Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 12 okt 2017 / 15:45 uur

OM: Syriëganger Laura H. niet meer terug de cel in

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Rotterdam 35 maanden cel geëist tegen jihadverdachte Laura H, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. Dit zou betekenen dat de jonge vrouw niet meer de cel in hoeft, omdat ze al bijna een jaar in voorarrest heeft gezeten.

Het OM verdenkt Laura van deelname aan de terroristische organisatie IS. Zelf heeft de vrouw aangegeven niet goed te weten wat er daadwerkelijk speelde en door haar man te zijn gedwongen om mee te gaan, maar daar gaat het OM niet in mee. Volgens de aanklagers is zij „weloverwogen en bewust" naar het gebied gereisd en ook ,,in volle wetenschap". Naast de 35 maanden cel, stelde het OM diverse voorwaarden, zoals geen contact met strijders en terugkeerders.

Terugkeer naar Nederland

De 21-jarige vrouw uit Zoetermeer vertrok in september 2015 met haar man Ibrahim I. en twee kinderen naar het Iraakse Mosul. Vrij snel nadat ze daar aankwam, kreeg ze spijt van haar beslissing en besloot ze – met de hulp van haar vader – terug te keren naar Nederland. Echtgenoot Ibrahim zou daarbij gewond zijn geraakt en bleef achter in Irak.

Nadat zij na een klein jaar het kalifaat wist te verlaten met haar kinderen, werd zij op Schiphol aangehouden. Vervolgens zat ze bijna een jaar op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. In augustus kwam Laura onder voorwaarden vrij omdat het OM niet kon onderbouwen dat zij in Nederland een aanslag zou plegen.

Het proces gaat aankomende vrijdag verder met het pleidooi van haar advocaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM: Syriëganger Laura H. niet meer terug de cel in
Sluiten