Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 sep 2017 / 07:30 uur

Kaya (25) wil gelijkheid en dus de basisbeurs terug

Kaya Weers (25) uit Leiden is DevOps Engineer. Als starter op de arbeidsmarkt valt zij onder het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als zij beheerder was van de schatkist dan zou dit haar troonrede zijn.

De IT-sector waarin ik werk is booming. Ook voor starters op de arbeidsmarkt. Er is veel werk in te vinden. Juist omdat de sector blijft verbeteren en innoveren. Mensen zijn weleens bang dat automatisering ten koste gaat van de werkgelegenheid. Maar ik zie het anders; door veel saai en arbeidsintensief werk te automatiseren, blijft er juist meer tijd en ruimte over om aan nieuwe innovaties te werken. Toegegeven, sommige banen zullen verdwijnen. Maar daar komen andere, meer creatieve banen voor terug.

Meer diversiteit nodig in de IT-wereld

Wat in één woord beter kan is de diversiteit. In de IT-wereld lopen nog steeds overwegend mannen rond. Zonde, want hoe meer vrouwen en mensen van verschillende culturele en etnische achtergronden je in dienst neemt, hoe meer verschillende zienswijzen je binnenhaalt. Dat komt het werk alleen maar ten goede.

Het probleem waar ik zelf tegenaan loop op het werk is dat ik vaak te veel ineens wil. Juist omdat de IT-sector zo snel vernieuwd, ben je nooit uitgeleerd.

Onderwijs is de basis van alles

Waar ik als beheerder van de schatkist direct een paar miljoen extra aan zou besteden, vind ik een lastige vraag. Maar voor mij is goed onderwijs de basis van alles. Dat moet toegankelijk blijven voor iedereen; ongeacht hoeveel je verdient of waar je vandaan komt. Ze zeggen dat het afschaffen van de basisbeurs niet erg is, omdat je ook kunt lenen. Als door onderzoek bewezen wordt dat dit niet leidt tot ongelijkheid tussen arm en rijk, vind ik het oké. Voor nu heb ik er mijn vraagtekens bij.

Waar de regering volgens mij nog te vaak steken laat vallen? Het is een gevoelskwestie, maar de toon van het debat irriteert mij. De regering heeft een voorbeeldfunctie. Als zij al niet fatsoenlijk met elkaar om kunnen gaan, hoe willen ze dan de versnippering van de samenleving tegengaan? Dat verschillende partijen verschillende meningen hebben is logisch in een democratie. Maar dat elkaar zwart maken en negatief doen om stemmen te winnen, mag van mij vandaag nog ophouden.

Meer troonredens van millennials:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kaya (25) wil gelijkheid en dus de basisbeurs terug
Sluiten