Waarom moeten we ordehandhavers serieus bewapenen?

23 september 2017 om 13:28 door Imre Himmelbauer
Waarom moeten we ordehandhavers serieus bewapenen?
Politieagenten hebben voorlopig het monopolie op geweld. Verandert dit binnenkort? / ANP

Als het aan directeur Rienk Hoff van de dienst Handhaving en Toezicht Amsterdam ligt, worden handhavers van de openbare orde in zijn stad straks uitgerust met pepperspray en wapenstokken. Tegenover het Parool zegt hij: „Anders dan in veel andere, kleinere gemeenten, hebben de Amsterdamse handhavers behalve die in het openbaar vervoer geen wapenstok en heeft niemand pepperspray. Dit wordt als een groot gemis ervaren." Waar komt deze wens vandaan?

De uitspraken van Hoff lijken in ieder geval een reactie op het geweld waar handhavers met enige regelmaat mee te maken krijgen. „Handhavers worden steeds meer in de avond en de nacht ingezet en krijgen daarmee ook met meer agressie en geweld te maken", zo zegt Hoff. Ook overdag is het echter niet altijd veilig. Op 6 september werd een man beboet voor fout parkeren op het Bernhardplein in Amsterdam. Dat kon de man duidelijk niet hebben: hij stapte in de auto, reed de handhaver aan en reed vervolgens met het slachtoffer op zijn motorkap nog een paar meter door.

Boetes uitschrijven behoort tot de taken van BOA's. / ANP

Een scenario dat in bijvoorbeeld Schijndel niet had kunnen voorkomen. Schijndel is namelijk een van de „kleinere gemeenten" waar een handhaver, in dit geval een BOA, met wapens mag lopen. En dat is hard nodig, zo vertelde BOA Arnoud Jakobs eerder tegenover NRC.nl. Anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. „Ga zelf maar eens ’s nachts tegenover een stel mafketels staan. Onbewapend."

Neppolitie

De weerstand tegen dergelijke maatregelen is niet gering. Vooral bij de politie ligt het onderwerp gevoelig. Ten eerste betekent het dat de politie het geweldsmonopolie verliest, iets waar politieagenten toch voor opgeleid worden.

In het Amsterdamse openbaar vervoer hebben handhavers inmiddels wel wapenstokken. / ANP

Ten tweede worden andere handhavers door politieagenten vaak niet als volwaardige politie gezien. Dat leidt tot uitspraken als „Zozo, dus jíj mag ook bekeuren?" en benamingen als „werkloze met een Melkertbaan", aldus Jakobs.

Het geleidelijke proces is ondanks alle weerstand al langer gaande. BOA's in het Amsterdamse openbaar vervoer lopen bijvoorbeeld al sinds 2016 met een wapenstok. Tot een definitieve stap lijkt het echter nog niet te komen. Tegenover Metro vertelt woordvoerder Bas Bruijns van onder meer Openbare Orde en Veiligheid in Amsterdam dat hij kennis heeft genomen van het stuk, maar dat het nog geen Amsterdams beleid is en dat het voorstel van Hoff voorlopig nog niet aan de orde is.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!