Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 19 okt 2017

Rijk worden? Zoek werk in de IT

In 2020 moet programmeren een vast vak zijn voor basisschoolleerlingen. In Nederland lopen we al een beetje voorop: sinds vandaag kunnen basisschoolleerlingen én volwassenen hun informatica-skills opkrikken met de gratis lesmethode CyberPi. Volgens Stichting Cybersoek is programmeren het lezen en schrijven van de toekomst.

Maar zijn we met nu pas techlessen op de basisschool niet een beetje laat? Voor bedrijven en recruiters wel, IT-vacatures lijken op het moment onmogelijk om te vullen. „Het is een crime!”, zegt Linda Reekers van recruitmentbureau YoungCapital. „De vraag neemt alleen maar toe omdat ieder bedrijf nu langzaam een IT-bedrijf aan het worden is. We hebben vraag naar IT’ers in overvloed maar komen mensen tekort. Om dat gat op te vullen, ‘maken’ wij deze mensen zelf door middel van IT-traineeships”

4000 euro per maand verdienen

Een goede zaak dat er dus op basisscholen een mogelijkheid om programmeren te leren wordt aangeboden, maar voor nu is dat geen oplossing. „Er studeren per jaar geloof ik zo’n 3000 IT’ers af, dat is zeker niet voldoende om alle vacatures mee te vullen.” Een gedeelte studeert niet eens af, zegt Anke Horstman, oprichter van techblog TechGirl. „Ik dacht dat het alleen in Amerika gebeurde, maar op de Nederlandse technische universiteiten worden ook mensen van de universiteit afgeplukt.” Het loont, zo blijkt: „Ik hoor mensen om me heen die 4000 euro bruto per maand verdienen.”

Bedragen die Reekers ook niet vreemd in de oren klinken. „Wij hebben een traineeship waar mensen in acht weken worden klaargestoomd voor een IT-baan. Ze zijn dan verzekerd van een baan maar werken het eerste jaar voor een marktconform salaris. Daarna zijn ze vrij om naar een andere werkgever te gaan. Vaak willen bedrijven deze mensen met ervaring houden en wordt er al gauw 3500 tot 3700 euro geboden om ze te houden.”

Hard werken en rolmodellen

Naast traineeships en basisscholen, denkt Horstman dat het ook belangrijk is om tieners te interesseren voor tech. „Meisjes verliezen rond hun veertiende, vijftiende hun interesse voor techniek. Dat komt ook deels door het gebrek aan rolmodellen. Je moet deze groep blijven interesseren en die rolmodellen blijven faciliteren.” Als het gaat om rolmodellen die we nu hebben, noemt Horstman Elon Musk (Tesla, SpaceX) en Mark Zuckerberg (Facebook).

Horstman kwam meer dan vijf jaar geleden wel als vrouw in de techniek terecht, maar dat ging niet zonder slag of stoot. „Ik heb me echt omhoog moeten werken. Kom je daar als vrouwelijke techjournalist met een blog genaamd TechGirl, tussen alle mannentitels. ‘Weer zo’n bloggertje’, was het dan. Het is lastig om je op te werken, ik ben heel koppig geweest en ben stug doorgegaan. En nu merk je dat langzamerhand iedereen het begint te omarmen.”

Hard werken geldt voor zowel de techjournalistiek als wanneer je IT’er wil worden en misschien niet de juiste opleiding hebt gedaan. „Bij ons is het echt een kwestie van het eerste jaar heel hard werken”, zegt Reekers. „En daarna kun je geld gaan binnenharken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rijk worden? Zoek werk in de IT
Sluiten