Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 18 okt 2017 / 14:10 uur

Nederlandse Daniël wint internationale fotoprijs

Een overleden zwarte neushoorn waarvan de hoorn ontbreekt. Dat is het indrukwekkende beeld dat de Zuid-Afrikaanse Brent Stirton de titel van Wildlife Photographer of the Year 2017 opleverde. In categorie voor jonge fotografen, won een beduidend vrolijker beeld: een foto van een jongvolwassen gorilla gemaakt door de Nederlandse Daniël Nelson.

Ieder jaar organiseert het Natural History Museum in Londen de internationale fotowedstrijd ‘Wildlife Photographer of the Year’. In deze competitie worden uit maar liefst 50.000 uitzendingen de beste natuurfoto’s geselecteerd. Dit jaar werd Daniël Nelson bekroond met de titel Young Wildlife Photographer of the Year.

Inspiratie

Een bijzondere prijs voor Nelson, die op zesjarige leeftijd voor het eerst over de competitie hoorde. „Het is voor mij altijd een grote inspiratiebron geweest. Nu, twaalf jaar later, heb ik zelf de kans om anderen te inspireren en om mensen bewust te maken van de natuur en bedreigde diersoorten."

Zijn winnende foto, die hij op 16-jarige leeftijd schoot, staat in sterk contrast met het hartverscheurende beeld van Stirton. Op de foto van Nelson zien we Caco, een westelijk laaglandgorilla in de Republiek Congo. „Het is een jongvolwassen mannetje, hij is 9 jaar oud en gaat binnenkort zijn familie verlaten om zijn eigen groep te beginnen", vertelt Nelson. „Helaas zijn deze gorilla’s een uitstervende diersoort, en daarom was het voor mij belangrijk om ze vast te leggen."

Van jongs af aan

Nelson is al van jongs af aan bezig met fotografie: „Ik besefte al vroeg dat fotografie een effectief middel is om mensen bewust te maken van de natuur. Ik ben me nu al jaren aan het verdiepen in fotografie en leer veel over de dieren die ik fotografeer." Ook zijn liefde voor de natuur had Nelson al van jongs af aan. „Ik las als klein kind veel dierenboeken alsook tijdschriften zoals National Geographic."

Fotografie is voor hem een manier om met anderen te delen wat er speelt in de natuur, en dat betreft zowel de positieve als negatieve aspecten. „Voor de eerste keer ooit heeft éen diersoort, de mens, de verantwoordelijkheid over de toekomst van alle andere diersoorten. Fotografie is een manier om deze verantwoordelijkheden te communiceren, en om empathie te creëren tussen mensen en dieren."

Met het OV naar Kaapstad

Naar verwachting gaan we nog veel van deze jonge fotograaf horen. Ook op dit moment is hij bezig met een bijzonder project. „Ik ben in mijn eentje met openbaar vervoer van Amsterdam naar Kaapstad aan het reizen." Het doel? „In Westelijk en Centraal Afrika de band tussen mensen en natuur op beeld te leggen. Dit is een project van negen maanden, en ik hoop veel te kunnen vastleggen van de kwetsbaarheid van de natuur in Afrika."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse Daniël wint internationale fotoprijs
Sluiten