhaus werden niet aangenomen.

Levensverwachting valt iets lager uit

Mensenleven gemiddeld ongeveer 85,5 jaar. Dat blijkt uit de laatste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS. Daarmee is prognose 13,5 weken korter dan die van een jaar geleden.

Het CBS verklaart dat er in 2017 een relatief lange griepgolf in Nederland was, waardoor relatief veel ouderen stierven. Bovendien zorgen fluctuaties in de feitelijke sterfte ieder jaar voor kleine schommelingen in de levensverwachting, aldus het Bureau.

Kunstenaars verdienen erg weinig

Ruim de helft van de kunstenaars verdiende in de periode 2013-2015 minder dan 30.000 euro bruto per jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statstiek, het CBS, berekend. Onder alle werkenden verdiende slechts 39 procent minder dan 30.000 euro per jaar.

Kunstenaars worden op het hoogste beroepsniveau ingedeeld. Dat betekent dat hun speciaal werk wordt toegedicht dat niet iedereen kan doen. Bijna de helft van de werkenden op dit niveau verdient meer dan 60.000 euro bruto per jaar, onder kunstenaars verdient slechts 15 procent een dergelijk salaris.

Dit moet je weten op vrijdagochtend 3 november
Premier William Marlin (rechts) werd na het weigeren van de voorwaarden voor noodhulp van Nederland weggestuurd door het parlement van Sint-Maarten. / ANP

Sint-Maarten houdt eind januari nieuwe verkiezingen

Sint-Maarten houdt in januari nieuwe verkiezingen. Dat blijkt uit een verklaring van gouverneur Eugene Holiday. Tot die tijd moet een nog te vormen interim-kabinet de taken waarnemen.

Een meerderheid van het parlement stuurde de regering van premier William Marlin donderdag naar huis, nadat hij had geweigerd in te stemmen met de voorwaarden die Nederland stelde voor het verlenen van noodhulp aan het door orkaan Irma getroffen eiland.

De gouverneur begint vrijdag met een consultatieronde voor een interim-kabinet dat het land moet leiden tot er na de verkiezingen een nieuwe regering is gevormd.

Het weer

Veel bewolking vandaag en in de ochtend op sommige plekken ook mist. In het westen van ons land kan er af en toe een buitje vallen en soms breekt een waterig zonnetje door. Het wordt 11 tot 14 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.