Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op donderdagochtend 26 oktober

Wat moet je weten op donderdagochtend 26 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Man rijdt Nieuwe Luxor Theater binnen

Een automobilist is woensdagnacht rond drie uur dwars met zijn auto door de gevel van het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam gereden. De bestuurder raakte bekneld, is door de brandweer gered en naar het ziekenhuis gebracht. Uit bloedonderzoek moet blijken of hij te veel had gedronken. Hoe ernstig de schade aan het nieuwe theater precies is, is nog niet bekend.

https://twitter.com/mediatvnl/status/923379730291855360

Harvey Weinstein raakt mogelijk zijn eretitel kwijt

Filmproducent Harvey Weinstein is een zogeheten CBE (Commandeur in de Orde van het Britse Rijk), maar volgens de BBC buigt een comité zich momenteel over het ontnemen van die titel.

De titel is bijzonder, want die is slechts een stap verwijderd van het ridderschap. Weinstein kreeg de titel in 2004 toegekend door koningin Elizabeth. Maar het schandaal rond hem kost ‘m nu mogelijk zijn titel.

Dit moet je weten op donderdagochtend 26 oktober
Harvey Weinstein temidden van Taylor Swift, Este Haim, actrice Jaime King en zangeres Lorde tijdens een Golden Globes-afterparty. Foto: Getty

Wat er verder in het nieuws is

Middel tegen taaislijmziekte toch vergoed

Demissionair minister Edith Schippers heeft toch besloten om het middel Orkambi op te nemen in het basispakket. En dat is goed nieuws voor de 750 mensen met taaislijmziekte, want het middel kost jaarlijks zo’n 170.000 euro. Schippers heeft maanden onderhandeld met de fabrikant over de prijs van het geneesmiddel. De beide partijen konden het eerder niet eens worden met elkaar, maar dat is nu dus toch gelukt.

Nieuwe cao voor zo’n 300.000 supermarktmedewerkers

Vakbonden en werkgevers hebben een nieuwe cao bereikt voor zo’n 300.000 supermarktmedewerkers. Ze krijgen in twee jaar tijd 3,5 procent meer loon. Ook komt er een ‘tussenbaan’, dat is een contract voor vier jaar en moet in plaats komen van de vele flexcontracten in de supermarktbranche.

Italiaanse spelers dragen shirt met Anne Frank

De spelers van Lazio Roma hebben zich voor de wedstrijd van woensdag tegen Bologna warmgelopen in shirts met een print van Anne Frank erop. Het was een tegenreactie op hun eigen fans, die onlangs stickers verspreidden met daarop Anne Frank in een shirt van hun rivaal AS Roma. De harde kern van Lazio-supporters wordt vaker in verband gebracht met antisemitisme.

Dit moet je weten op donderdagochtend 26 oktober
De spelers maken een statement tegen antisemitisme. Foto: ANP.

Steeds meer doden door een val

Steeds meer mensen overlijden doordat ze vallen. Het aantal neemt ook ieder jaar weer toe. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Volgens hen stierven er vorig jaar bijna 3900 mensen door een val, en dat waren voornamelijk ouderen. De toename heeft volgens het CBS meerdere oorzaken: de vergrijzing speelt een rol, ouderen wonen steeds langer thuis en het risico op een val is steeds vaker makkelijker. Dat komt doordat mensen minder bewegen en meer medicijnen slikken.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Kabinet-Rutte III treedt aan

Eindelijk is het zover: de bekende bordesscène. Om 10.30 uur beëdigt koning Willem-Alexander de ministers en staatssecretarissen van het Kabinet-Rutte III. De zestien ministers staan even later op het bordes met de koning. Het zijn vier ministers meer dan in het vorige kabinet, want er zijn vier ministeries met een dubbele ministerpost.

Wat de ministers het beste aan kunnen trekken en hoe ze het beste kunnen kijken op de foto? Daarover schrijft de Volkskrant. Het belangrijkste is dat de ministers niet in felgekleurde kleding of schoenen komen.

Thailand begint een jaar na dood van koning aan uitvaart

Het grootste deel van de Thaise bevolking heeft donderdag vrijgenomen, omdat ze hun vorig jaar overleden oud-koning Bhumibol gaan eren. Bhumibol Adulyadej was zeventig jaar aan de macht en daarmee de langst regerende vorst ter wereld. Na een rouwperiode van een jaar, zal de oud-koning nu worden gecremeerd. De urn zal worden overgebracht van de trouwzaal in het paleis naar het koninklijk crematorium. De stoet zal worden begeleid door duizenden militairen. Er zijn ook veel koninklijke families bij, ook koningin Máxima is aanwezig.

Oude documenten over president Kennedy onthult

Het is de moord waar veel complottheorieën over rondgaan: die op president Kennedy in 1963. Donderdag worden de laatste documenten vrijgegeven van het onderzoek naar de moord. President Trump heeft daarvoor toestemming gegeven.

Het weer

Het wordt een bewolkte dag. In het noorden blijft het waarschijnlijk droog, maar in de rest van het land is er ook kans op regen. Het wordt zo’n 16 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.