Dit moet je weten op dinsdagochtend 31 oktober

31 oktober 2017 om 06:59 door Hester Ramaker
Dit moet je weten op dinsdagochtend 31 oktober
Jelle Brandt Cortius betichtte Gijs van Dam van verkrachting. Deze zegt nu in Pauw dat het niet waar is. Foto: ANP.

Wat moet je weten op deze dinsdagochtend 31 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Brand

In een vleugel van een wooncomplex in Hellevoetsluis is maandagavond brand uitgebroken. De bewoners van zestien woningen moesten worden geëvacueerd. De bewoners zijn minder zelfredzaam, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Jelle Brand Cortius

De man die door Jelle Brandt Corstius van seksueel misbruik wordt beschuldigd, is televisieproducent Gijs van Dam. Hij reageerde maandagavond in het programma Pauw op de aantijgingen van zijn voormalige collega. Van Dam erkende dat hij seks met Brandt Corstius heeft gehad, maar dat er geen sprake was van dwang.

 

Motie van wantrouwen

De Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink (SP) heeft een motie van wantrouwen maandagavond overleefd. De motie werd met twintig tegen zeventien stemmen verworpen. Het was de derde afkeurende motie die de wethouder deze raadsperiode trof.

Puigdemont

De afgezette regionale Catalaanse leider Carles Puigdemont zit in België. De wegens rebellie aangeklaagde Puigdemont had daar een gesprek met de advocaat Paul Bekaert, bevestigde de raadsman maandag. Hij is naar eigen zeggen door Puigdemont aangesteld als raadsman.

Wat er verder in het nieuws is

Terrorcel

Gedetineerden die in speciale terrorismeafdelingen zitten in De Schie en Vught worden daar onder inhumane omstandigheden vastgehouden. Dat stellen Amnesty International en het Open Society Justice Initiative (OSJI) in een rapport dat dinsdag wordt gepubliceerd. „Mensen worden buitensporig lang opgesloten in hun cel en moesten stelselmatig vernederende visitaties ondergaan", leest het rapport.

Hulpvraag

Ruim 311.000 jongeren hebben in de eerste helft van dit jaar jeugdhulp gekregen, iets minder vergeleken met de 314.000 in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij gaat het om hulp aan jongeren tot 23 jaar en hun ouders bij psychische problemen, een verstandelijke beperking of bij opvoedproblemen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal kregen 181.000 jongens en 130.000 meisjes hulp.

Kerstbomen

De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) verwacht dit jaar een stijging van de verkoop van echte kerstbomen met 7 procent. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête onder de grootste kerstbomenkwekers van ons land.

Kevin Spacey

De organisatie achter de Internationale Emmy Awards heeft besloten Kevin Spacey geen oeuvreprijs aan te bieden tijdens de jaarlijkse awardshow volgende maand. De acteur zou een International Emmy Founders Award krijgen voor zijn carrière in film en tv en zijn werk als artistiek directeur van het prestigieuze Old Vic Theater in Londen. Nu hij ervan wordt beschuldigd zich als twintiger te hebben opgedrongen aan een veertienjarige, besloot de International Academy of Television Arts and Sciences de eer in te trekken.

Kevin Spacey (rechts) wordt ervan verdacht acteur Anthony Rapp (links) te hebben aangerand toen deze minderjarig was. Foto: ANP.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Verkeer

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor verkeershinder rond Utrecht in de ochtendspits dinsdag. Op de ring A12 Utrecht-Zuid is afrit Hoograven/Houten gedeeltelijk afgesloten vanwege asbestonderzoek. De hinder in het verkeer op de A12 duurt tot na de ochtendspits. De aansluitende N408 gaat naar verwachting rond 12.30 uur weer open.

Melkpakken

Boeren en burgers delen tijdens een actie duurzame melkpakken uit aan het personeel van AH. De CEO van AH krijgt een pak duurzame melk van Bart van Opzeeland, van Milieudefensie. Milieudefensie wil dat Albert Heijn de boeren een paar cent extra betaalt voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken.

Blinden op stations

Blinden en slechtzienden kunnen op alle stations in Nederland terecht. De afgelopen jaren is er op de stations in totaal voor 90 kilometer aan voelbare en zichtbare geleidelijnen op dezelfde manier aangelegd. Blinden en slechtzienden kunnen hierdoor in principe op elk station hun weg vinden. Vandaag wordt dit gevierd in Amersfoort. 

Aap

De chimpansee Marria leefde als mens 13 jaar in Portugal. Nu leert ze bij Stichting AAP te leven als een chimpansee. Op 31 oktober ontmoet Marria Sony, een rustige en sociaal vaardige chimp. De ontmoeting is live te volgen op groot scherm bij AAP in Almere.

IDFA

Het programma voor filmfestival IDFA wordt vandaag bekend gemaakt. Interim artistiek directeur Barbara Visser en programmeurs lichten de filmselectie voor de jubileumeditie toe. Er zijn korte previews van highlights uit het programma te zien.

Weer

Vandaag overheerst de bewolking en valt er af en toe lichte regen of motregen, vooral in de middag en avond in de noordelijke helft van het land. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 12°C. Er staat een matige, aan de kust (vrij) krachtige, zuidwestenwind.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!