Metro
Metro Nieuws 30 okt 2017 / 07:41 uur

Dit moet je weten op maandagochtend 30 oktober

Wat moet je weten op deze maandagochtend 30 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Saoedische vrouwen voor het eerst welkom in stadions

Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen vanaf volgend jaar in een aantal stadions sportwedstrijden bezoeken. De nieuwe stap richting meer vrijheden voor vrouwen is een besluit van de kroonprins van de golfstaat, die veel wil hervormen en moderniseren. Hij besloot eerder dit jaar al dat vrouwen vanaf volgend jaar hun rijbewijs mogen halen.

Max Verstappen wint met gemak, Hamilton wereldkampioen

Max Verstappen noemt het een van zijn makkelijkste races uit zijn carrière, de GP van Mexico. Verstappen kon zondag met gemak Hamilton (lekke band) en Vettel (kapotte voorvleugel) achter zich laten. Hamilton werd uiteindelijk nog negende. Waarschijnlijk niet de manier waarop hij een wereldtitel wilde vieren, maar wel voldoende voor zijn vierde wereldtitel.

Nieuwe Duitse trein krijgt mogelijk naam Anne Frank

De Duitse spoorwegen overwegen een van de nieuwe hogesnelheidstreinen te vernoemen naar Anne Frank. Duitse media zetten vraagtekens bij de naam, omdat het Joodse meisje in 1944 per trein naar concentratiekamp Bergen-Belsen werd afgevoerd, waar ze enkele maanden later overleed.

Wat er verder in het nieuws is

Knokpartijen in Antwerpen tussen Turken en Koerden

In Antwerpen zijn zondagavond opnieuw grote vechtpartijen uitgebroken tussen groepen Turken en Koerden. Ze gooiden met tafels en stoelen. Een politieagent raakte gewond en drie mensen zijn opgepakt. De knokpartijen waren in dezelfde straat waar vrijdagavond ook al werd gevochten tussen Turken en Koerden. Daarom is er een samenscholingsverbod ingesteld voor minstens een week.

Justitie gaat verdachte webshops harder aanpakken

Justitie gaat webshops die klanten mogelijk oplichten, harder aanpakken. Als er over een webwinkel drie aangiften worden gedaan bij de politie, worden betaaldiensten ingeseind. Die kunnen het betaalverkeer naar verdachte webshops blokkeren en zo voorkomen dat er meer klanten worden opgelicht. Dat schrijft het AD. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting werkt samen met het OM en betaaldiensten, zoals iDEAL. Zij kunnen rekeningen van verdachte webshops blokkeren buiten justitueel onderzoek om.

Dit moet je weten op maandagochtend 30 oktober
Bij drie aangiftes tegen een verdachte webshop, krijgen de betaaldiensten voortaan een seintje van het Openbaar Ministerie (OM). Foto: ANP.

Honderden Italianen op de vlucht voor bosbranden

In het noordwesten van Italië woeden verschillende bosbranden. De branden ontstonden ruim een week geleden in de regio’s Piëmont en Lombardije. Inmiddels hebben 600 mensen te horen gekregen dat ze hun huis moeten verlaten.

Driekwart van Puerto Rico heeft nog steeds geen stroom

Zo’n driekwart van Puerto Rico heeft nog steeds geen elektriciteit sinds orkaan Maria ruim vijf weken geleden over het eiland trok. Verwacht wordt dat de inwoners van het eiland Puerto Rico nog maanden in het donker zitten. Het contract met een Amerikaans bedrijf dat het eiland weer van stroom zou voorzien, is ontbonden. Veel mensen vonden het te duur en bovendien zou het bedrijf maar twee mensen in dienst hebben, waardoor er twijfels ontstonden of zij het probleem wel konden oplossen. Nu wordt er gezocht naar een andere oplossing.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Voortzetting proces Decembermoorden

De krijgsraden in Parimaribo komen maandag bij elkaar. Er wordt begonnen met het formuleren van een strafeis tegen de overgebleven veertien verdachten in het proces rond de Surinaamse Decembermoorden in 1982. De eisen zijn individueel, waardoor de zaak lang kan duren.

Het weer

De dag begint fris met lokaal kans op een bui. Later kan de zon op sommige plekken doorbreken. Het wordt zo’n tien tot twaalf graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op maandagochtend 30 oktober
Sluiten