Els Anker
Els Anker Nieuws 14 okt 2017 / 14:05 uur

#kampgrijs of #kamproze: welke kleur is deze schoen?

Op social media is een nieuwe kleurendiscussie losgebarsten. Is de onderstaande sneaker grijze met blauw of roze met wit?

De Britse Nicole Coulhard plaatste de foto van de schoen in een Facebookgroep. „Ik zie roze met wit, maar mijn vriendin ziet grijs met blauw", aldus Nicole. „Wat zien jullie? Zeg me alsjeblieft dat het roze met wit is."

Duizenden mensen reageerden op het bericht. Maar de meningen zijn nogal verdeeld. Wat denk jij? #kamproze of #kampgrijs

#thedress

Circa twee jaar geleden zorgde een foto van een jurk ook voor een flinke discussie. Het begon allemaal met een post op Tumblr waar de Schotse Caitlin McNeill de vraag stelde: „Jongens, welke kleur is deze jurk?" Al snel werd de foto duizenden keren gedeeld op Twitter. Was de jurk nu goud met wit of blauw met zwart? De jurk ging al gauw viral onder de hashtag #thedress.

Op het hoogtepunt van de discussie werden er 11.000 tweets per minuut het internet opgeslingerd over #TheDress. Ondertussen weten we de waarheid over de kleur: hij is blauw met zwart.

Licht

Waarom de ene persoon grijs met blauw ziet en de ander roze met wit, kan meerdere redenen hebben. Ten eerste is het afhankelijk van het licht. Mensen die de foto op een scherm zien kunnen beïnvloed worden door de eigenschappen van dat scherm.

Ten tweede is daar de leeftijd van de kijker: hoe ouder je wordt, hoe geler de lenzen in je ogen worden en hoe minder goed de kleur blauw er doorheen komt. Tot slot zouden ook kleurenblindheid en interpretatie en rol kunnen spelen. Dat verschilt per persoon.

Verlossing

Maar hoe zit het nu met de sneakers? Chelsea Traynor maakt korte metten met de discussie en plaatst de twee foto’s naast elkaar. Sorry, #kampgrijs, zoals de onderstaande foto laat zien zijn de sneakers toch echt roze met wit.

https://twitter.com/ChelTraynor/status/918335499940622336

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
#kampgrijs of #kamproze: welke kleur is deze schoen?
Sluiten