In het nieuws

Dit moet je weten op maandagochtend 20 november

Dit moet je weten op maandagochtend 20 november

FDP-leider Christian Lindner stapt uit de onderhandelingen met de Groenen en de CDU en CSU. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

20 NOV 2017

Elke ochtend zet Metro voor je op een rij wat je moet weten om helemaal op de hoogte te zijn. Dit zijn de nieuwspunten van maandagochtend 20 november.

Wat er vannacht gebeurde

Grote beving in Grote Oceaan

Er heeft maandagnacht een zware aardbeving plaatsgevonden in de Grote Oceaan. Dat gebeurde dichtbij de eilandengroep Nieuw-Caledonië, ten oosten van Australië.

De aardbeving vond plaats op ongeveer tien kilometer diepte en had een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Er zijn voor zover bekend geen schadegevallen.

Wille en Condoomfabriek gaan snel en duurzaam bezorgen

CLS Healthcare - het bedrijf achter onder meer Willie.nl, Condoomfabriek en Condooms.nl - verruimt vanaf vandaag de zogenaamde cut-off tijden. Dat betekent dat mensen in Nederland en België tot 23.30 uur hun condooms voor de volgende dag kunnen bestellen.

Klanten die hun bestelling nóg sneller nodig hebben, kunnen vanaf nu ook gebruikmaken van Same Day Delivery. Bestellingen die voor 12.00 uur geplaatst zijn, kunnen voor een kleine meerprijs dezelfde avond worden bezorgd.

FDP stapt uit Duitse coalitieonderhandelingen

De liberale FDP is uit de Duitse coalitieonderhandelingen gestapt. De onderhandelingen over een zogenaamde Jamaicacoalitie - met de Groenen en de christelijke CDU en CSU - werden niet afgerond voor het ultimatum van 18.00 uur. Daarom besloot de FDP de stekker uit de gesprekken te trekken.

Naar verluidt zijn de onderhandelingen stukgelopen op het thema migratie. De Groenen willen een ruimhartiger beleid dan de FDP en het verschil zou onoverbrugbaar zijn. Het verschil tussen de FDP en de christelijke partijen is naar verluidt wel overbrugbaar.

Piñera wint eerste ronde in Chili

Miljardair en ex-president Sebastian Piñera leidt zondag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Chili. De rechtse kandidaat heeft ruim 36 procent van de bevolking achter zich.

De centrumlinkse politicus Alejandro Guillier staat met 22,6 procent voorlopig op de tweede plek. Na de tweede ronde wordt een van de twee kandidaten gekozen tot president van Chili. De winnaar van de verkiezingen volgt de linkse president Michelle Bachelet op.

Dit moet je weten op maandagochtend 20 november

De nabestaanden van Mitch Henriquez. / ANP

Wat er vandaag staat te gebeuren

Uitspraak hoofddoek bij politie

Het College voor de Rechten van de Mens doet vandaag uitspraak over het recht om een hoofddoek te dragen bij de politie. Een agente uit Rotterdam die tijdens het werk hoofdbedekking wilde dragen, werd teruggefloten door de politie.

Nu kunnen organisaties bepaalde neutrale kledingvoorschriften van hun werknemers eisen, bijvoorbeeld dat zij geen hoofddeksel dragen. Het zou echter kunnen dat iemand daardoor indirect beperkt wordt in zijn of haar vrijheid van godsdienstuiting.

Twee kansen op 'Nederlandse' Emmy

Twee Nederlanders maken op maandagavond kan om een Emmy Award te winnen. De Nederlandse regisseur Pieter Verhoeff doet mee met zijn miniserie Tokyo Trial, terwijl in de categorie Arts de Close Up-documentaire 'Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf' is genomineerd.

De International Emmy Award bekroont jaarlijks televisieproducties in elf categorieën die buiten de Verenigde Staten gemaakt zijn. De uitreiking vindt maandagavond Amerikaanse tijd plaats in New York.

Agenten horen strafeis in zaak-Henriquez

De twee agenten die terechtstaan voor de fatale arrestatie van Mitch Henriquez horen maandag de strafeis van het Openbaar Ministerie. Dat maakt het OM in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol bekend.

Het OM verdenkt de twee agenten van doodslag, zware mishandeling met de dood tot gevolg en dood door schuld. Henriquez overleed in juni 2015.

Dit moet je weten op maandagochtend 20 november

Vanity Lewerissa (links) en Jill Roord tijdens een training van het Nederlands vrouwenelftal. Lewerissa speelt in de Eredivisie bij PSV. / ANP

Wat er verder in het nieuws is

'Maak voetbalsters in Eredivisie prof'

De voetbalsters in de Eredivisie moeten ook de profstatus krijgen. Daar moet het kabinet op aandringen bij de KNVB, zo vindt het CDA.

Zowel de Eredivisie als de Jupiler League vallen nu in Nederland onder de tak Betaald Voetbal. En hoewel ook de vrouwen een Eredivisie hebben, valt deze onder de amateurtak. CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins vindt „het jammer te zien dat de positie van vrouwen in het voetbal achterloopt."

Minder privacy gezochte crimineel

De politie kan straks sneller een beroep doen op burgers bij het opsporen van criminelen. Vanaf 1 december worden de regels rond het tonen van beelden en het melden van de identiteit van een voortvluchtige verruimt. Het recht op privacy van verdachten wordt daardoor verder ingeperkt.

„Zelfs als we geen zaak hebben, kunnen we voor een goede en slagvaardige opsporing de identiteit van iemand prijsgeven, ter voorkoming van een misdrijf of nieuw misdrijf. Een alertering bijvoorbeeld", aldus Hoofdofficier van justitie en landelijk portefeuillehouder opsporingsberichtgeving Diederik Greive tegenover De Telegraaf.

Fiscus deelt ondanks verplichting deals te weinig

De Belastingdienst deelt een groot deel van de afspraken die zij maakt met internationaal opererende bedrijven niet met andere EU-landen. Dat terwijl Nederland verplicht is om afspraken met 'grensoverschrijdende effecten' van de afgelopen vijf jaar in Europa te delen, schrijft dagblad Trouw.

Er zijn de laatste vijf jaar naar schatting ongeveer 10.000 afspraken gemaakt, maar staatssecretaris van Financiën Menno Snel maakte onlangs bekend maar zo'n 4000 van die afspraken uit te wisselen. Waarom hij de rest niet deelt, is niet duidelijk.

Het weer

Het gaat vandaag door heel het land veel regenen. In de ochtend en vroege middag is het waterkoud en wordt het 5 tot 7 graden. Daarna warmt het door de aanvoer van zachte lucht op tot 10 à 11 graden.


Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer.

'Verkiezingen moeten referendum worden over Rutte'

Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

36 MIN

Als het aan SP-leider Lilian Marijnissen ligt dan worden de aankomende Provinciale Statenverkiezingen een referendum over het kabinet. De kiezer heeft op 20 maart dan een hele duidelijke keuze: Rutte of rechtvaardigheid, aldus Marijnissen op een partijbijeenkomst.

Een teer vaasje

Volgens Marijnissen is er overal in de samenleving betonrot zichtbaar: in de zorg, de rechtspraak, de kinderopvang, het openbaar vervoer, de energiebedrijven, de post. Ze hekelt de keuze voor marktwerking: „Het zou beter en goedkoper worden, maar het werd duurder en vaak zeker niet beter.”


Chaos en agressie bij Intertoys-winkels in hele land

Frustratie en ongeduld bij Intertoysfilialen over het hele land©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

Kennelijk hebben veel Nederlanders nog ergens een cadeaubon van de Intertoys in een lade liggen, want het was zaterdag druk bij de filialen van de failliete speelgoedketen.

Na het faillissement werd bekendgemaakt dat de cadeaubonnen tot en met zondag geldig zouden zijn. Dit lieten duizenden mensen zich geen twee keer zeggen, er stonden lange rijen en de sfeer was lang niet overal gemoedelijk. Op sommige plekken braken opstootjes uit en er zijn zelfs medewerkers bespuugd.


Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10.

Advertorial

20 FEB 2019

‘The new Galaxy is coming up’ #20february #GalaxyUnpacked #10YearsOfGalaxy, postte Suzanne Schulting dinsdag enthousiast op Instagram. De Olympische kampioene shorttrack had, als gezicht van Samsung, het cijfer 10 in haar handen.

Pre-orderen

De boodschap was duidelijk: de langverwachte Samsung Galaxy S10-smartphone komt eraan (S10, S10+ en S10e). Op woensdag 20 februari start de pre-orderfase, die duurt tot en met 7 maart. Een dag later begint de daadwerkelijke sale van de onder millennials zo gewilde telefoon (opvallend veel dames zijn er overigens fan van!).


LEGO blijkt betere investering dan aandelen

Kevin Janssen met zijn oude verzameling voor hij begon te handelen ©Privecollectie

Foto van 'Jelmer Visser'

3 UUR

Wanneer je aan een investering denkt, zullen de meesten aan aandelen, vastgoed of obligaties denken. Hier valt het meeste rendement uit te halen toch?

Nee dus, zo blijkt uit een analyse van twee Russische economen. Zij kwamen erachter dat ongeopende LEGO-sets in de periode 1987 tot en met 2015 gemiddeld 11 procent per jaar in waarde stegen.

De zeer waardevolle Café Corner-set ©Lego Fandom, Samdo994


Op safari met een urban jungle interieur
Likeability of7

Op safari met een urban jungle interieur

Advertorial Veneta

20 FEB 2019

Een enorme trend in 2018, die ook nog even doorzet in 2019! En wat zijn we daar blij om. Alle Nederlanders vlogen massaal naar de tuincentra om vervolgens met een grote buit aan planten weer naar huis te gaan. Leeggeroofde tuincentrums bleven achter: een groot succes. Gelukkig staat deze interieurstijl niet alleen leuk, maar is het ook nog eens goed voor je. In dit artikel komen jullie erachter waarom je op safari moet gaan en je interieur een urban jungle look moet geven.

Pak je koffers maar vast

Ben je van plan om compleet van interieurstijl te gaan wisselen, ga dan eens door je spullen en maak een strenge selectie. Wat gaat er weg en wat blijft? Wanneer je al een paar vintage-items in je oude inrichting had, kun je die zeker weer goed kwijt in je urban jungle. Voor inspiratie over hoe jij jouw urban jungle het liefst hebt, neem je even een kijkje op Pinterest of Instagram. Maak je eigen moodboard en check de ruimte die je beschikbaar hebt. Het leuke is dat alle urban jungle-inrichtingen op elkaar lijken, maar geen één hetzelfde is. Dat is wat we willen, toch?


lovelike
user_5f2eb78314ed72f0d772b37d4eab473f866edf94_avataruser_29adb1fba5f3f098440681acb37913cf388ec56d_avataruser_17d69ee0c803b6c6aba7feb5628adf9793876436_avatar

+4


Likeability of3

Agenten treffen gedumpte Stafford terriër aan

Met een ketting aan een paal aan zijn lot overgelaten ©Politie Cranendonck en Heese-Leende, Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 13:49

Een baasje die kennelijk niet meer voor zijn hond wilde zorgen, heeft zijn viervoeter aan een lantaarnpaal vastgebonden en achtergelaten.

Politieagenten kwamen af op een melding in het Brabantse Maarheeze en troffen het dier moederziel alleen aan in de nacht van vrijdag op zaterdag rond half twee.

Baasje


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Triest: veel haatreacties op nieuwe H&M-campagne

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:54

Je zou denken dat we anno 2019 al behoorlijk tolerant zijn, maar uit de reacties op een nieuwe H&M-campagne blijkt dat we tóch nog een behoorlijk lange weg hebben te gaan. Het kledingmerk, dat twee zoenende vrouwen op de foto zette, krijgt een stroom aan negatieve reacties binnen.

Haatreacties


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Nederlands model (20) getroffen door hartstilstand

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:51

Treurig nieuws vanuit het Oostenrijkse Westendorf: daar is topmodel Lotte van der Zee (20) getroffen door een hartstilstand. Het model, dat in 2017 nog de internationale Miss Teenager Universe-wedstrijd won, wordt in een kunstmatige coma gehouden.

Verdriet

Haar ouders plaatsen het nieuws op haar Instagrampagina. Van der Zee voelde zich woensdag op vakantie opeens onwel. Dat leidde uiteindelijk tot een plotselinge hartstilstand. 'Met het grootst mogelijke verdriet' delen haar ouders nu de reden van haar publieke afwezigheid.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Foto: ANP

Let op: 1 miljoen huizen dreigen te verzakken

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:57

Slecht nieuws voor bijna een miljoen huiseigenaren: zij moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. Dit heeft te maken met de droge zomer van vorig jaar, die voor veel funderingsproblemen hebben gezorgd.

Actie ondernemen

Er zijn helaas geen provincies die de dans helemaal ontspringen: de probleemwoningen staan overal in Nederland, verdeeld over minstens 83 verschillende gemeenten. Dateert jouw huis van voor 1970? Dan loop je vooral risico. Het is belangrijk om actie te ondernemen, omdat een verzakte woning op 'n bepaald punt niet meer veilig bewoonbaar is.


R. Kelly in 2016. Foto: anp

R. Kelly geeft zichzelf aan bij de politie

R. Kelly in 2016. Foto: anp

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:12

De Amerikaanse artiest R. Kelly heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Chicago, zo meldt CNN. Direct nadat hij zich had gemeld bij het politiebureau werd hij in de boeien geslagen.

'De vrouwen liegen'

R.Kelly is de afgelopen tijd door tien vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Een rechter in Cook County had een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. De zaak tegen de zanger gaat volgens lokale media op 8 maart van start. Volgens de advocaat van Kelly heeft de 52-jarige artiest weinig fout gedaan: hij denkt dat de vrouwen liegen.


Foto: ANP

Dit is de nieuwe (winterse) tactiek van de politie

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:24

Heb je een bon op de deurmat gekregen en geen enkel idee wanneer je dan geflitst zou moeten zijn? Dan zou je zomaar betrapt kunnen zijn door een skibox of fietsdrager, waar de politie Midden-Nederland sinds kort camera's in verstopt.

Talloze bonnen

Politiewoordvoerder Raymond Veldhuizen verklaart dit tegenover De Telegraaf. De tactiek werkt, want er zijn inmiddels al honderden bonnen uitgeschreven. Naar verwachting gaat het dus door veel meer korpsen worden overgenomen, stelt Veldhuizen.


Dennis van Aarssen wint de finale van The Voice

Dennis ging er vandoor met de winst ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Dennis van Aarssen mag zichzelf na vrijdagavond de winnaar van het negende seizoen van The Voice of Holland. Van Aarssen zat in het team van Waylon en was in tijdens de finale de andere drie finalisten de baas.

De 24-jarige jazz-zanger wint een platencontract en een bedrag van 50.000 euro. Daarnaast mag de 24-jarige jazz-zanger een videoclip opnemen in Zuid-Afrika.

Spannende finale


Laatste boodschap van overleden roker: "Stop nu!"

Geoffrey Turner werd 66 jaar oud ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De 66-jarige Amerikaan Geoffrey Turner kwam vorige week om het leven als gevolg van longkanker. In zijn eigen overlijdensbericht dat werd gepubliceerd in de Albany Times heeft de verstokte roker die decennialang verslaafd was een dringende boodschap voor iedereen die rookt.

„Ik ben een idioot geweest die elke dag opnieuw tientallen keren dezelfde stomme beslissing nam," zo schrijft hij in zijn aangrijpende necrologie. „Als jij een roker bent, stop. Nu. Je leven en dat van je dierbaren is ervan afhankelijk."


Waarom hebben zebra's strepen? Als bescherming!

Waarom hebben zebra's strepen? Biologen kwamen erachter ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Lange tijd was de opvallende gestreepte vacht van zebra's een groot mysterie voor biologen. Echt subtiel lopen de paardachtigen er niet bij op de Afrikaanse savanne, door hun opvallende kleuren kunnen roofdieren ze zien van grote afstand.

De zwart/witte strepen zijn voor roofdieren op grote afstand zichtbaar, toch bieden ze wel degelijk bescherming tegen hongerige wezens. Biologen kwamen erachter dat het kenmerkende motief hen beschermt tegen bloedzuigende paardenvliegen.

Bloedzuigers


Directeur CBR stapt op na curatele ministerie

Is het CBR een zorgenkindje voor de overheid? ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het rommelt binnen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), vrijdagmiddag is bekend geworden dat de algemeen directeur Petra Delsing haar ontslag heeft aangeboden. Ze zal zich niet beschikbaar stellen voor een tweede termijn.

De overheidsinstantie is deze week onder scherper toezicht geplaatst van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanwege de grote vertragingen in het verlengen en aanvragen van rijbewijzen.

Petra Delsing


Likeability of5

Uit ijskoud water geredde 'hond' blijkt wolf te zijn

Het dier nadat hij werd binnengebracht bij de dierenarts ©EUPA

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een groep damwerkers in Estland zag woensdagochtend een dier vechten voor zijn leven in een ijskoude rivier die deels bevroren was. Ze dachten dat er een hond in het water was gevallen en besloten direct in actie te komen.

Zo gezegd zo gedaan: nadat ze een pad vrij hadden gemaakt door het ijs, haalden ze de 'hond' uit het water. De onderkoelde viervoeter werd ging mee in de auto om hem te laten behandelen door een dierenarts. Hier kwamen ze erachter dat het geen hond maar een wilde wolf was.

Uit het water gehaald ©EUPA


like
user_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avatar

Zware straffen voor leden Satudarah

Zware straffen voor leden Satudarah

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ook al hebben ze niet de straf gekregen die het Openbaar Ministerie had geëist, de leden van motorclub Satudarah in Geleen verdwijnen toch jarenlang achter de tralies. De president van het chapter, de 42-jarige Stephan P., gaat negen jaar de gevangenis in voor het leiding geven aan een criminele organisatie en een aantal afpersingen. Justitie eiste dertien jaar tegen hem.

Criminele organisatie

Vicepresident Paul S. (35) moet zeven jaar de gevangenis is om dezelfde redenen. Ze zijn allebei wel vrijgesproken van witwassen, dat kon niet worden bewezen. Vijf andere leden van de club zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen die verschillen van 2,5 tot 7 jaar. Het gaat om straffen voor afpersing, vrijheidsberoving, wapenbezit, mishandeling en drugsdelicten.


Nu al gigantisch snotteren door pollen

Nu al gigantisch snotteren door pollen

Waarom het aantal pollen in de lucht juist nu zo extreem hoog is, is volgens de bioloog „een lastig biologisch verhaal”. Foto: Unsplash.

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Mensen met hooikoorts hadden het waarschijnlijk al gemerkt: je ogen prikken, je neus loopt en Donald Trump stopt nog eerder met zijn spray-tan dan jij stopt met niezen. Dat kan kloppen, want er zitten namelijk nu al mega veel pollen in de lucht in vergelijking met voorgaande jaren.

„Het is echt enorm”, vertelt bioloog Maurice Martens. „In de meeste jaren komen de hoeveelheden niet boven de achthonderd, maximaal negenhonderd. Nu zaten er meer dan tweeduizend pollen in het telapparaat. Dat is echt uitzonderlijk hoog.”

In 2016 zweefden op de piekdag 431 pollen per kubieke meter in de lucht. In 2017 waren dat er 433 en vorig jaar 338. Op 18 februari van dit jaar lag dat aantal op 2008 pollen van de elzenboom. Het aantal consulten bij de huisarts over hooikoorts is dit jaar niet schrikbarend hoger, dat zijn er al jaren ongeveer 22 per 100.000 inwoners.