Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 21 okt 2017 / 16:20 uur

Spanje grijpt in: overname bestuur Catalonië

De Spaanse regering wil de regering van Catalonië overnemen en binnen zes maanden nieuwe verkiezingen houden in de autonome regio. Dat heeft premier Mariano Rajoy zaterdag aangegeven.

Nu Catalonië dreigt met het uitroepen van de onafhankelijkheid, komt de Spaanse premier met harde maatregelen. Spaanse ministers zullen naar verwachting vanaf volgende week het bestuur van Catalonië overnemen. Dit houdt het ontslag van de Catalaanse leider Carles Puigdemont en zijn medebestuurders in.

Artikel 155

Tijdens een noodbijeenkomst, gaf de Spaanse premier aan zich te beroepen op artikel 155 van de Spaanse grondwet, omdat de Catalanen de wet hebben overtreden. Dit artikel geeft toestemming om met ‘noodzakelijke maatregelen’ in te grijpen om de autonome regio zich alsnog aan de wet te laten houden. „We maken geen einde aan de Catalaanse autonomie, maar zetten degenen die buiten de wet geopereerd hebben uit hun functies”, gaf Rajoy aan.

De regeringsvoorstellen moeten nog langs de Spaanse senaat. De Senaat stemt daar vrijdag over. Aangezien de partij van premier Rajoy over een meerderheid beschikt en op steun van andere partijen kan rekenen, gaat het meer om een formaliteit.

Inmiddels hebben woedende Catalanen zich al verzameld in Barcelona om de demonstreren tegen het ingrijpen van Spanje en de arrestatie van twee leiders van de afscheidingsbeweging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spanje grijpt in: overname bestuur Catalonië
Sluiten