Sanne van Rij
Sanne van Rij Nieuws 27 okt 2017

Is dit dé doorbraak van de vrolijke herenschoen?

Fan of geen fan: vicepremier Hugo de Jonge creëerde met zijn bloemenschoeisel hét modegesprek van de week.  Zijn we daarmee getuige van de doorbraak van de vrolijke herenschoen? Drie kenners vertellen.

‘Voor sportcommentatoren’

Schoenontwerpster Hester Vlamings (werkte onder andere voor Shoebaloo, Gaastra en aan haar eigen collectie): „Vrolijke schoenen zijn niet nieuw: sportcommentatoren lopen er al jaren mee. Het past in die zin ook wel bij de Nederlandse man: we zijn als volk immers altijd in voor een feestje. De Italiaanse ‘makelaarslook’ met een donkerblauw pak en cognackleurige schoen regeert al langer niet meer alleen. Sommige mannen zijn liever ‘fashion-forward’ dan klassiek. Dat betekent echter niet dat ik achter de keus van de Jonge sta: wanneer je dergelijke schoenen op zó’n belangrijk moment draagt, kom je absoluut niet overtuigend over. Als vicepremier moet je niet tegendraads of ‘lekker gek’ willen zijn, dat doen de influencers wel. Op Prinsjesdag mag je best los, maar niet op het bordes.”

Knipogen met mate

René van den Berg ontwierp onder andere voor Mart Visser en Jan Taminiau: „Met een vrolijke schoen mag je best een knipoog geven: voor de man is er dan ook veel minder onderscheidingsvermogen. Met een ‘gekke schoen’ kan je makkelijk een statement maken, als je dat wil. Of dit het juiste moment was om een statement te maken, is een tweede. In het totaalplaatje was het niet zo gepast. Als ik op zo’n gelegenheid moest verschijnen, zou ik eerder voor een geklede schoen kiezen.”

Speels mag altijd al

Mayke aan de Stegge, oprichter van het toonaangevende schoenenplatform www.mayke.com is juist fan: „Voor ons is die doorbraak er al een tijdje, maar voor velen blijkbaar nog niet. Wij vinden dit heerlijk: het leidt tot meer ontwikkeling van een eigen stijl, wat ik alleen maar toejuich. Het ‘alles kan en mag’ gevoel komt steeds maar naar voren. Naast de bloemenprint zijn er enorm veel andere opties: de ene man draagt graag sneakers onder een pak en de ander kiest voor een klassieke brogue. Al die verschillende stijlen maken het modebeeld juist interessanter.”

Iets té vrolijk in je schoenen staan

Ook op Twitter lieten de Portugese stappers van Mascolori veel stof opwaaien. Zo deelde Cécile Narinx (hoofdredactrice Harper’s Bazaar) een ‘foei’ uit richting de kersverse vicepremier en noemt modejournalist John de Greef de schoenen vooral ‘flauw’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Is dit dé doorbraak van de vrolijke herenschoen?
Sluiten