Dit moet je weten op vrijdagochtend 13 oktober

Bij de brand is de 62-jarige bewoner van de woning waar de brand begon, om het leven gekomen. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

13 OKT 2017

Elke ochtend zet Metro voor je op een rij wat je moet weten om helemaal op de hoogte te zijn. Dit zijn de nieuwspunten van vrijdagochtend 13 oktober.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

Bewoner overleden, zeven mensen gewond, 160 woningen ontruimd bij flatbrand Rotterdam

Bij de brand in een flat met twintig etages aan de Söderblomplaats in Rotterdam zijn zeven personen gewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd. Bij de brand is een man om het leven gekomen, heeft de veiligheidsregio laten weten. Het is de 62-jarige bewoner van de woning waar de brand begon.

Alle 160 woningen in de flat zijn gecontroleerd. In een aantal woningen heeft de brandweer nog mensen aangetroffen. Die zijn veilig naar beneden gebracht.

Natuurbranden dodelijkste ooit in Californië, 31 doden

Het dodental van de natuurbranden in Californië is donderdag opgelopen tot 31. Daarmee zijn het de meest dodelijke branden ooit in de Amerikaanse staat. ,,De vuurhaarden hebben ondertussen meer dan 77.000 hectares aan land verwoest. Doordat voorspelde harde wind donderdag uitbleef, kreeg de brandweer de kans de vuurhaarden in te dammen. Voor vrijdag is echter weer hard wind voorspeld. ,,En we zijn nog lang niet uit deze noodsituatie'', zei Mark Ghilarducci, de directeur van de reddingsinstanties van de staat.

Het dodental van de natuurbranden in Californië is donderdag opgelopen tot 31. Foto: ANP

Sportcentrum Bergen verwoest door brand

In Bergen (Noord-Holland) is vannacht rond 02.00 een grote brand uitgebroken in een sportcomplex. Een hal van sportcentrum De Beeck is ingestort en het vuur is overgeslagen naar het gelijknamige zwembad. Veertien appartementen in de buurt zijn ontruimd vanwege rookmelding, ze mochten na korte tijd weer naar binnen. Het is niet bekend hoe de brand is uitgebroken.

Gewonden bij schietpartij Zweedse stad Trelleborg

Bij een schietpartij in het Zweedse stad Trelleborg zijn meerdere mensen gewond geraakt. Tenminste vier personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is met een speciaal arrestatieteam op zoek gegaan naar een of meerdere daders.

WAT ER VANDAAG STAAT TE GEBEUREN

Amsterdam neemt afscheid van burgemeester Eberhard van der Laan

Op vrijdag 13 oktober is er voor iedereen gelegenheid om afscheid te nemen van burgemeester Van der Laan. In het Concertgebouw op het museumplein kan om de kist gelopen worden om de burgemeester een laatste groet te brengen. Dit kan tussen 10.00 en 20.00 uur. Ook is in het Concertgebouw gelegenheid een condoleance achter te laten. De hele dag houden verschillende Amsterdammers de wacht bij de kist. Onder hen zijn veteranen, daklozen en de nachtvlinders Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz.

Op zaterdag 14 oktober is er een herdenkingsbijeenkomst voor genodigden. Deze vindt ook plaats in het Concertgebouw en begint om 13:00 uur. Voorafgaand aan de bijeenkomst, om 12.50 uur, luiden de klokken van de gemeentelijke stadstorens.

Eberhard van der Laan overleed vrijdag 6 oktober aan de gevolgen van longkanker.

Satelliet met 'Nederlands hart' wordt in Rusland gelanceerd

Zo'n honderden Nederlandse wetenschappers en technici hebben er jarenlang aan gewerkt: de onderdelen voor het meetinstrument Tropomi op een nieuwe satelliet die vandaag om 11.27 uur Nederlandse tijd vanuit Rusland de ruimte in wordt geschoten.

Een satelliet met een Nederlands hart, noemen ze het zelf. Met Tropomi kan de luchtkwaliteit nog veel beter dan tot nu toe worden gemeten. Ook kan de satelliet belangrijke informatie leveren voor klimaatonderzoek.

Uitspraak in drugszaak ex-showmaster Masmeijer

De Belgische rechter doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen voormalig tv-presentator Frank Masmeijer. Tegen de 56-jarige ex-showmaster is zeven jaar cel geëist voor drugssmokkel. Masmeijer wordt verdacht van de import van ruim 400 kilo cocaïne.

VERDER IN HET NIEUWS

A15 bij Sliedrecht dicht na dodelijk ongeval

Op de A15 van Gorinchem naar Ridderkerk is vrijdagochtend vroeg een dode gevallen. Een busje en een vrachtwagen kwamen met elkaar in botsing. De bestuurder van het busje kwam volgens de VerkeersInformatieDienst bekneld te zitten. Ondanks de inzet van hulpdiensten en een traumahelikopter overleefde hij het ongeluk niet.

Door bergingswerkzaamheden zal de weg ter hoogte van Sliedrecht tot 09.30 uur afgesloten blijven, meldt Rijkswaterstaat. Verkeer van Gorinchem naar Rotterdam kan beter omrijden via Breda.

Witte Huis stopt subsidies voor Obamacare

President Donald Trump stopt met het betalen van subsidies aan zorgverzekeraars zodat die de kosten van Obamacare kunnen drukken. Deze maatregel van het Witte Huis heeft geleid tot felle kritiek van de Democraten.

Vorig jaar flink meer gereden met de auto

Met personenauto's is vorig jaar in Nederland 118,5 miljard kilometers gereden, 2,2 procent meer dan in 2015. Vooral auto's van bedrijven legden meer kilometers af, maar ook particulieren reden meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2016 werd er meer gereden. Foto: ANP

Amazon stuurt studiobaas weg na intimidatie

Amazon Studios heeft studiobaas Roy Price met onmiddellijke ingang op non-actief gezet na beschuldigingen van seksuele intimidatie door een producer. De vrouw, Isa Hackett, heeft tegen Hollywood Reporter verklaard dat Price haar in 2015 ongepast benaderd had.

HET WEER

In de ochtend in het zuiden kans op motregen, verder vooral veel bewolking. Het is warm voor de tijd van het jaar, want de temperatuur kan oplopen tot 19 graden.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Code rood en slagen voor je rijexamen: Sanne deed 't

Het was maandag code rood, maar dat weerhield Sanne er niet van 'gewoon' haar rijexamen te doen. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 16:42

Alle automobilisten werden maandag afgeraden om de weg op te gaan. Het KNMI gaf code rood af omdat er kans was op zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Sanne Groeneveld legde die waarschuwing naast zich neer, terwijl ze niet eens een rijbewijs heeft. Zij had maandag haar rijexamen en flikte het ook nog om te slagen.

„Ik had zoiets van: we zijn er nu toch, niet geschoten is altijd mis", vertelt de 19-jarige tegenover RTL Nieuws. „Aan de ene kant heeft het weer me misschien wel een beetje geholpen omdat iedereen op de weg heel voorzichtig was. Maar het examen ging best goed, ik ben niet een keer geslipt en heb geen cruciale fouten gemaakt."

Bakker verkoopt oliebollen met Tony's Chocolonely

Bakker verkoopt oliebollen met Tony's Chocolonely

Zijn de oliebollen met Tony's Chocolonely straks ook zo populair? / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 16:19

Wie trek heeft in zowel een oliebol als een stuk Tony's Chocolonely-chocolade, kan de komende tijd terecht bij oliebollenkraam Coppelmans in Valkenswaard. Daar verkoopt men namelijk oliebollen die gevuld zijn met de chocolade van het populaire merk.

Het gaat om de smaak karamelzeezout. Een foto van de bijzondere snack werd gedeeld op Facebook en heeft anderhalf duizend reacties opgeroepen. De prijs die bij de oliebollen op de foto staat is 2 euro per stuk.

Kerstmarkt op z'n Amsterdams met 200 liter glühwein

Dit is Sparrie, kerstboomkind van Bas Kosters en je kunt hem -samen met Bas- zelf maken tijdens Past Present Parade

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 15:14

Om al helemaal in de stemming te komen: Amsterdamse kerstmarkten in alle soorten en maten. Ook voor de haters trouwens, want er is er zelfs eentje met een Christmas escape room.

Fonkelende (oog)ballen

Nieuwe eersteklas van Emirates is kleine hotelkamer

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

VANDAAG, 12:07

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.

Zo vlieg je eersteklas met Emirates

Co de Roodt bekend in heel Nederland wegens naam

Ja, zo heet ze echt! ©Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 09:50

De 83-jarige Co de Roodt zal gisteren met een behoorlijk scheef gezicht naar haar scherm gekeken hebben. Toen de sneeuw met bakken uit de hemel kwam, kreeg deze Rotterdamse oma vooral te maken met een figuurlijke lawine van berichten in haar inbox.

Op videoplatform Dumpert was iemand erachter gekomen dat haar naam wel heel erg leek op die van het weeralarm. Inmiddels is de screenshot ongeveer 320.000 keer bekeken.

Makkelijker geld terug bij vergeten uitcheck ov-chip

Bijna vergeten uit te checken. Toch vergeten? Dan is geld terugvragen nu makkelijker. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

GISTEREN

Het wordt makkelijker om te veel betaald geld na een vergeten uitcheck met de ov-chipkaart terug te vragen. Het bedrijf achter de ov-chipkaart gaat je namelijk actief op een gemiste uitcheck wijzen.

Niet terugvragen

Snowfacechallenge: een 3D-afdruk van je gezicht

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Spelen in de sneeuw vinden we allemaal leuk, maar Janneke Pouw (14) had er wel heel veel lol in. Ze had namelijk 'opeens' zin om haar gezicht in de verse sneeuw te drukken, en maakte hier een foto van. Het resultaat: een perfecte 3D-afdruk van haar gezicht.