Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 28 okt 2017 / 14:21 uur

Man met down: ook mijn leven is de moeite waard

Frank Stephens, een man met downsyndroom en tevens advocaat voor mensen die deze genetische afwijking ook hebben, uitte woensdag in het congres in Washington kritiek op voorstanders van abortus bij constatering van downsyndroom.

De moeite waard

In zijn speech stelt Stephens dat ook zijn leven de moeite waard is. Hij sprak onder andere tegen bestuursleden binnen de gezondheidszorg en humanitaire diensten, die allen bijeen waren om de toestand van medisch onderzoek over onder andere downsyndroom te bespreken. Hij richtte zich rechtstreeks tot de mensen die vinden dat er bij de diagnose van downsyndroom direct abortus zou moeten worden gepleegd, zoals in landen als IJsland en Denemarken al veel voorkomt.

IJsland komt zelfs steeds dichterbij het totaal verbannen van downsyndroom, omdat sinds de introductie van prenatale screeningtesten in 2000 bijna 100 procent van de vrouwen die bij een zwangerschap positief testten op downsyndroom, koos voor een abortus.

Hoogtepunten

,,Wat je vandaag ook leert, onthoud alsjeblieft het volgende: ik ben een man met downsyndroom en mijn leven is de moeite waard", aldus Stephens tegen het committee.

,,Ik begrijp helemaal dat mensen die deze ‘definitieve oplossing’ er doorheen drukken, zeggen dat ik niet zou moeten bestaan", vervolgt Stephens. ,,Dat beeld is diep geworteld door de verouderde gedachte die nog leeft als het gaat om leven met downsyndroom."

Maar volgens Stephen is ook zijn leven er één met grote hoogtepunten. Zo vertelt hij over enkele van zijn prestaties, waaronder zijn bekroonde film- en televisiecarrière en reizen als gastspreker. Ook grapt hij dat hij maar liefst twee keer in het Witte Huis is geweest en daarvoor niet over het hek hoefde te klimmen.

‘Niet rechtvaardigen’

Dan wordt hij serieus: ,,Ik heb niet het gevoel dat ik mijn bestaan moet rechtvaardigen", meent Stephen. ,,Is er echt geen plek voor ons in de wereld?" Daarbij voegt hij toe hoe downsyndroom kan helpen in onderzoek naar ziektes als dementie en kanker en dat is gebleken dat gezinnen waarin iemand downsyndroom heeft vaak gelukkiger zijn dan anderen in de samenleving.

https://www.youtube.com/watch?v=V1x0YNWUvSc

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man met down: ook mijn leven is de moeite waard
Sluiten