Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 25 sep 2017 / 15:30 uur

Schippers: tieners inenten tegen meningokokken W

Als het aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid ligt, worden alle brugklasleerlingen in 2018 opgeroepen om zich in te laten enten tegen meningokokken w.

Schippers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het vaccin dat ze wil inzetten niet ruim beschikbaar is. Om deze reden worden de voorbereidingen voor het plan al getroffen en wil Schippers niet op advies wachten.

Aantal getroffenen stijgt

Het gaat om precies te zijn om meningokokken type w. Het aantal getroffenen door een variant van de bacterie is in de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2016 werden vijftig mensen besmet met de ziekte en op dit moment staat de teller voor dit jaar al op hetzelfde getal.

Meningokokken w is een stuk minder bekend dan de c-variant. Het gevaarlijke aan meningokokken w is dat de symptomen zeer divers zijn. Hierdoor is het voor dokters lastig om op tijd de diagnose te stellen. Infectie met meningokokken kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging tot gevolg hebben. In 5 tot 10 van de gevallen heeft dit een dodelijke afloop.

Naast brugklassers zullen in 2018 ook baby’s worden ingeënt tegen meningokokken w. Het vaccin dat hen nu beschermt tegen een andere variant van de bacterie wordt vervangen door een combinatievaccin waarmee beide varianten tegengegaan worden.

Baby’s, jongvolwassenen en ouderen zijn de kwetsbaarste groepen voor de gevolgen die meningokokken met zich meebrengt. Door de eerste twee groepen te vaccineren, hoopt Schippers dat dit anderen zal beschermen tegen de bacterie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Schippers: tieners inenten tegen meningokokken W
Sluiten