Waarom moeten we ordehandhavers serieus bewapenen?

Waarom moeten we ordehandhavers serieus bewapenen?

Politieagenten hebben voorlopig het monopolie op geweld. Verandert dit binnenkort? / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

23 SEP 2017

Als het aan directeur Rienk Hoff van de dienst Handhaving en Toezicht Amsterdam ligt, worden handhavers van de openbare orde in zijn stad straks uitgerust met pepperspray en wapenstokken. Tegenover het Parool zegt hij: „Anders dan in veel andere, kleinere gemeenten, hebben de Amsterdamse handhavers behalve die in het openbaar vervoer geen wapenstok en heeft niemand pepperspray. Dit wordt als een groot gemis ervaren." Waar komt deze wens vandaan?

De uitspraken van Hoff lijken in ieder geval een reactie op het geweld waar handhavers met enige regelmaat mee te maken krijgen. „Handhavers worden steeds meer in de avond en de nacht ingezet en krijgen daarmee ook met meer agressie en geweld te maken", zo zegt Hoff. Ook overdag is het echter niet altijd veilig. Op 6 september werd een man beboet voor fout parkeren op het Bernhardplein in Amsterdam. Dat kon de man duidelijk niet hebben: hij stapte in de auto, reed de handhaver aan en reed vervolgens met het slachtoffer op zijn motorkap nog een paar meter door.

Waarom moeten we ordehandhavers serieus bewapenen?

Boetes uitschrijven behoort tot de taken van BOA's. / ANP

Een scenario dat in bijvoorbeeld Schijndel niet had kunnen voorkomen. Schijndel is namelijk een van de „kleinere gemeenten" waar een handhaver, in dit geval een BOA, met wapens mag lopen. En dat is hard nodig, zo vertelde BOA Arnoud Jakobs eerder tegenover NRC.nl. Anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. „Ga zelf maar eens ’s nachts tegenover een stel mafketels staan. Onbewapend."

Neppolitie

De weerstand tegen dergelijke maatregelen is niet gering. Vooral bij de politie ligt het onderwerp gevoelig. Ten eerste betekent het dat de politie het geweldsmonopolie verliest, iets waar politieagenten toch voor opgeleid worden.

Waarom moeten we ordehandhavers serieus bewapenen?

In het Amsterdamse openbaar vervoer hebben handhavers inmiddels wel wapenstokken. / ANP

Ten tweede worden andere handhavers door politieagenten vaak niet als volwaardige politie gezien. Dat leidt tot uitspraken als „Zozo, dus jíj mag ook bekeuren?" en benamingen als „werkloze met een Melkertbaan", aldus Jakobs.

Het geleidelijke proces is ondanks alle weerstand al langer gaande. BOA's in het Amsterdamse openbaar vervoer lopen bijvoorbeeld al sinds 2016 met een wapenstok. Tot een definitieve stap lijkt het echter nog niet te komen. Tegenover Metro vertelt woordvoerder Bas Bruijns van onder meer Openbare Orde en Veiligheid in Amsterdam dat hij kennis heeft genomen van het stuk, maar dat het nog geen Amsterdams beleid is en dat het voorstel van Hoff voorlopig nog niet aan de orde is.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Code rood en slagen voor je rijexamen: Sanne deed 't

Het was maandag code rood, maar dat weerhield Sanne er niet van 'gewoon' haar rijexamen te doen. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 16:42

Alle automobilisten werden maandag afgeraden om de weg op te gaan. Het KNMI gaf code rood af omdat er kans was op zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Sanne Groeneveld legde die waarschuwing naast zich neer, terwijl ze niet eens een rijbewijs heeft. Zij had maandag haar rijexamen en flikte het ook nog om te slagen.

„Ik had zoiets van: we zijn er nu toch, niet geschoten is altijd mis", vertelt de 19-jarige tegenover RTL Nieuws. „Aan de ene kant heeft het weer me misschien wel een beetje geholpen omdat iedereen op de weg heel voorzichtig was. Maar het examen ging best goed, ik ben niet een keer geslipt en heb geen cruciale fouten gemaakt."

Bakker verkoopt oliebollen met Tony's Chocolonely

Bakker verkoopt oliebollen met Tony's Chocolonely

Zijn de oliebollen met Tony's Chocolonely straks ook zo populair? / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 16:19

Wie trek heeft in zowel een oliebol als een stuk Tony's Chocolonely-chocolade, kan de komende tijd terecht bij oliebollenkraam Coppelmans in Valkenswaard. Daar verkoopt men namelijk oliebollen die gevuld zijn met de chocolade van het populaire merk.

Het gaat om de smaak karamelzeezout. Een foto van de bijzondere snack werd gedeeld op Facebook en heeft anderhalf duizend reacties opgeroepen. De prijs die bij de oliebollen op de foto staat is 2 euro per stuk.

Kerstmarkt op z'n Amsterdams met 200 liter glühwein

Dit is Sparrie, kerstboomkind van Bas Kosters en je kunt hem -samen met Bas- zelf maken tijdens Past Present Parade

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 15:14

Om al helemaal in de stemming te komen: Amsterdamse kerstmarkten in alle soorten en maten. Ook voor de haters trouwens, want er is er zelfs eentje met een Christmas escape room.

Fonkelende (oog)ballen

Nieuwe eersteklas van Emirates is kleine hotelkamer

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

VANDAAG, 12:07

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.

Zo vlieg je eersteklas met Emirates

Co de Roodt bekend in heel Nederland wegens naam

Ja, zo heet ze echt! ©Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 09:50

De 83-jarige Co de Roodt zal gisteren met een behoorlijk scheef gezicht naar haar scherm gekeken hebben. Toen de sneeuw met bakken uit de hemel kwam, kreeg deze Rotterdamse oma vooral te maken met een figuurlijke lawine van berichten in haar inbox.

Op videoplatform Dumpert was iemand erachter gekomen dat haar naam wel heel erg leek op die van het weeralarm. Inmiddels is de screenshot ongeveer 320.000 keer bekeken.

Makkelijker geld terug bij vergeten uitcheck ov-chip

Bijna vergeten uit te checken. Toch vergeten? Dan is geld terugvragen nu makkelijker. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

GISTEREN

Het wordt makkelijker om te veel betaald geld na een vergeten uitcheck met de ov-chipkaart terug te vragen. Het bedrijf achter de ov-chipkaart gaat je namelijk actief op een gemiste uitcheck wijzen.

Niet terugvragen

Snowfacechallenge: een 3D-afdruk van je gezicht

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Spelen in de sneeuw vinden we allemaal leuk, maar Janneke Pouw (14) had er wel heel veel lol in. Ze had namelijk 'opeens' zin om haar gezicht in de verse sneeuw te drukken, en maakte hier een foto van. Het resultaat: een perfecte 3D-afdruk van haar gezicht.