Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 21 nov 2017 / 14:12 uur

Ben jij kleurenblind? Test het met deze foto

Denk jij dat je last hebt van kleurenblindheid? Dan zou je daar best eens gelijk in kunnen hebben.  Uit onderzoek van Specsavers is namelijk gebleken dat meer mensen last hebben van kleurenblindheid, dan in eerste instantie werd gedacht. Het zou gaan om 700.000 Nederlanders die geen verschil zien tussen bovenstaande afbeeldingen.

Meer mannen dan vrouwen

Mannen blijken meer moeite te hebben met het onderscheiden van kleur dan vrouwen. Zo’n 8 procent van de mannelijke bevolking zegt hier last van te hebben, tegenover 2 procent van de vrouwen. Maar wat is kleurenblindheid, wat zien mensen die kleurenblind zijn en welke invloed heeft het op het dagelijks leven?

Ben je kleurenblind, dan heb je moeite met het onderscheiden van kleur. Deze aandoening wordt veroorzaakt door drie kegeltjes in je netvlies die niet goed, of helemaal niet werken. De oorzaak van een visuele beperking is meestal een geslachtsgebonden erfelijke aandoening, maar kan ook het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Het perfecte plaatje

Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen met kleurenblindheid het vaakst last hebben bij het combineren van kleding (57 procent), bij het lezen van tijdschriften of websites (19 procent) en tijdens het winkelen of boodschappen doen (16 procent). Daarnaast geeft 16 procent van de mensen met kleurenblindheid aan dat het hen belemmert in hun werk.

Hierbij kun je denken aan werk in de technische sector, waar het bij de dagelijkse werkzaamheden hoort verschillend gekleurde elektriciteitskabels van elkaar te onderscheiden. Kleurenblinden komen niet eens in aanmerking voor de functie van piloot, machinist, of militair. En voor een fotograaf of een kunstenaar is het vinden van dat perfecte plaatje, of het schilderen van die perfecte invalshoek, verrekte lastig.

Dagelijks leven

Volgens Simone Stad, optometrist bij Specsavers heeft kleurenblind zijn meer invloed op het dagelijks leven dan men wellicht denkt: „Van de mensen met kleurenblindheid is 99,9 procent rood/groen-kleurenblind.” Om ongelukken te voorkomen is het rode licht bij het stoplicht altijd het bovenste licht. Als dit niet zo was, dan zou één op de twaalf mannen de gekleurde signalen verkeerd interpreteren.

Ben je nieuwsgierig geworden en vraag je je af hoe het zit met jouw kleurenblindheid? Hier kom je eenvoudig achter door het doen van de bekende ‘Ishihara’-kleurentest zoals te zien op bovenstaande afbeeldingen. Het plaatje links is het origineel, het plaatje daarnaast de waarneming van een kleurenblinde. Zie je twee identieke plaatjes, dan is de kans groot dat je kleurenblind bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ben jij kleurenblind? Test het met deze foto
Sluiten