Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 nov 2017

Dit moet je weten op maandagochtend 13 november

Wat moet je weten op deze maandagochtend 13 november? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Irak en Iran getroffen door een zware aardbeving

Door een zware aardbeving zijn zondag in de Iraanse provincie Kermanshah aan de grens met Irak meer dan 200 doden gevallen. Volgens lokale media zijn er meer dan 1600 gewonden. De beving had een kracht van 7,3 en was te voelen tot in Zuid-Turkije en Israël.

Het reddingswerk zal maandagochtend beginnen. Onder al het puin zouden zich nog veel mensen bevinden, de verwachting is daarom dat het dodental nog verder zal oplopen.

Kustwacht waarschuwt voor een onbemand zeiljacht

De Nederlandse Kustwacht waarschuwt voor een onbemand zeiljacht op de Noordzee. De eigenaar werd gisteren van boord gehaald, sindsdien dobbert het schip stuurloos rond.

Een 63-jarige eigenaar uit Canada kocht het schip in het Verenigd Koninkrijk. Hij kwam op de Noordzee in de problemen en werd gered door een helikopter van de Nederlandse Kustwacht. Het schip is onbemand achtergelaten, omdat het weer te slecht was om het jacht mee te nemen. Nu laat de Nederlandse Kustwacht het over aan een bergingsmaatschappij. De Kustwacht houdt het schip nauwlettend in de gaten.

Wat er verder in het nieuws is

Lil’ Kleine wint internationale MTV-award in Londen

Rapper Lil’ Kleine is zondagavond in de prijzen gevallen: hij won een MTV-award in de categorie beste wereldwijde act. Hij is voor het eerst dat een Nederlander deze prijs wint. Lil’ Kleine kreeg de prijs tijdens de MTV European Music Awards in Londen.

Dit moet je weten op maandagochtend 13 november
De rapper sleepte een MTV EMA voor Best Worldwide Act in de wacht. Foto: ANP.

Bonnenregen door mobiele flitscontroles

De politie is fors meer mobiel gaan flitsen. Afgelopen zomer zijn 550.000 hardrijders beboet bij mobiele controles, 49 procent meer dan in de zomer van 2016. Dat blijkt uit cijfers die het AD bij de Nationale Politie opvroeg. De politie zegt dat er meer boetes konden worden uitgedeeld omdat problemen met de apparatuur zijn opgelost. Onder meer door softwareproblemen kon er de afgelopen twee jaar minder geflitst worden.

De A13 tussen Den Haag en Rotterdam blijkt de ‘flitshotspot’ van Nederland.

Gitaar van Bob Dylan brengt 345.000 euro op

Een van de gitaren waarop Bob Dylan gespeeld heeft is geveild voor 345.000 euro. Het gaat om een akoestische Martin D-28 uit 1963, waarop Dylan onder andere speelde tijdens het Concert For Bangladesh in 1971.

Dronken Braziliaan zet geslachte varkentjes in kinderzitjes

Als je te veel hebt gedronken, kun je rare dingen doen. Een 26-jarige Braziliaan maakte het wel heel bont: hij zette twee geslachte varkentjes in kinderzitjes op de achterbank van zijn auto. De politie viel de man op omdat hij de muziek wel heel hard had staan. Toen de man werd aangehouden bleek dat de auto bezaaid was met blikjes bier en dat er twee varkens in kinderzitjes op de achterbank waren vastgemaakt.

De man is aangeklaagd voor rijden onder invloed, het niet dragen van een autogordel en onveilig hard rijden.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Zaak-Mitch Henriquez van start

Zijn de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez schuldig aan zijn dood? Over deze vraag moeten de rechters zich de komende twee weken buigen. In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begint maandag het strafproces tegen twee agenten die de Arubaan in juni vorig jaar in Den Haag arresteerden op muziekfestival Parkpop in Den Haag.

Dit moet je weten op maandagochtend 13 november
Rechtbanktekening van de Mitch Henriquez-zaak, waarbij twee agenten terechtstaan voor de gewelddadige en uiteindelijk fatale aanhouding van Mitch. Foto: ANP.

De aanslagen van Parijs worden herdacht

In Parijs worden de aanslagen van 2015 herdacht. Het is maandag precies twee jaar geleden dat er op verschillende locaties in de Franse hoofdstad, onder meer in het stadion Stade de France en in concertzaal Bataclan, honderddertig mensen om het leven kwamen. De aanslagen waren de bloedigste in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog. De Franse president Emmanuel Macron zal de verschillende plekken in de stad ter gelegenheid van de herdenking bezoeken.

Het weer

Zon en wolken wisselen elkaar vandaag af. Er kan ook een enkele bui vallen. Het wordt maximaal 9 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op maandagochtend 13 november
Sluiten