Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 3 okt 2017 / 20:34 uur

Hennis treedt af: ‘Het zijn gitzwarte dagen’

Minister Jeanine Hennis heeft zojuist, op dinsdagavond, haar aftreden als minister van Defensie aangekondigd. Reden was het vorige week uitgebrachte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waaruit bleek dat er door defensie ernstig is tekortgeschoten, zowel wat betreft de veiligheid van de granaten, als de zorg voor de militairen.

Debat

De tweede kamer voerde dinsdagavond debat over het handelen van de minister van Defensie. Wat de Kamerleden voornamelijk stoorde is het feit dat de minister al op 26 juni het conceptrapport in handen kreeg en hier niet kordaat op reageerde. ,,Het was bepaald niet eenvoudig om direct alle antwoorden op tafel te krijgen”, aldus de minister.

Hennis begon haar betoog in de kamer met de woorden: “Het zijn gitzwarte dagen. In het bijzonder voor de nabestaanden. Voor iedereen die betrokken is. Voor iedereen die zich betrokken voelt. De fatale gebeurtenissen op 6 juli 2016 hebben iedereen zeer geraakt, ook mij.”

Ministeriële verantwoordelijkheid

Het vuur werd haar door haar mede-Kamerleden aan de schenen gelegd. De Volkskrant schrijft dat vrijwel alle partijen minister Hennis wezen op haar ministeriële verantwoordelijkheid.
De minister kreeg in de kamer veel kritiek. Onder andere op haar reactie dat ze niet wilde ,,aftreden, maar optreden”. Hennis erkende de fout tijdens haar verantwoording aan de Tweede Kamer. Ze zei er wel bij dat ze ,,ook maar een mens” is en dat het achteraf altijd duidelijk is wat er gezegd had moeten worden. Hennis erkende dat men meer had kunnen doen. “Op verschillende momenten hadden alarmbellen moeten afgaan.” Haar eigen partij had het over een aaneenschakeling van vermijdbare fouten.

Staatsrechtelijk staat niets de minister in de weg een post in het nieuwe kabinet te bekleden. Het is echter waarschijnlijk dat de coalitie met een frisse start wil beginnen. Een nieuw ministerschap voor Hennis lijkt daarom ondenkbaar.

Het was voor Jeanine Hennis vorige week donderdag al duidelijk dat het debat over het fatale mortierongeluk in Mali haar laatste zou zijn. Dat zei de minister van Defensie meteen na afloop van het debat. Daarin maakte zij niet alleen haar eigen aftreden bekend maar ook het opstappen van de hoogste militair van Defensie, generaal Tom Middendorp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hennis treedt af: ‘Het zijn gitzwarte dagen’
Sluiten