D. van Aken
D. van Aken Nieuws 5 okt 2017 / 12:09 uur

Herfststorm raast over Nederland

Update 14.00 uur: De tweede herfststorm van het seizoen begint in kracht af te nemen. Het KNMI heeft code oranje, de waarschuwing die gold voor Groningen, Friesland en het Waddengebied, beëindigd. In het noorden van het land, Noord-Holland inbegrepen, kunnen plaatselijk nog wel zware windstoten voorkomen.

Daarom geldt daar nog code geel, het laagste waarschuwingsniveau van het meteorologisch instituut. Later in de middag neemt ook daar de wind verder af.

———————

De tweede officiële herfststorm van 2017 is een feit. In het Groningse Lauwersoog werd even na 11 uur windkracht 10 gemeten en een windstoot van 113 kilometer per uur. Dat meldt Weeronline. Op veel plekken in Nederland zijn bomen omgevallen, trein uitgevallen en ook Schiphol ondervindt hinder van de storm.

Stormschade

Door de storm die over Nederland raast zijn al flink wat bomen omgewaaid. Dat gebeurde onder meer in Breda, Barendrecht, Waddinxveen en Diever. In Friesland waaiden bomen over de snelweg A7 (Groningen-Heerenveen) en die is daarom dicht bij de afrit Frieschepalen.

Bij de brandweer en politie in het noorden en oosten van het land regent het meldingen van stormschade. In Hasselt (Overijssel) waaide een verkeerslichtinstallatie om.

Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft ook last van de storm. Ongeveer 150 vluchten zijn geannuleerd, waarvan 144 van KLM. Andere vliegtuigen hebben onderweg naar Schiphol vertraging opgelopen. Alle vluchten die wel vertrekken, gaan gewoon op tijd, laat het vliegveld weten.

Schiphol kan alleen de Buitenveldertbaan gebruiken voor het landen én het opstijgen. ,,Dit betekent dat wij minder vliegtuigen kunnen afhandelen dan normaal”, aldus Luchtverkeersleiding Nederland. In de loop van de middag komt waarschijnlijk een tweede baan beschikbaar en zal de storm luwen. Dan komt een einde aan de hinder.

Tussen Den Helder en Zaandam rijden tot 14.00 uur minder intercitytreinen, meldt de NS. Op de stations is extra NS-personeel aanwezig. ProRail houdt storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen op het spoor zo snel mogelijk te verhelpen.

De laatste keer dat het officieel stormde was op 13 september.

https://twitter.com/truecanadiaaan/status/915875757087436801

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Herfststorm raast over Nederland
Sluiten