Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 3 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op dinsdagochtend 3 oktober

Wat moet je weten op deze dinsdagochtend 3 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Dodental Las Vegas verder opgelopen

Het dodental van de schietpartij bij een countryfestival in Las Vegas is opgelopen tot 59. Er zijn bovendien 527 gewonden gevallen. De 64-jarige Stephen Paddock opende het vuur op de bezoekers vanaf de 31e etage van het Mandalay Bay Hotel. Hij kon minutenlang zijn gang gaan totdat het rookalarm afging.

De politie trof de man dood aan in zijn hotelkamer; hij had zelfmoord gepleegd. Er lagen 23 geweren in de kamer en ook in zijn huis in Mesquite, Nevada werden nog 17 wapens aangetroffen. Het motief voor de daad blijft vooralsnog onbekend. Ook zijn familie is met stomheid geslagen „We staan nog steeds perplex”, vertelde Paddock’s broer in Orlando. Volgens de politie heeft de dader geen banden met terreurgroepen.

Mensen slaan op de vlucht voor de schietpartij. Foto: David Becker/Getty Images/AFP

Rocklegende Tom Petty overleden

De Amerikaanse rockster Tom Petty (66) is overleden aan een hartstilstand. Hij werd op zondagavond in kritieke toestand aangetroffen in zijn woning en naar het ziekenhuis gebracht. Dat mocht niet meer baten.

Er heerste vannacht verwarring over de toestand van de zanger. CBS News meldde dat Petty om het leven was gekomen, maar dat bericht werd ingetrokken. De manager van de rockster bevestigde dinsdagochtend dat Petty wel overleden is.

De zanger werd wereldberoemd met zijn band The Heartbreakers, opgericht in 1976. Ze scoorden diverse hits, zoals American Girl, Refugee en I Won’t Back Down. Daarnaast was hij lid van The Traveling Wilburys (met Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison en Jeff Lyne). Onlangs sloot hij zijn Amerikaanse tournee af in de Hollywood Bowl.

Bloemen bij Petty's ster op de Hollywood Walk of Fame. Foto: EPA/MIKE NELSON

Dijksma: NS en ProRail ‘tegenvallend’ gepresteerd

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) is niet tevreden met de prestaties van de NS en ProRail op de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en België. Ze noemt de eerste helft van het jaar ‘ronduit tegenvallend’. Opnieuw dreigt een boete voor de bedrijven; in 2016 kregen ze samen een boete van 2.3 miljoen euro.

Veel van de treinen rijden niet op tijd. Dijksma „verwacht van NS en ProRail dat zij er alles aan zullen blijven doen om zich in de tweede helft van dit jaar te revancheren”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. NS en ProRail hebben de staatssecretaris echter laten weten dat ze geen verbetering durven te beloven.

NS en ProRail presteren volgens staatssecretaris Dijksma onder de maat met de HSL. Foto: ANP

Berlijn: 250 kilo zware bom onschadelijk gemaakt

In Duitsland is een 250 kilo zware bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De bom werd maandagmiddag ontdekt tijdens werkzaamheden in Berlijn. Zeker 10.000 mensen moesten worden geëvacueerd. In de nacht van maandag op dinsdag werd bekend gemaakt dat de operatie achter de rug is. De omwonenden mogen weer terugkeren naar hun woningen, meldt de politie.

Ondanks dat de oorlog meer dan 70 jaar geleden is, worden ieder jaar nog bommen en munitie ontdekt in Duitsland. Eerder dit jaar moesten zeker 60.000 mensen hun huis verlaten toen in Frankfurt een enorme bom werd ontdekt.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Hennis moet zich verantwoorden

Minister Jeanine Hennis (Defensie) moet zich op dinsdagmiddag verdedigen na harde kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dit rapport komt naar aanleiding van een ongeluk met een mortiergranaat vorig jaar juli dat het leven kostte aan militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Het is maar de vraag of Hennis aanblijft.

Volgens de OVV is Defensie ‘ernstig tekortgeschoten’. De mortieren waren onveilig en hadden nooit gebruikt mogen worden. Hennis kreeg ook kritiek omdat zij geen contact had opgenomen met nabestaanden. Dit weekend heeft de minister alsnog haar excuses aangeboden aan de familie van de omgekomen militairen

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in Mali. Foto: ANP

Verder in het nieuws

Schnitzelgate krijgt vervolg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Vegetarische Slager gesommeerd om diverse productnamen te veranderen. Het zou gaan om namen als ‘Visvrije tonyn’, ‘Kipstuckjes’ en ‘Gerookte speckjes’. De NVWA is van mening dat de namen misleidend zijn. Dat meldt de Volkskrant.

Mede-oprichter Niko Koffeman zegt dat er sprake is van een ‘politiek gemotiveerde actie’ waar de vleeslobby achterzit. Vergelijkbare producenten, zoals Vivera en Good Bite, hebben namelijk geen bericht gehad van de autoriteit.

De discussie werd in 2012 aangezwengeld door CDA-kamerlid Jaco Geurts. Hij stelde toen Kamervragen over de naamgeving van vleesvervangers. De term ‘schnitzelgate’ was geboren.

Het weer

We krijgen vandaag te maken met wisselvallig weer. De zon laat zich geregeld zien, maar er is ook bewolking. Lokaal kan er een bui vallen. Vanmiddag wordt het in het zuiden van het land droog. De maximumtemperatuur ligt tussen de 15 tot 16 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.