Dit moet je weten op dinsdagochtend 31 oktober

Dit moet je weten op dinsdagochtend 31 oktober

Jelle Brandt Cortius betichtte Gijs van Dam van verkrachting. Deze zegt nu in Pauw dat het niet waar is. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

31 OKT 2017

Wat moet je weten op deze dinsdagochtend 31 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Brand

In een vleugel van een wooncomplex in Hellevoetsluis is maandagavond brand uitgebroken. De bewoners van zestien woningen moesten worden geëvacueerd. De bewoners zijn minder zelfredzaam, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Jelle Brand Cortius

De man die door Jelle Brandt Corstius van seksueel misbruik wordt beschuldigd, is televisieproducent Gijs van Dam. Hij reageerde maandagavond in het programma Pauw op de aantijgingen van zijn voormalige collega. Van Dam erkende dat hij seks met Brandt Corstius heeft gehad, maar dat er geen sprake was van dwang.

Motie van wantrouwen

De Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink (SP) heeft een motie van wantrouwen maandagavond overleefd. De motie werd met twintig tegen zeventien stemmen verworpen. Het was de derde afkeurende motie die de wethouder deze raadsperiode trof.

Puigdemont

De afgezette regionale Catalaanse leider Carles Puigdemont zit in België. De wegens rebellie aangeklaagde Puigdemont had daar een gesprek met de advocaat Paul Bekaert, bevestigde de raadsman maandag. Hij is naar eigen zeggen door Puigdemont aangesteld als raadsman.

Wat er verder in het nieuws is

Terrorcel

Gedetineerden die in speciale terrorismeafdelingen zitten in De Schie en Vught worden daar onder inhumane omstandigheden vastgehouden. Dat stellen Amnesty International en het Open Society Justice Initiative (OSJI) in een rapport dat dinsdag wordt gepubliceerd. „Mensen worden buitensporig lang opgesloten in hun cel en moesten stelselmatig vernederende visitaties ondergaan", leest het rapport.

Hulpvraag

Ruim 311.000 jongeren hebben in de eerste helft van dit jaar jeugdhulp gekregen, iets minder vergeleken met de 314.000 in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij gaat het om hulp aan jongeren tot 23 jaar en hun ouders bij psychische problemen, een verstandelijke beperking of bij opvoedproblemen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal kregen 181.000 jongens en 130.000 meisjes hulp.

Kerstbomen

De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) verwacht dit jaar een stijging van de verkoop van echte kerstbomen met 7 procent. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête onder de grootste kerstbomenkwekers van ons land.

Kevin Spacey

De organisatie achter de Internationale Emmy Awards heeft besloten Kevin Spacey geen oeuvreprijs aan te bieden tijdens de jaarlijkse awardshow volgende maand. De acteur zou een International Emmy Founders Award krijgen voor zijn carrière in film en tv en zijn werk als artistiek directeur van het prestigieuze Old Vic Theater in Londen. Nu hij ervan wordt beschuldigd zich als twintiger te hebben opgedrongen aan een veertienjarige, besloot de International Academy of Television Arts and Sciences de eer in te trekken.

Dit moet je weten op dinsdagochtend 31 oktober

Kevin Spacey (rechts) wordt ervan verdacht acteur Anthony Rapp (links) te hebben aangerand toen deze minderjarig was. Foto: ANP.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Verkeer

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor verkeershinder rond Utrecht in de ochtendspits dinsdag. Op de ring A12 Utrecht-Zuid is afrit Hoograven/Houten gedeeltelijk afgesloten vanwege asbestonderzoek. De hinder in het verkeer op de A12 duurt tot na de ochtendspits. De aansluitende N408 gaat naar verwachting rond 12.30 uur weer open.

Melkpakken

Boeren en burgers delen tijdens een actie duurzame melkpakken uit aan het personeel van AH. De CEO van AH krijgt een pak duurzame melk van Bart van Opzeeland, van Milieudefensie. Milieudefensie wil dat Albert Heijn de boeren een paar cent extra betaalt voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken.

Blinden op stations

Blinden en slechtzienden kunnen op alle stations in Nederland terecht. De afgelopen jaren is er op de stations in totaal voor 90 kilometer aan voelbare en zichtbare geleidelijnen op dezelfde manier aangelegd. Blinden en slechtzienden kunnen hierdoor in principe op elk station hun weg vinden. Vandaag wordt dit gevierd in Amersfoort.

Aap

De chimpansee Marria leefde als mens 13 jaar in Portugal. Nu leert ze bij Stichting AAP te leven als een chimpansee. Op 31 oktober ontmoet Marria Sony, een rustige en sociaal vaardige chimp. De ontmoeting is live te volgen op groot scherm bij AAP in Almere.

IDFA

Het programma voor filmfestival IDFA wordt vandaag bekend gemaakt. Interim artistiek directeur Barbara Visser en programmeurs lichten de filmselectie voor de jubileumeditie toe. Er zijn korte previews van highlights uit het programma te zien.

Weer

Vandaag overheerst de bewolking en valt er af en toe lichte regen of motregen, vooral in de middag en avond in de noordelijke helft van het land. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 12°C. Er staat een matige, aan de kust (vrij) krachtige, zuidwestenwind.

BEKIJK OOK


Views

200+

Smartengeld voor nabestaanden omgekomen militairen

Militairen dragen de kisten van de twee in Mali omgekomen militairen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

De nabestaanden van drie omgekomen militairen krijgen smartengeld van het ministerie van Defensie. Het gaat om de nabestaanden van de commando die omkwam bij een schietoefening in Ossendrecht en twee omgekomen militairen in Mali. Dat bevestigt advocaat Michael Ruperti.

'Verbeterd aanbod'

Het ministerie had eerder het standaardbedrag van 20.000 euro geboden, maar daar gingen de nabestaanden niet mee akkoord. Een ,,verbeterd aanbod", persoonlijk gedaan door minister Ank Bijleveld, is daarna wel geaccepteerd. Vooral dat de minister dit aanbod zelf heeft gedaan, wordt gewaardeerd door de opgeluchte nabestaanden, aldus de advocaat. Het precieze bedrag wordt niet bekendgemaakt.


Views

100+

Sluiting vier gevangenissen alsmaar dichterbij

Al eerder ging een deel van de gevangenis in Zoetermeer dicht. Nu lijkt de hele gevangenis gesloten te gaan worden. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

De plannen van het kabinet om vier gevangenissen te sluiten, lijkt realiteit te gaan worden. De gevangenissen in Zoetermeer, Zeist, Almere en Zwaag zouden geen lange toekomst meer voor zich hebben.

Van leegstand naar sluiting

Dat cellen in gevangenissen steeds vaker leeg waren, is geen onbekend beeld meer. Maar het sluiten van gevangenissen werd vaak uitgesteld. Toch lijkt het gevangeniswezen er nu echt aan te moeten geloven. Ingewijden vertellen aan het AD over de plannen over de sluiting van de gevangenissen.


Views

100+

De elektronicazaak als dagelijks uitje

De elektronicazaak als dagelijks uitje

Jack Reijffers.

In samenwerking met BCC

3 UUR

Nederlanders komen gemiddeld 1,2 keer per jaar in een elektronicawinkel, zo wijst onderzoek uit. Maar er zijn bijzondere uitzonderingen. Sommige mensen komen er zelfs vaker dan in de supermarkt.

Met de opkomst van het online shoppen wordt het weleens vergeten, maar fysieke winkels hebben nog wel degelijk een belangrijke functie in onze maatschappij. Ze vormen ontmoetingsplekken waar klanten terechtkunnen voor service, maar ook voor een gezellig praatje. Het filiaal van BCC in het Limburgse Beek is zo’n winkel die meer is dan een plek voor aan- en verkopen.

Functie in de buurt


Views

200+

Kabinet wil nationale vliegtaks

Een vliegtuig landt op de polderbaan van Schiphol. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Het kabinet wil een nationale vliegtaks invoeren, door middel van een vliegbelasting op lawaaiige en vervuilende vliegtuigen. Als dat niet lukt, moeten Nederlandse reizigers straks via een tickettaks extra belasting betalen.

Plan Europese belasting van de baan

De bedoeling was om de vliegtaks op Europees niveau in te voeren. Maar het kabinet krijgt het in Brussel niet voor elkaar om nog voor 2021 een Europese belasting te introduceren. D66-staatssecretaris Snel van het ministerie van Financiën wil daarom nu de belasting op nationaal niveau invoeren. Dat hebben bronnen bevestigd aan De Telegraaf. De staatssecretaris stuurt binnenkort hierover een brief naar de Tweede Kamer.


Views

100+

Lees de Metro van woensdag 20 juni nu al online

Lees de Metro van woensdag 20 juni nu al online

De metro van woensdag 20 juni 2018.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De krant van woensdag 20 juni is klaar, gedrukt en woensdagochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd en nieuwsgierig naar wat er in staat?

Voorproefje: we besteden onder andere aandacht aan de staking in het streekvervoer. Vanaf maandag leggen buschauffeurs opnieuw het werk neer, en als de werkgevers niet snel met oplossingen komen zelfs ’voor onbepaalde tijd’. Studenten maken zich zorgen. De toetsweken komen eraan en veel van hen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer. Heb jij een auto? Check dan #lievelift op social media. Metro wil reizigers koppelen aan automobilisten.

Verder hebben we aandacht voor de temperatuur, die donderdag opeens met tien graden daalt. Hoe dat kan, en hoe het fenomeen heet, legt weerman Jordi Huirne van Weeronline aan je uit. Ook schetsen we een profiel van XXXtentacion, de 20-jarige rapper die maandagnacht is doodgeschoten in Miami. Wie hij was? Dat lees je woensdag in Metro.


Views

300+

Bezoekers van festival Milkshake mogen naakt

Festival Milkshake krijgt een 'nude area'

Er komt een 'nude area' waar mensen alleen naakt naar binnen kunnen. Foto: Milkshake Festival en Dennis Bouman

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het populaire festival Milkshake, dat 28 en 29 juli in Amsterdam plaatsvindt, krijgt dit jaar een een 'nude area' waar mensen alleen naakt naar binnen kunnen om zich 'ultiem vrij te voelen'. Het terrein heeft een speciale eigen ingang en je moet bij binnenkomst al je kleren uittrekken.

Verrekijkers

Wie in dit gebied naar binnen wil, kan gebruik maken van extra kluisjes bij de ingang. Op het terrein kunnen bezoekers onder meer deelnemen aan naked yoga, jeu de boules, twister, badminton, volleybal, kantklossen, punniken en bodypaint. Ook kunnen de nudisten met verrekijkers gluren naar de geklede mensen op terrein.


Views

500+

'Gemeenten moeten zelf vuurwerk kunnen verbieden'

'Gemeenten moeten zelf vuurwerk kunnen verbieden'

ChristenUnie en D66 willen dat het kabinet de wet wijzigt om dit mogelijk te maken. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Gemeenten moeten zelf de bevoegdheid krijgen om tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod in te voeren. ChristenUnie en D66 willen dat het kabinet de wet wijzigt om dit mogelijk te maken.

Geen verbod

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid opstelde over de jaarwisseling. De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te voeren, maar het kabinet liet eerder deze maand weten dat advies niet over te nemen.


Views

400+

Politie zoekt Romy (15): 'Situatie is zorgelijk'

Vermiste Romy (15) uit Marknesse is weer terecht

De politie is op zoek naar de vermiste Romy (15). Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De politie heeft dinsdag uren gezocht naar het vermiste meisje Romy (15) uit Marknesse, een dorp in de Noordoostpolder. Inmiddels is het meisje weer terecht.

Romy is in goede gezondheid aangetroffen en herenigd met haar familie.


Views

2k+

Dieren levend gekookt in Nederlandse slachthuizen

Dieren levend gekookt in Nederlandse slachthuizen

In totaal zijn in Nederland 180 slachthuizen waar runderen, schapen en varkens worden geslacht. Foto ter illustratie: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Nederlandse slachthuizen maken zich schuldig aan ernstige dierenmishandeling. Zo worden er varkens verdronken in een gloeiend heet waterbad en worden kalveren en schapen levend gevild.

48 boetes

Dat blijkt uit rapporten die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In ruim twee jaar tijd heeft de organisatie 48 boetes opgelegd aan negentien verschillende slachthuizen.


Views

1k+

Wie geef jij een #lievelift?

De stakingen in het streekvervoer heeft dit jaar al veel reizigers geraakt. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Vanaf maandag leggen buschauffeurs in het streekvervoer opnieuw het werk neer. Maar dan in het héle land en als de werkgevers niet snel met oplossingen komen zelfs ’voor onbepaalde tijd’. Studenten maken zich zorgen. De toetsweken komen eraan en veel van hen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer.

#lievelift

Heb jij een auto? Check dan #lievelift op social media. Metro wil reizigers koppelen aan automobilisten. Een soort #stormpoolen inderdaad! Stuur gelijk even een selfie met de reizigers naar @Metro op Twitter. Geven wij jullie een mooie plek in de krant.


Views

600+

Ryanair pleit voor alcoholbeperking op luchthavens

Ryanair pleit voor alcoholbeperking op luchthavens

De druppel die de emmer voor Ryanair deed overlopen was het incident van afgelopen weekend. Foto: EPA.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Ryanair is helemaal klaar met dronken passagiers. De Ierse luchtvaartmaatschappij wil daarom dat luchthavens ingrijpen en voortaan nog maar maximaal twee alcoholische drankjes per persoon verkopen.

Tussenlanding

De druppel die de emmer voor Ryanair deed overlopen was het incident van afgelopen weekend. Toen liep een vlucht van Dublin naar Ibiza totaal uit de hand. Er was een tussenlanding in Parijs nodig om drie dronkenlappen van boord te gooien.


Views

600+

'Je blijft maar doorgaan, ook al kun je niet meer'

'Je blijft maar doorgaan, ook al kun je niet meer'

Ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Een ‘sluipmoordenaar die op elk moment kan toeslaan.’ Zo noemt de 26-jarige student Film- en Televisiewetenschap Matthijs Meulblok zijn burn-out, die hij naar eigen zeggen pas sinds een paar weken echt heeft overwonnen. Matthijs studeert nu én heeft een parttime-baan, iets wat slechts een jaar geleden nog niet mogelijk was.

„Dat is anderhalf jaar geleden ontstaan, dat ik tegen een burn-out zat. Heel simpel gezegd wilde ik te veel doen en stond er te veel druk op me”, vertelt Matthijs. „Na een aantal therapiesessies kwam uit dat ik eigenlijk een soort onderliggende angst heb om eenzaam te worden. Daarom wil ik me altijd laten zien en mezelf bewijzen. Daar komt een ambitie uit voort die ook wordt gevoed door de huidige maatschappij: we willen onszelf zo goed mogelijk laten en het beste uit onszelf halen. Daar ben ik helemaal niet op tegen, maar ik merk dat je zo in een negatieve spiraal terecht kan komen als niemand je tegenhoudt of voor de gevaren doet waken.”

'Je blijft maar doorgaan, ook al kun je niet meer'

Matthijs Meulblok. / Saskia Koopmanschap


Views

1k+

Twee jaar cel en tbs geëist voor doden Savannah

Twee jaar cel en tbs geëist voor doden Savannah

Het lichaam van Savannah werd in juni vorig jaar in een sloot op een industrieterrein gevonden. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Twee jaar cel en twee jaar jeugd-tbs. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen de 17-jarige jongen die ervan wordt verdacht de 14-jarige Savannah uit Bunschoten vorig jaar juni te hebben gedood. Het is de maximale straf die iemand van onder de achttien kan krijgen.

Moord

Het OM beschuldigt de jongen van moord, omdat hij Savannah met voorbedachten rade zou hebben gedood. De jongen blijft ontkennen dat hij iets met haar dood te maken heeft.


Views

900+

'Geen terroristisch motief aanrijding Pinkpop' / ANP

'Geen terroristisch motief aanrijding Pinkpop'

Hulpdiensten in de buurt waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf. Daarbij is een dode gevallen en zijn drie voetgangers zwaargewond geraakt. Het incident gebeurde op de Mensheggerweg in de buurt van Camping B van het Pinkpopfestival. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag laten weten dat de bestuurder van de auto van de dodelijke aanrijding maandagochtend bij de Pinkpopcamping, geen terroristisch motief had. De 34-jarige man uit Heerlen zit sinds maandag vast nadat hij zichzelf had gemeld bij de politie.

Beperkingen

Het onderzoek naar het ongeluk gaat volop verder. Het OM en de politie zijn bezig met het technisch recherchewerk, het horen van getuigen en het optekenen van de verklaring van de verdachte. De man zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Het OM wil nog niet meer kwijt over het onderzoek.


Views

800+

Stationspianist Hans Jansen doet 't alsnog

Bloemen voor Hans Jansen (r) na het alsnog bespelen van de piano in Enschede. Foto NS

Foto van 'Kyrie Stuij'

18 JUN 2018

Ken je hem nog? Die muzikant die binnen één dag alle stationspiano’s van Nederland probeerde te bespelen, maar dat record nèt niet vestigde vanwege vertraging met de trein? Nou, hij heeft het gisteren alsnog afgemaakt.

Door de vertraging werd de Zwolse muzikant eind mei gedwongen om station Enschede over te slaan. Jammer, vonden Mustafa Hosgoren en Onur Yurukel, bekend als de ‘selfieconducteurs’ van de NS. Zij nodigden Jansen uit om alsnog te komen spelen op de stationspiano in Enschede.

Hans Jansen tijdens zijn eerste poging op station Amsterdam Centraal. Foto: Guus van de Wetering.


Views

700+

Verslagenheid na drama Pinkpop

Bezoekers van Pinkpop kunnen moeilijk bevatten wat er is gebeurd. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

18 JUN 2018

Hij was nog maar 35 jaar: Gilles Boux de Casson. Muziekliefhebber. Vrijwilliger bij verschillende poppodia. En dit weekend stak hij onbetaald de handen uit de mouwen voor Pinkpop, het festival vlakbij zijn woonplaats Heerlen.

Met een groepje festivalbezoekers staat hij zondagnacht rond 04.00 uur aan de Mensheggerweg in Landgraaf. Gilles is net klaar met werken en staat vermoedelijk wat na te praten. Daar, op dat moment, maakt de bestuurder van een wit bestelbusje een einde aan zijn leven. De andere bezoekers, een 30-jarige man uit Landgraaf, een 26-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Heerlen, raken zeer ernstig gewond. De bestuurder rijdt door.

Intensieve zoektocht


Views

1k+

Jubilerend VV Eenrum verloot vakantiehuis en auto

Jubilerend VV Eenrum verloot vakantiehuis en auto

Je kunt een volledig ingerichte vakantievilla voor zes personen winnen. Foto: Funda/VV Eenrum.

Foto van 'Amarins de Boer'

18 JUN 2018

Een nieuw kunstgrasveld, een renovatie aan het sportcomplex en een overkapping voor het publiek. Zomaar een paar wensen van de Groningse voetbalvereniging Eenrum. Omdat ze liever niet hun hand willen ophouden bij de gemeente, zijn ze een loterij gestart. Met als hoofdprijs een vakantievilla ter waarde van 150.000 euro.

Voetbalvereniging Eenrum bestaat dit jaar precies honderd jaar, vertelt Hans Oorebeek (51), een van de initiatiefnemers van de loterij. „Honderd jaar is natuurlijk prachtig, maar we willen graag nog minstens honderd jaar vooruit." Eenrum is een dorp met 1500 inwoners en ligt in een krimpgebied. „Om aantrekkelijk te blijven, heeft de club een boost nodig.”

Kansspelautoriteit


Views

1k+

Onder andere Georgina Verbaan uitte haar onvrede over de situatie. Foto: ANP

BN'ers uiten felle kritiek op immigratiebeleid VS

Onder andere Georgina Verbaan uitte haar onvrede over de situatie. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 JUN 2018

Veel BN’ers hebben zich op maandag kritisch uitgesproken over het immigratiebeleid van de Verenigde Staten. Er zijn daar de afgelopen weken zo’n tweeduizend kinderen van hun ouders gescheiden, nadat ze de grens waren overgestoken. Onder andere actrice Georgina Verbaan roept Mark Rutte nu op om Trump aan te spreken op de benarde situatie.

Zero tolerance

Het scheiden van gezinnen is al langer aan de gang in Amerika, maar de afgelopen weken gebeurt het vaker dan voorheen. Dat is te wijten aan het zerotolerancebeleid dat in mei werd aangekondigd. Minister van Justitie, Jeff Sessions, verklaarde daarbij dat „iedereen die illegaal de grens oversteekt, vervolgt wordt.” Als gevolg hiervan worden ouders vastgezet en komen kinderen onder toezicht te staan in grote opvangcentra.


Views

1k+

Camera videoBelachelijk gemaakte borstbeeld Ronaldo vervangen

Het nieuwe borstbeeld van Christiano Ronaldo / Foto: ANP

Foto van 'E.Westland'

18 JUN 2018

Op de dag dat Christiano Ronaldo voor Portugal een hattrick scoorde tegen de Spanjaarden, afgelopen vrijdag, besloten de Portugezen dat hun nationale held niet langer met een niet-lijkend standbeeld geëerd kan worden. Het volop belachelijk gemaakte standbeeld is vervangen door een andere.

Even terug naar maart vorig jaar. Op het vliegveld van Madeira werd een borstbeeld van de gevierde voetballer onthuld. Direct werd het door velen weggehoond. Beeldhouwer Emanuel Santos beweerde echter dat het werk „een kwestie van smaak was" , schrijft BBC.


Views

500+