Dit moet je weten op dinsdagochtend 31 oktober

Dit moet je weten op dinsdagochtend 31 oktober

Jelle Brandt Cortius betichtte Gijs van Dam van verkrachting. Deze zegt nu in Pauw dat het niet waar is. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

31 OKT 2017

Wat moet je weten op deze dinsdagochtend 31 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Brand

In een vleugel van een wooncomplex in Hellevoetsluis is maandagavond brand uitgebroken. De bewoners van zestien woningen moesten worden geëvacueerd. De bewoners zijn minder zelfredzaam, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Jelle Brand Cortius

De man die door Jelle Brandt Corstius van seksueel misbruik wordt beschuldigd, is televisieproducent Gijs van Dam. Hij reageerde maandagavond in het programma Pauw op de aantijgingen van zijn voormalige collega. Van Dam erkende dat hij seks met Brandt Corstius heeft gehad, maar dat er geen sprake was van dwang.

Motie van wantrouwen

De Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink (SP) heeft een motie van wantrouwen maandagavond overleefd. De motie werd met twintig tegen zeventien stemmen verworpen. Het was de derde afkeurende motie die de wethouder deze raadsperiode trof.

Puigdemont

De afgezette regionale Catalaanse leider Carles Puigdemont zit in België. De wegens rebellie aangeklaagde Puigdemont had daar een gesprek met de advocaat Paul Bekaert, bevestigde de raadsman maandag. Hij is naar eigen zeggen door Puigdemont aangesteld als raadsman.

Wat er verder in het nieuws is

Terrorcel

Gedetineerden die in speciale terrorismeafdelingen zitten in De Schie en Vught worden daar onder inhumane omstandigheden vastgehouden. Dat stellen Amnesty International en het Open Society Justice Initiative (OSJI) in een rapport dat dinsdag wordt gepubliceerd. „Mensen worden buitensporig lang opgesloten in hun cel en moesten stelselmatig vernederende visitaties ondergaan", leest het rapport.

Hulpvraag

Ruim 311.000 jongeren hebben in de eerste helft van dit jaar jeugdhulp gekregen, iets minder vergeleken met de 314.000 in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij gaat het om hulp aan jongeren tot 23 jaar en hun ouders bij psychische problemen, een verstandelijke beperking of bij opvoedproblemen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal kregen 181.000 jongens en 130.000 meisjes hulp.

Kerstbomen

De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) verwacht dit jaar een stijging van de verkoop van echte kerstbomen met 7 procent. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête onder de grootste kerstbomenkwekers van ons land.

Kevin Spacey

De organisatie achter de Internationale Emmy Awards heeft besloten Kevin Spacey geen oeuvreprijs aan te bieden tijdens de jaarlijkse awardshow volgende maand. De acteur zou een International Emmy Founders Award krijgen voor zijn carrière in film en tv en zijn werk als artistiek directeur van het prestigieuze Old Vic Theater in Londen. Nu hij ervan wordt beschuldigd zich als twintiger te hebben opgedrongen aan een veertienjarige, besloot de International Academy of Television Arts and Sciences de eer in te trekken.

Dit moet je weten op dinsdagochtend 31 oktober

Kevin Spacey (rechts) wordt ervan verdacht acteur Anthony Rapp (links) te hebben aangerand toen deze minderjarig was. Foto: ANP.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Verkeer

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor verkeershinder rond Utrecht in de ochtendspits dinsdag. Op de ring A12 Utrecht-Zuid is afrit Hoograven/Houten gedeeltelijk afgesloten vanwege asbestonderzoek. De hinder in het verkeer op de A12 duurt tot na de ochtendspits. De aansluitende N408 gaat naar verwachting rond 12.30 uur weer open.

Melkpakken

Boeren en burgers delen tijdens een actie duurzame melkpakken uit aan het personeel van AH. De CEO van AH krijgt een pak duurzame melk van Bart van Opzeeland, van Milieudefensie. Milieudefensie wil dat Albert Heijn de boeren een paar cent extra betaalt voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken.

Blinden op stations

Blinden en slechtzienden kunnen op alle stations in Nederland terecht. De afgelopen jaren is er op de stations in totaal voor 90 kilometer aan voelbare en zichtbare geleidelijnen op dezelfde manier aangelegd. Blinden en slechtzienden kunnen hierdoor in principe op elk station hun weg vinden. Vandaag wordt dit gevierd in Amersfoort.

Aap

De chimpansee Marria leefde als mens 13 jaar in Portugal. Nu leert ze bij Stichting AAP te leven als een chimpansee. Op 31 oktober ontmoet Marria Sony, een rustige en sociaal vaardige chimp. De ontmoeting is live te volgen op groot scherm bij AAP in Almere.

IDFA

Het programma voor filmfestival IDFA wordt vandaag bekend gemaakt. Interim artistiek directeur Barbara Visser en programmeurs lichten de filmselectie voor de jubileumeditie toe. Er zijn korte previews van highlights uit het programma te zien.

Weer

Vandaag overheerst de bewolking en valt er af en toe lichte regen of motregen, vooral in de middag en avond in de noordelijke helft van het land. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 12°C. Er staat een matige, aan de kust (vrij) krachtige, zuidwestenwind.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Kraamcadeau voor snelwegbaby is eigen hectometerpaal
Likeability of 5

Kraamcadeau voor snelwegbaby is eigen hectometerpaal

Kraamcadeau voor snelwegbaby is eigen hectometerpaal. Foto: Facebook

Foto van 'Bregje Simons'

52 MIN

De baby die vorige week zaterdag werd geboren op de vluchtstrook van de A13, heeft een bijzonder kraamcadeau gekregen. Rijkswaterstaat geeft de baby haar eigen hectometerpaal met een boodschap van de minister Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen.

De aanstaande ouders waren op het moment van de bevalling al onderweg naar het ziekenhuis. De baby, Eliz Inal, kwam ter wereld bij hectometerpaal 18.2 in Rotterdam-Overschie terwijl haar drie zusjes op de achterbank zaten. Toen de weeën snel achterelkaar volgde, had vader Soner in paniek 112 gebeld. Maar het ging enorm snel en toen het gezin langs de kant van de weg stond, was het hoofdje van Eliz al te zien. Toen agenten bij ze aankwamen, zat de moeder al met het meisje op schoot; gezond en wel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

22

Rode Kruis ontslaat 28 mensen vanwege prostitutie

Rode Kruis ontslaat 28 mensen vanwege prostitutie

Rode Kruis ontslaat 28 mensen vanwege prostitutie. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

De afgelopen jaren zijn er bij het internationale Rode Kruis 28 mensen ontslagen of vertrokken omdat zij een prostituee hebben bezocht of daarvan verdacht worden. Het Rode Kruis laat alle medewerkers een gedragscode ondertekenen, en daarin staat onder meer dat het betalen voor seks verboden is. Die code geldt ook op plekken waar prostitutie legaal is, omdat betalen voor seks niet overeenkomt met de waarden en missie van de hulporganisatie.

Menselijke waardigheid

Sinds 2015 hebben 26 medewerkers zich niet aan de code gehouden. Zij zijn ontslagen of zelf opgestapt tijdens het onderzoek naar hun gedragingen. Van twee andere medewerkers is het contract niet verlengd omdat zij worden verdacht van het betalen voor seks. De organisatie kent een duidelijke procedure is om misstanden te melden. Toch is het management bezorgd dat niet alle incidenten worden gemeld.

,,Met dit gedrag verloochenen we de mensen die we juist willen helpen. Het gaat in tegen de menselijke waardigheid. We hadden waakzamer moeten zijn om dit te voorkomen”, zegt Yves Daccord, directeur-generaal van het Rode Kruis in een reactie. Seksuele misdragingen door hulpverleners krijgen nu veel aandacht nadat er bekend werd dat medewerkers van hulporganisatie Oxfam na de aardbeving op Haïti jonge prostituees inhuurden voor seksfeesten.

Beschuldigingen worden onderzocht

Woensdag werd al bekend dat ook op een besloten Facebookpagina van (oud)-medewerkers misstanden zijn gemeld. Mogelijk zitten daar nog zaken tussen die niet eerder bekend waren. ,,Alle beschuldigingen worden onderzocht. En we blijven onze huidige processen en systemen voortdurend evalueren”, aldus de organisatie.

De Nederlandse afdeling van het Rode Kruis maakte eerder al bekend dat in de afgelopen vijftien jaar in totaal drie meldingen zijn binnengekomen over seksueel wangedrag door hulpverleners op missie. Het ging over bezoek aan prostituees en het maken van naaktfoto's. Het Rode Kruis telt wereldwijd ruim 17.000 personeelsleden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

41

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour

Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour

Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 16:23

Een studente neemt in College Tour geen blad voor de mond tegenover de Amerikaanse auteur Michael Wolff die het boek Fire & Fury heeft geschreven. „Schade toebrengen aan iemands reputatie voor de verkoop van een boek is onprofessioneel'', zegt ze kritisch. De schrijver voelt zich zodanig beledigd, dat hij al zijn Nederlandse interviewafspraken cancelt.

Ongegronde beschuldiging

De kritiek slaat op de insinuaties die de schrijver de wereld in geholpen heeft over de Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur van de Verenigde Naties, een affaire zou hebben met president Trump. Hij zei al eerder op Amerikaanse televisie dat hij er zeker van was dat Trump met een van de vrouwen uit het boek het bed had gedeeld. Uit de passages in het boek Fire & Fury werd al snel duidelijk dat hij Haley bedoelde.

De studente die hem aansprak tijdens College Tour noemde het zeer onprofessioneel omdat hij zonder gegronde feiten beschuldigingen doet die de reputatie van de ambassadeur schaden. Wolff reageerde hier fel op en maakte de student belachelijk. Toch gaf hij wel toe dat hij niet zeker wist met wie Trump een affaire had.

Meer kritiek

Zij was niet de enige die de schrijver een kritische vraag wilde voorschotelen. Ook presentator Twan Huys en andere studenten van de studies politicologie en journalistiek ondervroegen hem over zijn omgang met bronnen en de onduidelijke herkomst van gebeurtenissen die Wolff in het boek beschrijft, aldus Het Parool.

De uitzendingen van College Tour wordt maandag 26 februari uitgezonden om 21.00 uur op NPO2.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

97

Nederlander opgepakt met 15.000 xtc-pillen

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:45

Een 37-jarige Nederlander moet het flink benauwd hebben gekregen toen zijn auto in Hamburg werd gecontroleerd: hij was namelijk niet in het bezit van maar één ‘bescheiden’ zakje xtc-pillen, maar had maar liefst 15.000 exemplaren mee. De drugs zouden een waarde van zo'n 150.000 euro hebben.

Argwaan

De man kwam in de penarie toen hij met zijn dochter op weg was naar Hamburg. Iets voorbij Bremen werd de auto gecontroleerd.

De man verklaarde dat hij de DOM wilde bezoeken, een groot volksfeest in de stad. Dat maakte de agenten argwanend. Waarom? Dat feest begint pas over een maand. Bij de stoelen vonden ze vervolgens drie grote zakken met pillen. De Nederlander zit voorlopig vast.


Views

100+

Likeability of 5

Tivoli schrapt 'racistisch' kinderfeest

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:20

TivoliVredenburg hield vorig jaar nog een kinderfeest met het thema ‘het Wilde Westen’, maar zal dat vanaf heden niet meer doen. Actiegroep De Grauwe Eeuw deed aangifte tegen het muziekcentrum in Utrecht omdat kinderen werden opgeroepen als cowboys en indianen verkleed te komen. „Het is niet verstandig geweest dit thema te kiezen'', zegt directeur Frans Vreeke.

Racistische stereotypering

De actiegroep beschouwt cowboys en indianen als een ‘racistische stereotypering’.  Ze vergeleken het met een feest voor nazi’s en Joden. Cowboys zouden voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Culturen juist stimuleren

Frans Vreeke verklaarde eerder tegenover het AD zich ‘niet aangesproken te voelen’ door De Grauwe Eeuw. Hij stelt: „We willen kinderen helemaal niet indoctrineren. Een thema als inclusiviteit, gelijke rechten en plichten voor iedereen in de cultuur vinden we juist heel belangrijk." In oktober vond in TivoliVredenburg een debat hierover plaats.


lol
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Deze klok gaat tienduizend jaar lang tikken

Camera videoDeze klok gaat tienduizend jaar lang tikken

De klok is gebouwd in een holle berg. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 12:00

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van vrijdag.

Klok

Amazonbaas Jeff Bezos heeft een klok gebouwd die tienduizend jaar lang moet werken. Het wordt aangedreven door temperatuurverschillen en is gebouwd in een holle berg.

Paard

Een paard zat vast in hoog water in Indiana, Amerika. Reddingswerkers deden hun uiterste best om het dier te redden.

Viool

Een groep Afrikaanse kinderen komt voor het eerst in aanraking met een viool, en dat vinden ze behoorlijk interessant!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

83

Patricia Paay schakelt advocaat in om sekspop

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:22

Patricia Paay is woedend op Johan Vlemmix: de zanger wil van haar een levensechte sekspop maken. Paay zou hier absoluut niet van gediend zijn en wil nu een rechtszaak aanspannen, aldus Shownieuws.

Groot fan

Vlemmix verklaart tegenover Shownieuws “veel respect” voor Patricia te hebben en altijd een “groot fan” van haar te zijn geweest. Waar hij dan ook had verwacht dat de diva “helemaal gelukkig” zou worden van zijn idee, is het tegengestelde waar: ze vindt het plan van Vlemmix te belachelijk voor woorden en wil hem nu aanklagen.

Zakendeal

Johan heeft in ieder geval geen kwaad voor ogen: volgens de entertainer zou Paay zelfs kunnen profiteren van een flinke winstmarge. Als er 100 poppen verkocht zouden worden, zou Patricia immers al 50.000 euro in het laatje krijgen.


Views

100+