Metro
Metro Nieuws 24 okt 2017 / 06:53 uur

Komt er straks een einde aan de zomertijd?

Misschien hoef jij straks de klok niet meer een uurtje te verzetten, want het Europarlement gaat stemmen over de afschaffing van de zomertijd.

Een groeiende groep leden van het Europees Parlement vindt de EU-regeling over het verzetten van de klok onnodig en gaat hierover een resolutie ter stemming brengen, meldt RTL Nieuws. Verwacht wordt dat daar dan in december over gestemd zal worden.

Als een meerderheid van de EU-landen ook voorstander blijkt van afschaffing, dan is het verzetten van de klok in de zomer straks verleden tijd en zullen we het hele jaar door de wintertijd, oftewel de standaardtijd, aanhouden.

Bezuinigen op verlichting

In het Europarlement is een speciale werkgroep die de voor- en nadelen van de zomertijd heeft onderzocht. De gedachte achter de zomertijd is dat je kunt bezuinigen op verlichting. Maar dit energiebesparende effect is volgens de werkgroep achterhaald. De energiedoelstellingen zouden niet worden gehaald.

Slaaponderzoeker dr. Marijke Gordijn is voorstander van een afschaffing van de zomertijd. Volgens haar kent de zomertijd veel nadelen. „De biologische klok van veel mensen raakt in de war. Dat leidt tot vermoeidheid en volgens sommige onderzoeken zelfs tot ongelukken en hartaanvallen”, zegt ze tegen het Dagblad van het Noorden. „Er is steeds meer onderzoek waar uit blijkt dat goede nachtrust erg belangrijk is. Dan zou je als overheid niet iets moeten doen wat die nachtrust verstoort.

Zomertijd

In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. In totaal doen ongeveer 70 landen mee. Duitsland was de eerste, zij wilden tijdens de Eerste Wereldoorlog besparen op kolen. Een dag later volgde Nederland.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft, omdat het het ritme van de mens zou verstoren. De oliecrisis van 1973, die zorgde voor veel energiebesparende maatregelen, was voor veel Europese landen aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren.

Maar daar komt nu misschien een einde aan. Hoewel het hele stemproces nog wel twee jaar kan duren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Komt er straks een einde aan de zomertijd?
Sluiten