Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 29 sep 2017 / 20:41 uur

Kabinet grijpt in en dat is goed voor je portemonnee

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, gaat het gros van de mensen minder belasting betalen. De partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens over een ingrijpende hervorming van het belastingstelsel, waardoor velen er flink op vooruit zullen gaan.

Het huidige systeem werkt met vier belastingschijven. Alle inkomens tot en met 19.981 euro worden belast met 36,55 procent. De tweede en derde belastingschijf, die lopen tot respectievelijk tot 33.791 en 67.071 euro, worden belast met 40,8 procent. Vanaf dat bedrag worden alle inkomens met 52 procent belast.

Twee schijven

Van dit systeem willen de partijen af. Het zorgt er namelijk voor dat mensen er nauwelijks op vooruit gaan als ze meer verdienen als dat inkomen in een hogere belastingschaal terechtkomt. De partijen komen daarom uit bij een systeem met twee schijven: een ‘sociale vlaktaks’ van 37 procent voor alles onder de 68.000 euro en een belastingtarief van 49 procent voor alle inkomens daarboven.

Werkgevers roepen al jaren om een dergelijke hervorming. Mensen die meer overhouden van hun salaris, zullen namelijk minder gauw vragen om een loonsverhoging.

Kabinet grijpt in en dat is goed voor je portemonnee
De formerende partijen onderhandelen al maanden. Hier twee van de lijsttrekkers: Alexander Pechtold (D66) links en Sybrand Buma (CDA) rechts

En de kosten?

Het nieuwe systeem gaat de Nederlandse staatskas naar verluidt zo’n vijf miljard euro kosten. Die moeten wel ergens anders vandaan komen. De onderhandelende partijen lijken daarom de btw opnieuw te verhogen. Nederland verhoogde eerder al het percentage van 19 naar 21 procent, maar zit daarmee nog steeds in de lage middenmoot van Europa. Noorwegen spant de kroon met een percentage van 27 procent, terwijl je in Zwitserland voorlopig maar 8 procent betaalt.

Een ander probleem dat het nieuwe belastingsysteem met zich meebrengt, is dat de verschillen tussen arm en rijk daardoor groter worden. Dat moet op een ander vlak gecompenseerd worden. De simpelste oplossing is om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Zeker nu de rente historisch laag is, zullen veel mensen dat nog niet in hun portemonnee voelen. D66, CDA en ChristenUnie voelen wel wat voor een dergelijke maatregel, maar de VVD is tegen, zo meldt de NOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kabinet grijpt in en dat is goed voor je portemonnee
Sluiten