Els Anker
Els Anker Nieuws 16 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Een ode aan het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom kampt met een schrale reputatie. Zo zou het vrouwelijke voorbehoedsmiddel relatief duur en niet sexy zijn. De Global Female Condom Day moet daar verandering in brengen. Het voorbehoedsmiddel bestaat namelijk al jaren, maar toch zijn ze nog steeds onvoldoende beschikbaar en tamelijk onbekend in westerse landen.

Een vróuwencondoom? Ja. Het is een voorbehoedsmiddel in de vorm van een rubberen zakje dat een vrouw in haar vagina inbrengt en werkt ongeveer hetzelfde als een ‘gewoon’ condoom. Het sluit de baarmoedermond af, zodat de zaadcellen niet in de baarmoeder en de eileiders kunnen komen en er dus geen zwangerschap kan ontstaan. Het condoom flopte bij de introductie ervan twintig jaar geleden, maar is nooit geheel uit de markt verdwenen.

Lespakketten

De Global Female Condom Day is in het leven geroepen door een vrouwenrechtenbeweging, die het gebruik van het voorbehoedsmiddel onder vrouwen onder de aandacht wil brengen. Onder meer met acties en voorlichtingscampagnes probeert de beweging het gebruik ervan te promoten, bijvoorbeeld met lespakketten voor op scholen.

https://twitter.com/naomifelesita/status/908999298586742784

Potentieel

Volgens Rutgers, een kenniscentrum op het gebied van seksualiteit, heeft het vrouwencondoom een enorm potentieel. ,,Het vrouwencondoom is het enige voorbehoedsmiddel dat vrouwen zelf kunnen gebruiken ter bescherming tegen zowel ongeplande zwangerschap als soa’s, waaronder hiv ”, aldus het kenniscentrum. ,,Doordat een gedeelte van het vrouwencondoom ook de schaamlippen omsluit, wordt het risico op een aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (geslachtsziekten) verminderd. Bij goed gebruik is de betrouwbaarheid ongeveer 98 procent.”

Bij gebruik van een vrouwencondoom is er geen sprake van een onderbreking tijdens het vrijen, omdat het condoom maximaal 24 uur van tevoren kan worden ingebracht. Geen onderbreking van het liefdesspel dus. Ook als de vrouw ongesteld is, kun je met een vrouwencondoom gewoon seks hebben. ,,Vergeleken met een mannencondoom voelt dat veel hygiënischer”, aldus Rutgers. Wel moet je -net als bij het gebruik van een mannencondoom- elke keer dat je seks hebt, gebruik maken van een nieuw condoom.

Soa

De organisatie van de Global Female Condom Day stelt dat vrouwen en mannen dringende behoefte hebben aan dubbele bescherming tegen onbedoelde zwangerschap en seksueel overdraagbare infecties – inclusief HIV. ,,Circa 222 miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden die een zwangerschap willen vermijden, hebben een onvervulde behoefte aan anticonceptiva”, aldus de organisatie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwerven meer dan 1 miljoen mensen elke dag een seksueel overdraagbare infectie.

In Nederland krijgen per jaar ruim 100.000 mensen een soa. Chlamydia, herpes, genitale wratten, gonorroe, hiv, syfilis en hepatitis B komen het meest voor. Een soa geeft niet altijd klachten, maar kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Nadelen

Hoewel de betrouwbaarheid van het vrouwencondoom bij goed gebruik rond de 98 procent ligt, is de betrouwbaarheid in de praktijk minder (tot 85 procent), omdat er iets mis kan gaan. Zo bestaat er een kans dat de penis naast het condoom in de vagina komt en het sperma er gemakkelijk kan uitlekken. Sommige vrouwen en hun partner storen zich aan het piepend geluid van het vrouwencondoom tijdens het vrijen.

Ondanks internationale steun voor het voorbehoedsmiddel, zijn er bovendien nog steeds obstakels omtrent de betaalbaarheid ervan. In vergelijking met het mannencondoom is het vrouwencondoom relatief duur: de inkoopprijs is tot twintig maal hoger. Omdat het vrouwencondoom groter is, is er meer materiaal voor nodig. Per stuk betaal je circa €2. Ook is er geen vrouwencondoom dat officieel geschikt is verklaard voor anaal contact en is het voorbehoedsmiddel zichtbaar aan de buitenkant van de vagina. Sommige mensen vinden dit niet ‘mooi’ staan.

Anticonceptiepil

In 2014 stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het gebruik van anticonceptie in Nederland al jaren hoog ligt. In 2013 gebruikte twee derde van de vrouwen tussen de 18 en de 45 jaar een methode om een zwangerschap te voorkomen. Van alle methoden om een zwangerschap tegen te gaan, wordt de pil het meest gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.