Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 24 sep 2017 / 13:49 uur

Wordt genocide toegestaan door Nobelprijswinnaar?

Ruim vierhonderdduizend Rohingya vluchtten de afgelopen weken naar buurland Bangladesh. Tienduizenden zijn gestrand op de grens nu Bangladesh de poorten gesloten houdt. Ook andere opvangplekken zitten overvol. De VN laat weten dat er inmiddels meer dan duizend mensen zijn omgekomen door geweld.

De Rohingya is een etnische groep die voornamelijk in Myanmar leeft. Deze bevolkingsgroep hangt een soennitische vorm van islam aan en bedraagt wereldwijd tussen de 1,4 en 3 miljoen mensen.

Niet erkend

De Rohingya worden door de regering van Myanmar niet erkend als bevolkingsgroep en beschouwd als ongewenste vreemdelingen. Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya één van de meest vervolgde minderheden ter wereld.

Genocide toegestaan door Nobelprijswinnaar
Biddende Rohingya in een vluchtelingenkamp. / AFP

De spanning barstte in 2012 los tussen de islamitische Rohingya en de boeddhisten in de staat Rakhine van Myanmar. Veel moslimwijken werden in brand gestoken en winkels van Moslims werden geplunderd. Toentertijd vluchtte er 90.000 Rohingya, de overheid van Myanmar deed hier niets tegen. Nu is het opnieuw raak.

Rakhine

De deelstaat Rakhine blijkt elke keer het ijkpunt van escalatie. Eind augustus vond er een gecoördineerde aanval van Rohingya-rebellen plaats op tientallen politieposten. Het leger reageerde hierop door Rohingya-dorpen plat te branden, en te schieten op vluchtende burgers. Er gaan zelfs verhalen de rondte dat er buitengerechtelijk gemoord wordt. „Deze vergelding is overduidelijk disproportioneel”, zegt Zeid Ra’ad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties. In een toespraak voor de VN-mensenrechtenraad in Genève, riep Zeid op het offensief te staken en „ het patroon van wijdverspreide discriminatie van het Rohingya-volk te doorbreken.”

Genocide

De internationale gemeenschap voerde onlangs de druk op Myanmar op, en probeerde op deze manier een einde te maken aan het door het leger gevoerde offensief. Buurland Bangladesh spreekt inmiddels van een genocide.

De politieke leider van Myanmar is Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi (zij won in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede). Kyi gaf afgelopen week de schuld aan Rohingya-terroristen, die met vals nieuws over legergeweld de crisis zouden opstoken.

Inmiddels heeft de leider van het land het parlement toegesproken over de huidige situatie omtrent de Rohingya. Zij verdedigde het beleid van haar regering door te zeggen dat het leger de strijdbijl al twee weken geleden begraven heeft. Ze gaf aan niet te begrijpen waarom er nog steeds Rohingya vertrekken.

Amnesty International liet afgelopen vrijdag echter te weten dat uit satellietbeelden is gebleken dat er nog steeds sprake is van geweld tegen de Rohingya. Zo zouden er nog steeds dorpen in brand staan die door de Rohingya werden bewoond. Deze beelden zijn dus in strijd met de door Aung San Suu Kyi afgelegde verklaring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wordt genocide toegestaan door Nobelprijswinnaar?
Sluiten