Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 9 okt 2017
Leestijd: 6 minuten

Dit moet je weten op maandagochtend 9 oktober

Wat moet je weten op deze maandagochtend 9 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Epke tweede op WK turnen

Epke Zonderland is er zondag bij de WK turnen in Montreal net niet in geslaagd voor de derde keer in zijn loopbaan de wereldtitel aan de rekstok te veroveren. De Fries, olympisch kampioen van Londen 2012, miste onderweg de rekstok met één hand en slingerde even aan één arm. Zijn oefening met één combinatie van vluchtelementen en twee losse leverde desondanks een score van 14,233 op. De Kroaat Tin Srbic ging daar verrassend overheen: 14,433. Bart Deurloo pakte in zijn eerste WK-toestelfinale het brons.

Coentunnel open

De Coentunnel (A10) in Amsterdam is zondagavond om 19.00 uur weer open. Dat is eerder dan verwacht; de verwachting was maandagochtend voor de spits. Door het reguliere onderhoud en het vernieuwen van veiligheids- en besturingssystemen is de Coentunnel weer in goede conditie, stelt Rijkswaterstaat.

Orkaan Nate

De orkaan Nate die al snel afzwakte tot een tropische storm nadat hij zondag aan wal kwam in Mississippi, heeft niet tot grote schade geleid. De schade bleef beperkt tot overstroomde wegen en ondergelopen gebouwen. Ook veroorzaakte de storm een grote stroomstoring waardoor 100.000 mensen zonder elektriciteit kwamen te zitten.

Steekpartij Marseille

Een Italiaanse anti-terreureenheid heeft een broer van de man die vorige week op een station in de Franse stad Marseille twee vrouwen doodstak, in het Noord-Italiaanse Ferrara gearresteerd. Dat melden Italiaanse media.

Frankrijk had een internationaal arrestatiebevel voor de 25-jarige broer uitgevaardigd. Na wat de Italiaanse politie beschreef als een ‘zeer complex’ onderzoek, werd hij opgespoord in Italië. Hij wordt vastgehouden op verdenking van medeplichtigheid aan de aanval van zijn broer en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Onafhankelijkheid doorzetten

Ondanks massaprotest in Spaanse steden gaat Catalonië gewoon door op de ingeslagen koers naar onafhankelijkheid. „De onafhankelijkheidsverklaring is opgenomen in de referendumwet .We zullen de wet volgen", zei Puigdemont zondag in een interview met Catalaanse TV3, verwijzend naar de wet die begin september door het regionale parlement van Barcelona werd aangenomen.

Dit moet je weten op maandagochtend 9 oktober
Stemmers in Catalonië worden bedankt. Foto: ANP.

Giel Beelen

Giel Beelen is terug van weggeweest in de ochtenduren op de Nederlandse radio. Hij zet zijn wekker voortaan voor het commerciële station Radio Veronica. De Veronica Ochtendshow met Giel is dagelijks te horen van 6.00 tot 9.00 uur.

Wat er verder in het nieuws is

Verpleegkundigen onder stress

Verpleegkundigen en verzorgenden trekken het niet meer, stelt beroepsvereniging V&VN op basis van een peiling onder 17.000 leden. Hun privéleven en gezondheid lijden onder de werkdruk, die het sterkst wordt gevoeld in de ouderenzorg. Uit de peiling blijkt dat het gaat om eindeloze administratie, maar ook taken als grasmaaien, zout strooien bij gladheid, de temperatuur van de koelkast controleren, rolstoelen soppen en het aircosysteem reinigen.

Bewakingscamera vaak waardeloos

Na een overval of diefstal krijgt de politie te vaak onbruikbare camerabeelden van winkeliers en ondernemers. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat vandaag openbaar wordt gemaakt. Een steekproef onder 200 winkeliers toont aan dat bijna de helft van hen camerabeelden maakt waarop mensen niet te herkennen zijn.

Toch ernstige bijwerkingen sterilisatie met spiraal

Het aantal vrouwen dat klachten kreeg na sterilisatie met het implantaat van het merk Essure is veel hoger dan de ‘ruim anderhalf procent’ die het RIVM in 2016 vermeldde in een onderzoeksrapport. Dat zeggen behandelaars en een belangenorganisatie voor patiënten met klachten.

Essure, spiraaltjes die tweezijdig in de eileiders worden geplaatst waarna deze dichtgroeien, gold als de „gouden oplossing” voor vrouwensterilisatie omdat er geen operatie voor nodig is. Op ernstige bijwerkingen was in eerste instantie niet gerekend.

Dit moet je weten op maandagochtend 9 oktober
Voorbeelden van voorbehoedsmiddelen. Foto: ANP.

Minder misdrijven en verdachten geregistreerd

Er zijn vorig jaar minder misdrijven geregistreerd en minder verdachten aangehouden dan in 2015. Dat staat in de maandag naar buiten gebrachte publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het CBS en de Raad voor de rechtspraak, in samenwerking met het OM en de Nationale Politie.

Kabinet

Het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is aanstaande, maar de formatie van het kabinet-Rutte III evenaart maandag de langste ooit. Het record was sinds 1977 in handen van het Van Agt I met 208 dagen.

Het nieuwe kabinet heeft al wel wat plannen vrijgegeven:

Prostitutie

De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil de illegale prostitutie veel harder aanpakken. Pooiers en escortbureaus die werken zonder vergunning, kunnen straks celstraffen verwachten in plaats van boetes, zoals nu het geval is.

De nieuwe coalitie trekt ook drie miljoen euro uit voor uitstapprogramma’s voor mensen die in de prostitutie zitten.

Verblijfsvergunning

Asielzoekers krijgen nog maar voor drie jaar een verblijfsvergunning. De nieuwe coalitie schrapt Nederlandse regels die aanvullend zijn aan de Europese normen. Dit betekent dat mensen die asiel in ons land krijgen niet langer meer voor vijf jaar een vergunning toekomt, melden bronnen aan De Telegraaf. Na drie jaar wordt bekeken of een asielzoeker terug kan naar het land van herkomst.

Jihadgangers vasthouden

Het nieuwe kabinet wil jihadgangers die terugkeren naar Nederland langer kunnen vasthouden. Justitie heeft nu vaak moeite om bewijs te vinden voor eventuele misdaden die jihadgangers hebben begaan in Syrië.

De formerende partijen willen daarom dat er een nieuwe wet komt die het mogelijk maakt om terugkeerders langer in voorlopige hechtenis te houden. Een rechter zal wel tussentijds toetsen of de hechtenis proportioneel is.

Nieuw kabinet maakt einde aan dividendbelasting

Het nieuwe kabinet maakt een einde aan de dividendbelasting. Het nieuwe kabinet wil het zo aantrekkelijker maken voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven bespaart het vooral een hoop administratieve rompslomp.

Wat er sowieso staat te gebeuren

Fracties buigen zich over concept-regeerakkoord

Het concept-regeerakkoord gaat maandag naar de fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold vrijdag. „Ik denk dat ik dit vol vertrouwen maandag aan de fractie kan voorleggen." Volgens VVD-leider Mark Rutte „ligt er een mooi regeerakkoord."

Vader doodde baby

Vandaag volgt de uitspraak van het hoger beroep in de zaak van een 28-jarige man die zijn dochtertje van een maand oud zou hebben gedood. Hij schudde de baby zo hard door elkaar dat de baby daaraan overleed. Het kindje bleek ook botbreuken te hebben. Zijn advocaten denken dat het kindje de bloeding kan hebben opgelopen door een genetische afwijking.

Uitreiking Christiaan Huygens Wetenschapsprijs

In de Oude Kerk van Voorburg wordt om 16:45 uur de 20e editie van de Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2017 voor de vakgebieden Wiskunde, Actuariaat en Econometrie uitgereikt door minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De prijs, een geldbedrag van € 10.000, een oorkonde en een bronzen beeld, wordt sinds 1998 jaarlijks uitgereikt aan de promovendus die de meest vernieuwende en maatschappelijke relevantie resultaten heeft geboekt binnen de genoemde wetenschapsgebieden in de afgelopen 3 jaar bij één van de Nederlandse universiteiten of onderzoeksscholen.

Voor het eerst bloot op tv

Precies vijftig jaar geleden was er voor het eerst bloot te zien op de televisie. De kunstenares Phil Bloom veroorzaakt veel commotie door naakt in het VPRO-programma Hoepla te verschijnen.

Dit moet je weten op maandagochtend 9 oktober
Voor het eerst bloot op tv. Foto: ANP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.