Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Heel eiland geëvacueerd om dreigende vulkaaneruptie

Een dreigende vulkaanuitbarsting heeft ertoe geleid dat een eiland volledig geëvacueerd moet worden. Alle 11.000 bewoners van het eiland Ambae worden overgebracht naar andere eilanden.

Ambae is onderdeel van de eilandengroep Vanuatu, in de Stille Oceaan. De Manaro Voui-vulkaan bevindt zich op het kleine eiland en rommelt al dagen. Afgelopen weekend kwam het al tot wat kleine uitbarstingen.

Evacuatie

Eerder werden 6000 bewoners al elders op het eiland ondergebracht. De verwachting is dat volgende week vrijdag alle bewoners van het eiland zijn. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat iedereen het eiland moet verlaten. In 2005 barstte de Manaro Voui voor het laatst uit. Toen ontvluchtten 5000 bewoners hun woning.

Zaterdag waarschuwden de autoriteiten al voor ‘vliegende rotsen en vulkanisch gas’. De afgelopen dagen spuwde de vulkaan rookwolken en op het oppervlak van de krater zijn tekenen te zien van hete lava: „We hebben mensen al verhuisd naar veilige gebieden in het westen en oosten van het eiland”, aldus Shadrack Welegtabit, directeur van de nationale rampenbestrijding, tegenover AFP.

De laatste uitbarsting van de vulkaan dateert uit 2005. Foto: AFP.

Buureiland Pentecost

Omdat het niet onwaarschijnlijk is dat de vulkaan volledig uit zal barsten is het volgens Welegtabit zaak om alle bewoners van het eiland te krijgen. De meeste bewoners zullen vermoedelijk naar buureiland Pentecost worden gebracht, aldus Radio New Zealand.

Vanuatu is een eilandengroep ten oosten van Australië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.