Dit moet je weten op vrijdagochtend 13 oktober

Bij de brand is de 62-jarige bewoner van de woning waar de brand begon, om het leven gekomen. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

13 OKT 2017

Elke ochtend zet Metro voor je op een rij wat je moet weten om helemaal op de hoogte te zijn. Dit zijn de nieuwspunten van vrijdagochtend 13 oktober.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

Bewoner overleden, zeven mensen gewond, 160 woningen ontruimd bij flatbrand Rotterdam

Bij de brand in een flat met twintig etages aan de Söderblomplaats in Rotterdam zijn zeven personen gewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd. Bij de brand is een man om het leven gekomen, heeft de veiligheidsregio laten weten. Het is de 62-jarige bewoner van de woning waar de brand begon.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Alle 160 woningen in de flat zijn gecontroleerd. In een aantal woningen heeft de brandweer nog mensen aangetroffen. Die zijn veilig naar beneden gebracht.

Natuurbranden dodelijkste ooit in Californië, 31 doden

Het dodental van de natuurbranden in Californië is donderdag opgelopen tot 31. Daarmee zijn het de meest dodelijke branden ooit in de Amerikaanse staat. ,,De vuurhaarden hebben ondertussen meer dan 77.000 hectares aan land verwoest. Doordat voorspelde harde wind donderdag uitbleef, kreeg de brandweer de kans de vuurhaarden in te dammen. Voor vrijdag is echter weer hard wind voorspeld. ,,En we zijn nog lang niet uit deze noodsituatie'', zei Mark Ghilarducci, de directeur van de reddingsinstanties van de staat.

Het dodental van de natuurbranden in Californië is donderdag opgelopen tot 31. Foto: ANP

Sportcentrum Bergen verwoest door brand

In Bergen (Noord-Holland) is vannacht rond 02.00 een grote brand uitgebroken in een sportcomplex. Een hal van sportcentrum De Beeck is ingestort en het vuur is overgeslagen naar het gelijknamige zwembad. Veertien appartementen in de buurt zijn ontruimd vanwege rookmelding, ze mochten na korte tijd weer naar binnen. Het is niet bekend hoe de brand is uitgebroken.

Gewonden bij schietpartij Zweedse stad Trelleborg

Bij een schietpartij in het Zweedse stad Trelleborg zijn meerdere mensen gewond geraakt. Tenminste vier personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is met een speciaal arrestatieteam op zoek gegaan naar een of meerdere daders.

WAT ER VANDAAG STAAT TE GEBEUREN

Amsterdam neemt afscheid van burgemeester Eberhard van der Laan

Op vrijdag 13 oktober is er voor iedereen gelegenheid om afscheid te nemen van burgemeester Van der Laan. In het Concertgebouw op het museumplein kan om de kist gelopen worden om de burgemeester een laatste groet te brengen. Dit kan tussen 10.00 en 20.00 uur. Ook is in het Concertgebouw gelegenheid een condoleance achter te laten. De hele dag houden verschillende Amsterdammers de wacht bij de kist. Onder hen zijn veteranen, daklozen en de nachtvlinders Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz.

Op zaterdag 14 oktober is er een herdenkingsbijeenkomst voor genodigden. Deze vindt ook plaats in het Concertgebouw en begint om 13:00 uur. Voorafgaand aan de bijeenkomst, om 12.50 uur, luiden de klokken van de gemeentelijke stadstorens.

Eberhard van der Laan overleed vrijdag 6 oktober aan de gevolgen van longkanker.

Satelliet met 'Nederlands hart' wordt in Rusland gelanceerd

Zo'n honderden Nederlandse wetenschappers en technici hebben er jarenlang aan gewerkt: de onderdelen voor het meetinstrument Tropomi op een nieuwe satelliet die vandaag om 11.27 uur Nederlandse tijd vanuit Rusland de ruimte in wordt geschoten.

Een satelliet met een Nederlands hart, noemen ze het zelf. Met Tropomi kan de luchtkwaliteit nog veel beter dan tot nu toe worden gemeten. Ook kan de satelliet belangrijke informatie leveren voor klimaatonderzoek.

Uitspraak in drugszaak ex-showmaster Masmeijer

De Belgische rechter doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen voormalig tv-presentator Frank Masmeijer. Tegen de 56-jarige ex-showmaster is zeven jaar cel geëist voor drugssmokkel. Masmeijer wordt verdacht van de import van ruim 400 kilo cocaïne.

VERDER IN HET NIEUWS

A15 bij Sliedrecht dicht na dodelijk ongeval

Op de A15 van Gorinchem naar Ridderkerk is vrijdagochtend vroeg een dode gevallen. Een busje en een vrachtwagen kwamen met elkaar in botsing. De bestuurder van het busje kwam volgens de VerkeersInformatieDienst bekneld te zitten. Ondanks de inzet van hulpdiensten en een traumahelikopter overleefde hij het ongeluk niet.

Door bergingswerkzaamheden zal de weg ter hoogte van Sliedrecht tot 09.30 uur afgesloten blijven, meldt Rijkswaterstaat. Verkeer van Gorinchem naar Rotterdam kan beter omrijden via Breda.

Witte Huis stopt subsidies voor Obamacare

President Donald Trump stopt met het betalen van subsidies aan zorgverzekeraars zodat die de kosten van Obamacare kunnen drukken. Deze maatregel van het Witte Huis heeft geleid tot felle kritiek van de Democraten.

Vorig jaar flink meer gereden met de auto

Met personenauto's is vorig jaar in Nederland 118,5 miljard kilometers gereden, 2,2 procent meer dan in 2015. Vooral auto's van bedrijven legden meer kilometers af, maar ook particulieren reden meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2016 werd er meer gereden. Foto: ANP

Amazon stuurt studiobaas weg na intimidatie

Amazon Studios heeft studiobaas Roy Price met onmiddellijke ingang op non-actief gezet na beschuldigingen van seksuele intimidatie door een producer. De vrouw, Isa Hackett, heeft tegen Hollywood Reporter verklaard dat Price haar in 2015 ongepast benaderd had.

HET WEER

In de ochtend in het zuiden kans op motregen, verder vooral veel bewolking. Het is warm voor de tijd van het jaar, want de temperatuur kan oplopen tot 19 graden.

LEES OOK


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Dit gebeurt er als politiehonden te oud worden

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

1 UUR

De politie gebruikt voor verschillende werkzaamheden honden. Zo zijn de viervoeters uitermate geschikt voor het opsporen van drugs of explosieven en kunnen ze razendsnel vluchtende boeven achterna rennen.

Regelmatig zien we schattige puppy's die getraind worden om later een stoere politiehond te worden, maar wat gebeurt er met de honden als ze te oud worden voor het werk? „Eigenlijk heel simpel: ze gaan, net als hun menselijke collega’s, met pensioen" schrijft de Amsterdamse politie op Facebook. Ze hoeven dan niet meer te werken en er wordt een fijn huis gezocht om de oude dag door te brengen.

Vaak hoeft de politie niet lang te zoeken naar zo'n warm plekje voor de oude dag van de trouwe dienaar: „Vaak blijven de honden gewoon bij hun geleiders wonen. Ze verhuizen dan van hun kennel naar de kachel." Eén van de agenten die haar trouwste collega nu in huis heeft is Kate.

Speciale band

Volgens haar had de hond vanaf het allereerste moment een speciaal plekje in haar hart veroverd: „Het was voor mij al meteen duidelijk dat hij nooit meer bij mij weg zou gaan. Na jaren waarin hij mijn beste maatje op straat is geweest, jaren waarin ik heel erg veel aan hem heb gehad, jaren waarin hij letterlijk en figuurlijk voor mij door het vuur is gegaan, werd het werken hem fysiek te zwaar. Natuurlijk mocht hij toen zijn kennel verruilen voor mijn warme bank. Ik hoop dat hij voor elke boef die hij voor mij gevonden heeft, nog een jaar bij mij mag blijven. Dan hebben we samen nog een mooie, lange tijd voor de boeg."

De richtlijnen van de politie stellen dat de honden tot hun tiende jaar bij de mannen en vrouwen in het blauw blijven werken. Het komt voor dat honden wat jonger of ouder zijn als ze stoppen, dat ligt eraan of zij hun werk nog goed kunnen uitvoeren en gecertificeerd zijn. De meeste honden zijn twee of drie als ze aan de slag gaan als politiehond, dus dat is nog een aardige carrière voor zo'n beestje.

Op het bericht van de politie reageert ook een trainer van de honden. Zij schrijft dat trainers - die de honden klaarstomen om bij de politie te werken - ook de kans krijgen hun leerlingen in huis te nemen na hun pensioen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Baby kruipt over de snelweg in Vietnam

Camera videoBaby kruipt over de snelweg in Vietnam

Automobilisten schoten te hulp. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

2 UUR

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van woensdag.

Baby

In Vietnam moest een aantal automobilisten plots op de rem doordat een baby over de snelweg kroop. Even later komt de moeder aangesneld om de baby in veiligheid te brengen.

Anouk

Anouk had dinsdagavond een verrassing in petto voor de kijkers van RTL Weer. Tijdens het programma zong Anouk haar nieuwe nummer Lente.

Wateroverlast

Tijdens werkzaamheden aan een snelweg in Californië werd per ongeluk een waterleiding geraakt. Na een halfuur ging de kraan eindelijk dicht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

48

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Sven Kramer: Zonder emotie is er ook niks aan

Ken je die grap van Sven Kramer die een schaatsclinic zou geven? Hij was er wel, maar kon zelf niet meedoen. /Mustafa Gumussu

Foto van 'Constance van Amstel'

VANDAAG, 07:54

Het waren niet zijn Olympische Spelen en het was ook niet zijn WK Allround. Toch stond er gisteren een ontspannen Sven Kramer op het ijs van Thialf, waar hij voor sponsor Swisse een clinic gaf.

Tijdens de koffie in het café van de schaatsbaan in Heerenveen komt Sven Kramer er maar meteen eerlijk voor uit: de clinic zélf geven zit er vandaag niet in. Na een teleurstellende zesde plaats op de 10 kilometer van het WK Allround vorige week in Amsterdam schopte de viervoudig olympisch kampioen uit boosheid zó hard tegen een stoel dat zijn voet even niet meer in een schaats past. Gelukkig heeft hij wat schaatsende vrienden en trainers van Thialf geregeld om hem te helpen.

'Disaster'

Kramer maakt grapjes en oogt ontspannen, terwijl hij met ‘slechts’ één gouden plak op de Olympische Spelen in Zuid-Korea en een teleurstellende vierde plek op het WK Allround in Amsterdam begin deze maand, niet bepaald zijn beste seizoen achter de rug heeft. „Het gaat wel oké”, zegt hij. „Wel een beetje dubbel, natuurlijk. De eerste week Olympische Spelen was helemaal fantastisch met het goud op de 5 kilometer, maar daarna ging het door die 10 kilometer wat minder. Door de massastart had ik toch nog een fijne afsluiter, maar ja, vervolgens werd het WK Allroud een disaster. Al met al geen geweldig seizoen en dat is jammer.”

Emotie

Bij de pakken neerzitten is er voor de Fries niet bij. „Ik weet inmiddels beter hoe het werkt, heb een dikkere huid gekregen in al die jaren. You win someyou lose someit’s all in the game. En soms is het niet anders. Je probeert te sturen, maar soms kan dat niet. Ik heb mijn sleutelbeen gebroken, ben een paar keer hard gevallen. Dat soort dingen overkomen je, maar in onze wereld kan je je dat eigenlijk niet permitteren. Niet als je wilt winnen.” En dan schop je soms zo hard tegen een stoel dat je niet meer kunt schaatsen? Lachend: „Ja, dat is heel lullig. En ook niet slim. Maar ja, het is ook emotie, dat hoort erbij. Zonder emotie is er ook niks aan.”

Het komende seizoen, waarvoor hij vanaf half april alweer moet gaan trainen, zegt hij ondanks de recente tegenslagen met vertrouwen tegemoet te zien. „Ik zie geen reden waarom het zo zou blijven gaan. We weten nu waar het aan ligt, zien verbeterpunten en daar gaan we aan werken.” Maar eerst is het tijd voor vakantie. „Als ik morgen weer zou beginnen met trainen, dan moet ik wel even een knop vinden om mezelf aan te zetten hoor”, zegt hij lachend.

Metro's Constance krijgt les van Sven's vriend en ex-schaatser Wouter olde Heuvel. /Mustafa Gumussu

Intussen stappen de laatste Swisse-clinicdeelnemers van het ijs van Thialf. Hoewel hij zelf zijn sneakers aanhield, had Kramer voor ieder van hen wel een paar tips en een gezellig praatje. Is het eigenlijk belangrijk om af en toe ook op een minder professionele manier met schaatsen bezig te zijn? „Zeker. Zo’n dag als deze is voor ons topschaatsers een verademing. Wij zijn altijd zo gefocust op de details dat we er soms in verzuipen. Het is heerlijk om dan weer even terug te gaan naar de basis van het schaatsen.” Hij wijst naar alle hoeken van de ijshal. „Er hangen hier 80 camera’s die al onze bewegingen vastleggen en analyseren. Dat is niet altijd even relaxt. Als ik jullie dan lekker zie klungelen en kleine stapjes zie maken, dan is dat genieten. En stiekem is leedvermaak soms ook wel leuk, haha!”

LEES OOK


Views

62

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Lees de Metro van 21 maart nu al online

Lees de Metro van 21 maart nu al online

Je kunt de Metro van morgen nu al online lezen. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De krant van morgen (woensdag 21 maart) staat vanaf nu online. Daarin staat een groot verhaal over Facebook en Cambridge Analytics. Dat laatste bedrijf heeft de Facebookgegevens van maar liefst 50 miljoen mensen in handen gekregen. Hoe kan dat en hoe ernstig is dat?

Verder kiest Nederland morgen zijn nieuwe volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad. Ook daar lees je alles over in de Metro van morgen.

De volledige krant is nu al hier te vinden.


Views

96

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?
Likeability of 3

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn? Foto ter illustratie: Pexels

Foto van 'Rosan de Vos'

GISTEREN

Een sociaal netwerk, financiële vrijheid, een leuke baan, een mooi huis, een liefhebbende familie, minimaal twee keer per jaar op vakantie, goed voor de dag komen en een fit lijf hebben: een ‘gelukkig leven’ vereist tegenwoordig heel wat. Daarbij komt ook nog eens een extra sociale druk: hebben anderen het niet beter voor elkaar? Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?

Internationale dag van Geluk

Negen op de tien volwassenen in Nederland zijn gelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, dat dinsdag online is gekomen op de ‘Internationale dag van Geluk’. Ruim 7.000 mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. Respondenten konden op een schaal van 1 tot en met 10 aangeven hoe gelukkig ze zijn. Gaven ze hun geluksgevoel een score van 7 of hoger? Dan spreken we van ‘gelukkig zijn’. Bij een score van 5 of 6 is dat ‘niet gelukkig, niet ongelukkig’ en bij een score van 1 tot en met 4 spreken we van ongelukkig zijn. Slechts drie procent van de respondenten is ongelukkig.

Uit het onderzoek blijkt dat een goede gezondheid, sociale relaties en het hebben van werk, gerelateerd zijn aan geluk. In Nederland is alles dan ook zo goed geregeld, dat we daarom zo’n hoge geluksfactor hebben, laat geluksexpert Patrick van Hees weten aan Metro. „Zo is er gelijkheid tussen man en vrouw, is de gezondheidszorg goed geregeld en je kunt zo je eigen politieke partij opzetten.”

Tegenhangers

Tegenwoordig is er veel sociale druk, wat flink wat stress kan opleveren. Vroeger was er meer structuur. „Maar het is niet dat er in de jaren '50 minder gewerkt werd. Het verschil zit hem in de manier van leven. Tegenwoordig doen we gewoon steeds meer dingen op hetzelfde moment. Vroeger werkte je bijvoorbeeld doordeweeks en ging je standaard op zondag een rondje wandelen. Nu ga je op zondag een rondje wandelen, plan je een bezoek aan de IKEA en ga je ook nog even snel bij je schoonouders op de koffie”, aldus van Hees. „Je krijgt daardoor het gevoel alsof je drukker bent. We leven nu een stuk gehaaster.”

Een van de andere factoren die veel genoemd wordt, is de keuzestress die tegenwoordig speelt. „In zekere zin kan bijvoorbeeld het kiezen tussen 27 verschillende soorten pindakaas je best wanhopig maken”, zegt Maaike Helmer (39), oprichtster van online magazine Stressed Out tegen Metro. „Tegenwoordig denk je snel: ‘Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?’ Terwijl, als je slechts kunt kiezen tussen pindakaas en hagelslag, je veel minder snel zult twijfelen aan jezelf.”

Pressie om gelukkig te zijn

De druk om gelukkig te zijn is onder jongeren flink aanwezig. „We zijn erin gaan geloven dat geluk maakbaar is, daardoor is er een pressie ontstaan om gelukkig te zijn. Lukt het je niet, ligt het dus aan jezelf, wat je weer heel onzeker kan maken.” Helmer ziet om haar heen dat ‘status, het beste uit jezelf en het leven halen, alle kansen benutten en alles goed willen doen’, worden gezien als geluksfactoren. „Terwijl ik ook zie dat juist dat mensen ongelukkig maakt.”

„We vergelijken onszelf de hele tijd met elkaar. Dit komt natuurlijk omdat we tegenwoordig bedolven zijn onder sociale media en we vooral onze beste kant laten zien.” Helmer noemt sociale media een soort persoonlijke marketingtool. „Dat betekent dat je jezelf vergelijkt met een ideaalbeeld, maar hoe de ander zich presenteert hoeft niet per se de werkelijkheid te zijn.”

Eén ding laat je geluk niet afnemen

Maar hoe komt het, dat we ondanks de sociale media-stress, nog steeds zo gelukkig zijn? Het kan je namelijk een hoop stress opleveren, een flinke deuk in je zelfvertrouwen geven of je het gevoel geven dat je jezelf tekort doet. „Het kan natuurlijk zijn dat je ergens stress van krijgt, maar het is ook van belang of je ruimte hebt om op jouw manier met de stress om te gaan”, aldus van Hees. Geluk is volgens Van Hees een totaalplaatje. „Het gaat om de samenhang, het is doorgaans niet zo dat één negatief punt je geluksgevoel kan wegnemen, het gaat om de samenhang.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_6555c3f915a73e4dc8c017c015bb138d9ff33550_avatar

Views

200+