Dit moet je weten op vrijdagochtend 13 oktober

13 oktober 2017 om 07:34 door Lisa Vermeij
Dit moet je weten op vrijdagochtend 13 oktober
Bij de brand is de 62-jarige bewoner van de woning waar de brand begon, om het leven gekomen. Foto: ANP

Elke ochtend zet Metro voor je op een rij wat je moet weten om helemaal op de hoogte te zijn. Dit zijn de nieuwspunten van vrijdagochtend 13 oktober.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

Bewoner overleden, zeven mensen gewond, 160 woningen ontruimd bij flatbrand Rotterdam

Bij de brand in een flat met twintig etages aan de Söderblomplaats in Rotterdam zijn zeven personen gewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd. Bij de brand is een man om het leven gekomen, heeft de veiligheidsregio laten weten. Het is de 62-jarige bewoner van de woning waar de brand begon.

Alle 160 woningen in de flat zijn gecontroleerd. In een aantal woningen heeft de brandweer nog mensen aangetroffen. Die zijn veilig naar beneden gebracht.

Natuurbranden dodelijkste ooit in Californië, 31 doden

Het dodental van de natuurbranden in Californië is donderdag opgelopen tot 31. Daarmee zijn het de meest dodelijke branden ooit in de Amerikaanse staat. ,,De vuurhaarden hebben ondertussen meer dan 77.000 hectares aan land verwoest. Doordat voorspelde harde wind donderdag uitbleef, kreeg de brandweer de kans de vuurhaarden in te dammen. Voor vrijdag is echter weer hard wind voorspeld. ,,En we zijn nog lang niet uit deze noodsituatie'', zei Mark Ghilarducci, de directeur van de reddingsinstanties van de staat.

Het dodental van de natuurbranden in Californië is donderdag opgelopen tot 31. Foto: ANP

Sportcentrum Bergen verwoest door brand

In Bergen (Noord-Holland) is vannacht rond 02.00 een grote brand uitgebroken in een sportcomplex. Een hal van sportcentrum De Beeck is ingestort en het vuur is overgeslagen naar het gelijknamige zwembad. Veertien appartementen in de buurt zijn ontruimd vanwege rookmelding, ze mochten na korte tijd weer naar binnen. Het is niet bekend hoe de brand is uitgebroken.

Gewonden bij schietpartij Zweedse stad Trelleborg

Bij een schietpartij in het Zweedse stad Trelleborg zijn meerdere mensen gewond geraakt. Tenminste vier personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is met een speciaal arrestatieteam op zoek gegaan naar een of meerdere daders.

WAT ER VANDAAG STAAT TE GEBEUREN

Amsterdam neemt afscheid van burgemeester Eberhard van der Laan

Op vrijdag 13 oktober is er voor iedereen gelegenheid om afscheid te nemen van burgemeester Van der Laan. In het Concertgebouw op het museumplein kan om de kist gelopen worden om de burgemeester een laatste groet te brengen. Dit kan tussen 10.00 en 20.00 uur. Ook is in het Concertgebouw gelegenheid een condoleance achter te laten. De hele dag houden verschillende Amsterdammers de wacht bij de kist. Onder hen zijn veteranen, daklozen en de nachtvlinders Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz.

Op zaterdag 14 oktober is er een herdenkingsbijeenkomst voor genodigden. Deze vindt ook plaats in het Concertgebouw en begint om 13:00 uur. Voorafgaand aan de bijeenkomst, om 12.50 uur, luiden de klokken van de gemeentelijke stadstorens.

Eberhard van der Laan overleed vrijdag 6 oktober aan de gevolgen van longkanker.

Satelliet met 'Nederlands hart' wordt in Rusland gelanceerd

Zo'n honderden Nederlandse wetenschappers en technici hebben er jarenlang aan gewerkt: de onderdelen voor het meetinstrument Tropomi op een nieuwe satelliet die vandaag om 11.27 uur Nederlandse tijd vanuit Rusland de ruimte in wordt geschoten.

Een satelliet met een Nederlands hart, noemen ze het zelf. Met Tropomi kan de luchtkwaliteit nog veel beter dan tot nu toe worden gemeten. Ook kan de satelliet belangrijke informatie leveren voor klimaatonderzoek.

Uitspraak in drugszaak ex-showmaster Masmeijer

De Belgische rechter doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen voormalig tv-presentator Frank Masmeijer. Tegen de 56-jarige ex-showmaster is zeven jaar cel geëist voor drugssmokkel. Masmeijer wordt verdacht van de import van ruim 400 kilo cocaïne.

VERDER IN HET NIEUWS

A15 bij Sliedrecht dicht na dodelijk ongeval

Op de A15 van Gorinchem naar Ridderkerk is vrijdagochtend vroeg een dode gevallen. Een busje en een vrachtwagen kwamen met elkaar in botsing. De bestuurder van het busje kwam volgens de VerkeersInformatieDienst bekneld te zitten. Ondanks de inzet van hulpdiensten en een traumahelikopter overleefde hij het ongeluk niet.

Door bergingswerkzaamheden zal de weg ter hoogte van Sliedrecht tot 09.30 uur afgesloten blijven, meldt Rijkswaterstaat. Verkeer van Gorinchem naar Rotterdam kan beter omrijden via Breda.

Witte Huis stopt subsidies voor Obamacare

President Donald Trump stopt met het betalen van subsidies aan zorgverzekeraars zodat die de kosten van Obamacare kunnen drukken. Deze maatregel van het Witte Huis heeft geleid tot felle kritiek van de Democraten.

Vorig jaar flink meer gereden met de auto

Met personenauto's is vorig jaar in Nederland 118,5 miljard kilometers gereden, 2,2 procent meer dan in 2015. Vooral auto's van bedrijven legden meer kilometers af, maar ook particulieren reden meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2016 werd er meer gereden. Foto: ANP

Amazon stuurt studiobaas weg na intimidatie

Amazon Studios heeft studiobaas Roy Price met onmiddellijke ingang op non-actief gezet na beschuldigingen van seksuele intimidatie door een producer. De vrouw, Isa Hackett, heeft tegen Hollywood Reporter verklaard dat Price haar in 2015 ongepast benaderd had.

HET WEER

In de ochtend in het zuiden kans op motregen, verder vooral veel bewolking. Het is warm voor de tijd van het jaar, want de temperatuur kan oplopen tot 19 graden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!