Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 13 okt 2017 / 07:28 uur

Wie appt of belt achter het stuur riskeert celstraf

Check jij vaak je WhatsApp terwijl je voor het stoplicht wacht? Of bekijk je in de file toch nog even snel je mail? Denk dan voortaan nog maar even een keer goed na. Er is een wetsvoorstel in de maak, waarin telefoongebruik in het verkeer onder ‘roekeloos gedrag’ gaat vallen. Het ministerie van Justitie gaat het gebruik van smartphones achter het stuur aanpakken: het is té gevaarlijk.

Celstraffen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit voor celstraffen. „Bestuurders die een ongeluk veroorzaken door het gebruik van hun smartphone, verdienen dezelfde straf als mensen die roekeloos of met te veel drank op rijden”, aldus de woordvoerder van de VVN tegen de Trouw. Volgens de VVN is het gebruik van je mobiel in het verkeer een bewuste keuze waarmee je anderen in gevaar kan brengen.

Momenteen is het gebruik van je mobiel achter het stuur al strafbaar. De boete die je hiervoor kunt krijgen ligt op 230 euro. Maar de pakkans is laag, waardoor het risico voor lief wordt genomen. De VVN wilt dan ook dat er meer gecontroleerd gaat worden.

Is dit nodig?

Deze week bleek uit cijfers van Stichting Incident Management dat het aantal verkeersongelukken op de Nederlandse hoofdwegen de afgelopen vier jaar is toegenomen met 27%. In 2013 waren er 20.458 verkeersongelukken gemeld, in 2017 maar liefst 26.000. Volgens deskundigen voor een groot deel te danken aan het smartphonegebruik onderweg.

Bob jij of bob ik?

Volgens de VVN is het belangrijk dat de sociale norm gaat veranderen. Door de ‘Bob-campagne’ is het bijvoorbeeld de norm geworden om niet te drinken tijdens het rijden, dit moet ook gebeuren voor het smartphonegebruik onderweg. Een ideaalbeeld zou zijn om tijdens het rijden altijd een app in te schakelen die jouw smartphone blokkeert.

Reageer op artikel:
Wie appt of belt achter het stuur riskeert celstraf
Sluiten