Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 24 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

September: maand van natuurrampen

Opnieuw is Mexico getroffen door een aardbeving. Zondag werd de westelijke kust van het land getroffen. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend.

Vierde aardbeving voor Mexico

Het is de vierde keer deze maand dat Mexico wordt getroffen door een aardbeving. Het epicentrum ligt ongeveer 99 kilometer ten zuidwesten van de stad Tonala in de deelstaat Chiapas. De schok van de aardbeving had een kracht van 5,9 op de schaal van Richter.

Zaterdag werd de zuidelijke deelstaat Oaxaca getroffen door een aardbeving, met een kracht van 6,1. En afgelopen dinsdag had er ook al een aardbeving plaats in het land. Deze had een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen ruim driehonderd mensen om het leven.

Begin september werd Mexico getroffen door een beving met een kracht van 8,1. Er kwamen tientallen mensen om en onder meer de zuidelijke stad Juchitán werd hard getroffen.

Maand van de natuurrampen

September lijkt wel de maand van de natuurrampen te zijn. Mexico was niet het enige land dat er mee te maken had. De Verenigde Staten en Midden-Amerika werden deze maand flink getroffen door orkanen. De eerste orkaan, Harvey, kwam eind augustus aan land in de staat Texas in de Verenigde Staten. De schade ten gevolge van Harvey loopt op tot 152 miljard euro.

Na Harvey was het de beurt aan orkaan Irma. Ze kwam aan land bij de eilanden Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba. Irma haalde windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur. Het was de op één na krachtigste orkaan die het Caribisch gebied gekend heeft. De orkaan volgde haar weg naar de Verenigde Staten en kwam aan land in Florida waar ze nog meer schade veroorzaakte.

Na Irma kwam orkaan José. Deze orkaan was minder krachtig dan Irma, maar alsnog zwaar voor onder andere Sint-Maarten omdat er al een hoop verwoest was. Daarna volgde orkaan Maria die ook over het Caribisch gebied kwam. Ze trok voorbij Sint-Maarten, maar verwoestte meer dan de helft van de huizen op Dominica.

Orkaanseizoen

Al in juni voorspelde de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), het Amerikaanse instituut voor meteorologie en oceanografie, dat het Atlantisch orkaanseizoen bovengemiddeld actief zou zijn. Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 1 december en zal 5 tot 9 orkanen bevatten. Twee tot vier orkanen hiervan zullen van de categorie 3 of hoger zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.