Evie Westland
Evie Westland Nieuws 28 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Chronisch ziek, slecht verzekerd: hoe kan dat?

Het einde van het jaar komt in zicht, en daarmee komt de vraag ‘Ga ik dit jaar overstappen van zorgverzekeraar?’ dichterbij. Heb je vorige week je enkel verstuikt en verwacht je volgend jaar fysiobehandelingen nodig te hebben? Of ben je misschien in blijde verwachting en besluit je daarom een aanvullende verzekering af te sluiten? Het kan zomaar dat je nieuwe verzekeraar je dan weigert voor een aanvullende zorgverzekering.

Allereerst: een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Geen enkele verzekeraar mag jou daarom weigeren voor een basisverzekering. In deze verzekering zitten bijvoorbeeld bezoekjes aan de huisarts en verblijf in het ziekenhuis.

Gilles de la Tourette

Maar mensen die verwachten veel kosten te maken, bijvoorbeeld omdat ze chronisch ziek zijn, kunnen worden geweigerd voor aanvullende zorg. „Bij aanvraag van zo’n verzekering moet je een vragenlijst van de verzekeraar invullen”, legt de Consumentenbond uit. Laura Beljaars, die lijdt aan Gilles de la Tourette, vulde zo’n vragenlijst in voor de aanvullende verzekering ‘Topfit’ van ONVZ. En wat bleek: ze werd geweigerd.

„Een zorgverzekering is bedoeld om je in te dekken tegen kosten waarvan je niet weet of je ze ooit gaat maken”, luidde de reactie van ONVZ. En omdat Beljaars ieder jaar zeker veertig fysiotherapiebehandelingen nodig heeft en ook medicatie slikt, weet ze al dat ze die zorgkosten gaat maken. Het gevolg: Beljaars wordt geweigerd voor de verzekering.

Best gek, want eigenlijk is dat precies wat iedereen doet. Een vrouw die eind dit jaar zwanger blijkt, zal zich waarschijnlijk aanvullend willen verzekeren in 2018. Toch klopt het, stelt de Consumentenbond: „Een verzekering moet onverwachte kosten dekken. Wanneer er zeker kosten te verwachten zijn, is dat net zoiets als een brandend huis verzekeren, vinden de verzekeraars. Dat doen zij liever niet en daarom accepteren ze niet zomaar iedereen voor aanvullende verzekeringen.”

Autoverzekering

„Heel raar”, zegt Beljaars in gesprek met Metro. „Dat is natuurlijk hoe autoverzekeringen werken: je verzekert je tegen een eventueel auto-ongeluk, waarvan je nog niet weet of je hem gaat krijgen. Maar als je jouw auto kapot rijdt, kun je een nieuwe auto kopen. Ik kan geen ander lichaam kopen. Mijn huidige verzekering vergoedt komend jaar nog maar 32 fysiotherapiebehandelingen, de rest moet ik dan zelf bijbetalen. Maar omdat ik door mijn ziekte weinig kan werken, is dat voor mij onbetaalbaar.”

Beljaars heeft door de tics van haar ziekte continu pijn. Ze heeft daarom veel fysiotherapie nodig. „Ik kies er niet voor om chronisch ziek te zijn. Als ik die zorg niet krijg, kan ik sowieso niet werken. Ik snap ook wel dat ik voor een verzekeraar meer kost dan oplever, maar is dat juist niet het idee van onze samenleving, dat we samen zorg dragen voor de mensen die het moeilijker hebben?”

ONVZ

Hoewel het vervelend is voor Beljaars, is dit niet de schuld van de zorgverzekeraar, laat ONVZ in een reactie weten. „De reden dat wij relatief aantrekkelijke aanvullende verzekeringen hebben – een hoge dekking voor een laag bedrag in vergelijking met andere zorgverzekeraars – is omdat wij alleen mensen opnemen die zich verzekeren voor een gebeurtenis waarvan ze niet zeker weten dat die zich zal voordoen”, legt Friso de Jong van ONVZ uit. „Als we iedereen in de polis zouden accepteren, dan moeten al die anderen die al jaren bij ons verzekerd zijn, een veel hogere premie betalen. En die zeggen dan: ‘Ja hoor eens, ik wil best een risico verzekeren, maar zoveel heb ik er niet voor over.’ Daarom kiezen wij ervoor om de verzekerden die al lang bij ons zitten dezelfde service aan te kunnen bieden.”

Eigenlijk zou Beljaars volgens De Jong dan ook bij de overheid moeten aankloppen. „Wij bepalen niet wat er in het solidaire deel – de basisverzekering – van de zorg zit, dat bepaalt de overheid. Als de overheid vindt dat bepaalde groepen tussen wal en schip raken, moet zij dat veranderen. Gilles de la Tourette zou bijvoorbeeld op een aparte lijst kunnen komen te staan, waardoor fysiotherapie voor die groep in de basisverzekering komt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Chronisch ziek, slecht verzekerd: hoe kan dat?
Sluiten