Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 14 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Je kind ’​n compliment geven? Pas op voor vals spel!

Geef jij je kind zo nu en dan een complimentje over het feit dat hij of zij zo slim is? Grote kans dat jouw kind dan valsspeelt tijdens een spelletje met zijn vrienden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die veel complimenten krijgen over intelligentie, vaker de boel bedotten.

Hoe kan dit dan?

Wanneer kinderen een compliment krijgen over hun intelligentie, wordt de lat heel erg hoog gelegd. Deze kinderen voelen namelijk meer druk om goed te presteren en zo aan deze verwachtingen te voldoen. Hier willen ze veel voor doen: zelfs valsspelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Toronto, de universiteit van Californië en de Chinese Hangzhou Normal Universiteit.

Onderzoek

Dit onderzoek is gedaan met 300 kinderen tussen de drie en vijf jaar oud. Ze moesten een raadspel spelen en werden hierbij in twee groepen verdeeld. De ene helft van de kinderen kreeg bij een goed antwoord het compliment dat het slim was, de andere helft kreeg te horen dat ze het goed hadden gedaan.

Vervolgens zijn ze in een ruimte alleen gelaten en moesten ze beloven dat ze niet zouden spieken. Middels verborgen camera’s is gekeken of de kinderen daadwerkelijk eerlijk waren, ja of nee. Wat bleek: er werd minder vals gespeeld wanneer de kinderen het ‘goed hadden gedaan’. Volgende keer toch maar eens goed nadenken over dat schouderklopje.

Je kinderen een complimentje geven? Pas maar op
Je kinderen een complimentje geven? Pas maar op. Foto: GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.