In het nieuws

Waarom moeten we ordehandhavers serieus bewapenen?

Waarom moeten we ordehandhavers serieus bewapenen?

Politieagenten hebben voorlopig het monopolie op geweld. Verandert dit binnenkort? / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

23 SEP 2017

Als het aan directeur Rienk Hoff van de dienst Handhaving en Toezicht Amsterdam ligt, worden handhavers van de openbare orde in zijn stad straks uitgerust met pepperspray en wapenstokken. Tegenover het Parool zegt hij: „Anders dan in veel andere, kleinere gemeenten, hebben de Amsterdamse handhavers behalve die in het openbaar vervoer geen wapenstok en heeft niemand pepperspray. Dit wordt als een groot gemis ervaren." Waar komt deze wens vandaan?

De uitspraken van Hoff lijken in ieder geval een reactie op het geweld waar handhavers met enige regelmaat mee te maken krijgen. „Handhavers worden steeds meer in de avond en de nacht ingezet en krijgen daarmee ook met meer agressie en geweld te maken", zo zegt Hoff. Ook overdag is het echter niet altijd veilig. Op 6 september werd een man beboet voor fout parkeren op het Bernhardplein in Amsterdam. Dat kon de man duidelijk niet hebben: hij stapte in de auto, reed de handhaver aan en reed vervolgens met het slachtoffer op zijn motorkap nog een paar meter door.

Waarom moeten we ordehandhavers serieus bewapenen?

Boetes uitschrijven behoort tot de taken van BOA's. / ANP

Een scenario dat in bijvoorbeeld Schijndel niet had kunnen voorkomen. Schijndel is namelijk een van de „kleinere gemeenten" waar een handhaver, in dit geval een BOA, met wapens mag lopen. En dat is hard nodig, zo vertelde BOA Arnoud Jakobs eerder tegenover NRC.nl. Anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. „Ga zelf maar eens ’s nachts tegenover een stel mafketels staan. Onbewapend."

Neppolitie

De weerstand tegen dergelijke maatregelen is niet gering. Vooral bij de politie ligt het onderwerp gevoelig. Ten eerste betekent het dat de politie het geweldsmonopolie verliest, iets waar politieagenten toch voor opgeleid worden.

Waarom moeten we ordehandhavers serieus bewapenen?

In het Amsterdamse openbaar vervoer hebben handhavers inmiddels wel wapenstokken. / ANP

Ten tweede worden andere handhavers door politieagenten vaak niet als volwaardige politie gezien. Dat leidt tot uitspraken als „Zozo, dus jíj mag ook bekeuren?" en benamingen als „werkloze met een Melkertbaan", aldus Jakobs.

Het geleidelijke proces is ondanks alle weerstand al langer gaande. BOA's in het Amsterdamse openbaar vervoer lopen bijvoorbeeld al sinds 2016 met een wapenstok. Tot een definitieve stap lijkt het echter nog niet te komen. Tegenover Metro vertelt woordvoerder Bas Bruijns van onder meer Openbare Orde en Veiligheid in Amsterdam dat hij kennis heeft genomen van het stuk, maar dat het nog geen Amsterdams beleid is en dat het voorstel van Hoff voorlopig nog niet aan de orde is.


Views

300+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+