Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 12 sep 2017 / 14:14 uur

Ontslag door zwijgen of liegen tijdens sollicitatie

Je bij je sollicitatie beter voordoen dan je bent, kan zomaar eindigen in ontslag. Het verzwijgen van relevante informatie of juist het aandikken van kennis heeft onlangs nog geleid tot ontslag via de rechter. „Denken dat je iets niet hoeft te melden omdat het niet wordt gevraagd, gaat hier niet op.”

Het komt wel goed, is naïef

Dat zegt Pascal Besselink senior jurist arbeids- en pensioenrecht bij juridische dienstverlener DAS. Twee recente rechtszaken maken maar weer eens duidelijk dat je potentiële werkgever om de tuin leiden tijdens een sollicitatie of op je cv, je duur kan komen te staan. „Het komt allemaal wel goed als ik er eenmaal zit, is een naïeve gedachte”, zegt Besselink.

„Als je tijdens de sollicitatieprocedure informatie achterhoudt die van belang is voor het goed kunnen functioneren in de nieuwe baan en je verzuimt dit te vermelden, ook al wordt er niet naar gevraagd, dan begeef je je op glad ijs.” Dat geldt ook voor bepaalde informatie in de medische of privésfeer.

Medische klachten

„Als je bijvoorbeeld al jaren kampt met ernstige rugklachten en je kunt daardoor niet langer dan twee uur achter elkaar zitten en je verzuimt dit te vermelden tijdens je sollicitatie voor buschauffeur, dat mag niet. De kans is namelijk groot dat je gaat uitvallen.”

Extreme denkbeelden

Ook bepaalde privé denkbeelden kunnen een rol spelen in de functie die je gaat uitoefenen. Een extreem voorbeeld is een geschiedenisleraar die zijn extreem-rechtse gedachtegoed deels verzwegen had. „De school was gedeeltelijk op de hoogte van dit gedachtegoed omdat hij al stage had gelopen. Maar hij bagatelliseerde het en werd toch aangenomen. Later bleek dat hij aanwezig was bij rechtszaken tegen de voorman van de Nederlandse Volks-Unie, lid was van een hardcore club voetbalfans en op websites bestempeld werd als neonazi. Leerlingen en ouders kwamen hier al snel achter via internet en dit leidde tot ontslag. Privé en werk moet vaak gescheiden blijven, maar er zijn uitzonderingen.”

Kennis verzwijgen is taboe

Een andere werknemer is recentelijk via de rechter ontslagen omdat hij had gelogen op zijn cv. Hierop stond dat hij specifieke vaardigheden bezat die nodig waren voor het uitoefenen van de functie. Wat bleek, het was zo lang geleden dat hij deze vaardigheden had toegepast omdat hij door een reorganisatie op non-actief had gestaan, dat zijn kennis op dit moment niet meer toereikend was. „Deze kennis was essentieel en hij had verzuimd dit tijdens de sollicitatie te vertellen. Dit had hij wel moeten doen.”

School Frans vaak niet voldoende

Let dus ook op als je bij taalvaardigheid nog steeds je havo Frans aanprijst, terwijl het inmiddels 10 jaar geleden is dat je examen deed. „De werkgever heeft natuurlijk de verantwoordelijkheid om de juiste vragen te stellen. Maar als jou iets niet gevraagd wordt wat essentieel is, betekent dat niet dat je het niet hoeft te vermelden.”

Dat geldt ook voor bepaalde nevenwerkzaamheden die zouden kunnen botsen met de nieuwe baan. Of extreme privéaangelegenheden die schadelijk kunnen zijn als je het visitekaartje wilt worden van een bepaald bedrijf. „Veel komt toch uiteindelijk toch wel uit via social media of internet.”

Wat je niet hoeft te zeggen en waar je zelfs over mag liegen is of je zwanger bent. „Daar mag een werkgever niet naar vragen en hoef je niet zelf te verklaren. Maar het is natuurlijk niet de beste start van je arbeidsrelatie om zoiets te verzwijgen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ontslag door zwijgen of liegen tijdens sollicitatie
Sluiten